Pääkirjoitus: Isolla-Britannialla katteetonta uskoa, että EU perääntyy väännössä brexitistä

Ison-Britannian uusi pääministeri Boris Johnson uskoo yhä, että Euroopan unioni antaa periksi väännössä Britannian EU-erosta eli brexitistä.

Näin uskoi pitkään myös Johnsonin edeltäjä Theresa May. Hän joutui kuitenkin palaamaan Brysselistä Lontooseen kerta toisensa jälkeen sama sopimus kainalossaan. Britannian parlamentti ei eropakettia hyväksynyt, ja Mayn oli kolmen epäonnistuneen yrityksen jälkeen pakko erota pattitilanteessa.

Johnson tuo Britannian johtoon räyhäkästä populismia. Torstaina parlamentin alahuoneelle pitämässään puheessa Johnson totesi, että maa on varautunut sopimuksettomaan EU-eroon paremmin kuin monet uskovat.

Tavoitteena on kuitenkin yhä saada EU:lta lisämyönnytyksiä erosopimukseen.

Sopimuksen kautta tuleva niin sanottu pehmeä brexit olisi sopimuksetonta kovaa brexitiä parempi vaihtoehto sekä Britannialle että EU:lle. Kyseessä on jo kuitenkin sellaisiin mittoihin paisunut arvovaltakiista, että kumpikaan puoli ei halua antaa periksi.

EU:lla ei käytännössä liene vaihtoehtoja, vaan unionin on säilytettävä johdonmukainen linjansa.

Britannian oppositiojohtaja, työväenpuolueen Jeremy Corbin on arvioinut, että uusi pääministeri yliarvioi kykynsä saada Britannialle nykyistä parempi erosopimus.

Vaikka Johnson lasketteli brexit-kansanäänestyksen alla paikoin silkkaa luikuria, ei valheellisilla väitteillä näytä olevan mitään vaikutusta teflonmieheen. Tilanne onkin hieman samankaltainen kuin Yhdysvalloissa.

Molempien maiden johdossa on poliitikko, jota suuri osa myös oman puolueen edustajista pitää kävelevänä katastrofina. Kannattajia on kuitenkin ainakin tähän asti ollut vastustajia enemmän. Se riittää demokratiassa.

Luetuimmat