Pääkirjoitus: Sosiaaliturvan uudistaminen on hankalaa

Sanna Marinin (sd.) hallitus aloittaa sosiaaliturvauudistuksen valmistelun. Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus ei ole vieläkään maalissa. Nyt alkaa toinen massiivinen yhteiskunnan rakenteisiin vaikuttava uudistaminen.

Aikaa uudistukseen on varattu kaksi vaalikautta. Sote-uudistuksen takkuilun jälkeen voinee todeta, että tokkopa tuokaan aika riittää. Ylen haastattelema Tampereen yliopiston dekaani Juho Saari pitää työmäärää sote-uudistukseen verrattuna valtavana.

Sinänsä sosiaaliturvauudistuksen tarve on ilmeinen. Se on ollut sitä jo pitkään. Suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden ydinkysymykset ovat tuttuja. Mihin julkiset rahat riittävät, kun huoltosuhde heikkenee? Miten mahdollisimman moni ihminen työllistyisi niin, ettei sosiaaliturvaan varattavia rahoja tarvitse käyttää rakenteellisen työttömyyden hoitamiseen? Miten suomalainen yhteiskunta auttaa apua tarvitsevia?

Sosiaaliturvauudistuksen motiivit eivät ole pelkästään taloudelliset. Tukijärjestelmä on niin sekava, ettei se voi avautua helposti tavalliselle kansalaiselle. Sekavuus voi aiheuttaa sen, että tuki kohdistu tarkasti sitä tarvitseville. Monimutkaisen järjestelmän hallinnoiminen vaatii tolkuttomasti työtä. Byrokratian suoraviivaistaminen palvelisi kaikkia. Myös tukiviidakon kannustinloukut pitäisi poistaa.

Sosiaalituista vallitsee puoluekentässä yksimielisyys suunnilleen yhdestä asiasta: Suomen pitää huolehtia apua tarvitsevista kansalaisistaan. Muuten poliittinen kenttä jakautuu sosiaaliturvan periaatteellisissa kysymyksissä. Vihreät ja vasemmistoliitto kannattavat perustuloa eli vastikkeetonta tukea. Muut puolueet haluavat tuelle vastiketta.

Jos seuraava hallitus on porvarienemmistöinen, ei perustuloa kannata kukaan. Uudistus pitäisi tehdä, mutta yhteisen mallin löytäminen tuntuu jopa mahdottomalta.