Pääkirjoitus: KOK otti tiukan kannan Venäjän dopinghuijaukseen

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n päätös sulkea Venäjä valtiona ulos Etelä-Korean olympialaisista on vahva viesti puhtaan urheilun puolesta.

KOK olisi menettänyt kasvonsa ja urheilun antidopingtyö olisi pahasti vesittynyt, jos valtiojohtoiseen ja järjestelmälliseen huijaukseen syyllistynyt Venäjä olisi jäänyt rankaisematta. Ratkaisullaan KOK näytti, että dopingin käytön vastainen työ otetaan vakavasti.

Kokonaisen valtion ja vielä urheilun suurvallan heivaaminen kisoista on kova päätös. KOK:n saama näyttö on kuitenkin niin vankka, että se voitiin tehdä. Asiaa selvittänyt tutkimusryhmä on tehnyt hyvää työtä. Kun kisojen alkuun on enää vajaat kaksi kuukautta, on kymmeniä venäläisurheilijoita asetettu dopingin takia kilpailukieltoon.

Päätös antaa puhtaille venäläisurheilijoille määrätyn testiohjelman jälkeen mahdollisuuden osallistua kisoihin KOK:n lipun alla, mikä urheilijoiden oikeusturvan kannalta on hyvä asia. Samalla se antaa muille testeissä puhtaiksi todetuille urheilijoille tilaisuuden menestyä, kun väärin keinoin toimineet urheilijat ja tahot on rajattu ulos kisoista. Pyeongchangin kisojen urheilullinen taso saattaa latistua joissakin lajeissa, mutta tämä askel oli nyt otettava.

Venäjän reaktiot KOK:n päätökseen ovat olleet maltillisemmat kuin osattiin ehkä odottaa. Mitään suurempaa vastahyökkäystä ei ole näkynyt. Osa urheilijoita on jo ilmoittanut haluavansa osallistua kisoihin yksityishenkilönä, eikä mitään boikottia ilmeisesti ole tulossa. Toisaalta Venäjä ei myöskään ole osoittanut merkkejä katumuksesta, tai että KOK:n päätöksestä otettaisiin oikeasti opiksi.

Markku Kumpunen
markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat