Pääkirjoitus: Rakentamisen saralla kasvu hidastuu

Pääkirjoitus | 29.5.2020

Talouden isot suhdannevaihtelut tulevat usein yllättäen ja nopeasti. 90-luvun lamaan ja finanssikriisiin verrattuna nyt lohdullista on se, ettei koronakriisi johdu talouden sisäisestä epätasapainosta. Elpymiseen voi olla nopeammat mahdollisuudet.

Silti myönteisimpienkin ennusteiden mukaan Suomella on edessään pitkä ja kivinen tie. Pahimmillaan nollakasvua olisi edessä 15 vuotta. Ennustamisesta hankalan tekee poikkeuksellinen ja vaikeasti hahmotettava tilanne. Valtionvelkakin painaa Suomen toipumisennusteita alaspäin.

Rakennusteollisuus julkaisi torstaina oman suhdanne-ennusteensa. Siitä piirtyi melko karu kuva. Seuraavien kuukausien ajan tilanne alan yrityksissä on hyvä, mutta näkymät ovat erittäin heikot. Rakennusteollisuus arvioi, että tilanne pahenee voimakkaasti vuoden loppua kohden. Suurin riski on uusien hankkeiden lykkääntyminen. Kriisin keskiössä ovat pienet ja keskisuuret yritykset, jotka tuottavat puolet alan liikevaihdosta.

Asuntotuotannossa ollaan tulossa jopa 25 prosenttia alaspäin. Myynnissä olevien asuntojen määrät ovat laskeneet valtakunnallisesti tarkasteltuna matalalle tasolle. Kysyntää on, mutta erityisesti uusien kohteiden tarjonta asuntomarkkinoilla alkaa vähitellen hiipua.

Moni asuntovelallinen pohtii, miten rakentamisen heikot näkymät vaikuttavat oman asunnon arvoon. Sitä ei ole mikään instanssi uskaltanut arvioida. Korot tuskin nousevat, hinnatkaan eivät talouskriisissä ole paineessa kivuta ylöspäin.

Talouden kyky elpyä, työttömyyden pysyminen kurissa ja koronan mahdollinen toinen aalto vaikuttavat Suomen kykyyn nousta nykyisestä talouskriisistä. Rakennusteollisuus penää yhtenä keinona valtion elvytystoimia rakentamisen infrahankkeisiin. Ainakin energiaremonttien tukeminen on yksi kelpo keino elvyttää ja lisätä asumisen laatua ja arvoa.

heidi.ekdahl@kaakonviestinta.fi

Luetuimmat