Pääkirjoitus: Pankkifuusio kuumentaa Luumäellä – Kyse on rahasta, palveluista ja identiteetistä

Luumäellä päätetään ensi viikolla Luumäen osuuspankin tulevaisuudesta. Päätöksen tekevällä pankin edustajistolla on tiistaina kaksi vaihtoehtoa eli jatkaminen itsenäisenä tai sulautuminen osaksi Etelä-Karjalan osuuspankkia.

Fuusio oli lähellä alkuvuonna, kun pankin edustajisto kannatti äänin 11–10 yhdistymistä. Enemmistön äänet eivät silti riittäneet, sillä fuusioon on pankin sääntöjen mukaan saatava kahden kolmasosan enemmistö.

Yllätys ei olisi, jos Luumäen osuuspankki jatkaisi itsenäisenä myös ensi tiistain jälkeen.

Fuusion vastustajien huolet liittyvät pankkipalvelujen säilymiseen ja vakavaraisen pankin rahojen tulevaisuuteen. Kolmas syy liittyy laajemmin koko maalaispitäjän identiteettiin. Pankki on tärkeä osa sitä. Osuuspankilla on yli satavuotinen historia Luumäellä.

Pankin hallinto on yksimielisesti yhdistymisen kannalla. Jo nyt tiukentunut pankkilainsäädäntö ohjaa yhä enemmän pankin henkilöstöresursseja hallinnon pyörittämiseen asiakkaiden kohtaamisen sijasta.

Luumäen osuuspankki on edelleen hyvässä taloudellisessa kunnossa ja se tuotti viime vuonna voittoa yli 700 000 euroa. Siksi pienen pankin jatko itsenäisenä on perusteltavissa.

Toisaalta pienen pankin hallinto on melkoisen suuri ja kassapalvelujen käyttö vähenee koko ajan. Suuressa pankissa luumäkeläisten palvelut voisivat jopa sijoitus- ja yrityspalvelujen monipuolisuuden ansiosta parantua paikallisesti. Lisäksi koronan jälkeinen näkymä rahoitussektorilla on sumea ja vaikuttaa varmasti myös Luumäelläkin.

Luumäellä edustajisto tekee ratkaisunsa omista lähtökohdistaan. Maakunnallisesti katsottuna vahva ja iskuja kestävä eteläkarjalainen osuuspankki on alueen ihmisten ja elinkeinoelämän etu.

Ainakin syyskuussa Etelä-Karjalan osuuspankkiin yhdistyvät Parikkalan ja Simpeleen osuuspankit näkivät fuusiossa lopulta enemmän etuja tulevaisuuteen varautumisessa.