Pääkirjoitus: Lappeenrannan Pormestarinkorttelin kaava ratkaisee paljon — Kenenkään etu ei ole, jos Valtakadulta sammuvat taas yhdet valot

Lappeenrannan Pormestarinkorttelin tulevaisuus nousee tapetille taas lähiviikkoina. Alueen kaavaluonnokset valmistunevat loka—marraskuun vaihteessa. Etenkin entiset elokuvateatterit ovat olleet kohun silmässä, joten Lappeenrannassa seurataan tarkasti, mitä kiinteistöille tapahtuu.

Erityisesti kaavaa odottaa paikallisista taiteilijoista koostuva Nuijamies-ryhmä. Joukkio tahtoisi tehdä entisestä elokuvateatterista kulttuurin monitoimitilan. Männäviikolla ryhmä sai maineikkaan tukijan, kun elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki ilmoittautui hankkeen suojelijaksi.

Lappeenrannan kannattaa kaavoittaa kortteli siten, että tonteille löytyy potentiaalisia käyttäjiä.

Ryhmän suunnitelmien tiellä on kaavoituksen lisäksi vielä monta mutkaa aina rahoituksesta alkaen. Silti taiteilijoiden näkyvä kampanja teatteritilan pelastamiseksi asettaa Lappeenrannan kaupungille hieman paineita. Edessä on tasapainoilu säilyttämisen ja uudistamisen välillä.

Perinteikkäiden teattereiden alasajo ei ollut kaupungin syytä, mutta nyt kaavoitusvallan käyttäjällä on mahdollisuus nousta esiin teattereiden pelastajana. Rakennukset säilyttämällä kaupunki voi näyttäytyä kulttuurihistorian vaalijana.

Toisaalta puntarissa painaa myös se, mitä käyttöä elokuvateattereille tulevaisuudessa olisi. Kaupungin täytyy pohtia, miten realistinen esimerkiksi Nuijamies-ryhmän liiketoimintasuunnitelma on. Kannatteleeko se ydinkeskustan rakennuksia elävänä tulevat vuodet vai sopisiko paikalle paremmin jokin muu toiminta?

Lappeenrannan kannattaa kaavoittaa kortteli siten, että tonteille löytyy potentiaalisia käyttäjiä. Kenenkään etu ei ole, jos Valtakadulta sammuvat taas yhdet valot.

eevi.kinnunen@esaimaa.fi

Luetuimmat

Kommentoidut