Pääkirjoitus: Erityisesti tyttöjen ja naisten lajeissa on törkeää valmennuskulttuuria

Uutinen voimisteluvalmentajan epäasiallisesta käyttäytymisestä kuohutti viime syksynä. Tamperelaisen Titta Heikkilän valmennusmenetelmiä kuvailtiin ahdistaviksi, joiden takia moni valmennettava oli sairastunut.
Viime viikolla otsikoihin nousivat taitoluistelun ongelmat. Luistelun lopettanut nuori nainen kertoi valmentajansa ahdistelleen häntä seksuaalisesti usean vuoden ajan. Luistelija kertoi, että valmentaja ahdisteli muitakin tyttöjä.
Kiira Korpi kertoi viime kesänä ilmestyneessä kirjassaan taitoluistelumaailman ahdistavasta valmennuskulttuurista. Siihen kuuluu alistamista, vähättelyä ja huutamista. Kun uutinen nuoria luistelijatyttöjä ahdistelleesta valmentajasta tuli julki, myös Korpi astui kameroiden eteen. Hän ryöpytti rajusti Taitoluisteluliittoa siitä, että se on sallinut mädän valmennuskulttuurin pesiytymisen lajiin.
Korpi ei huutele katsomosta. Hän on elänyt yli puolet elämästään taitoluistelulle. Korven onni lienee siinä, että hän on ollut huippu. Alistava ja vähättelevä valmennuskulttuuri röykyttää ennen kaikkea kärjen takana puurtavia. Onko tämä syynä siihen, että Korpi piti suunsa supussa aktiiviaikoinaan?
Miksi ummehtunut valmennuskulttuuri tuntuu keskittyvän lajeihin, joiden harrastajista enemmistö on tyttöjä tai naisia? Ovatko tytöt liian helppoja maaleja narsistisille valmentajille, joille urheilijat ovat oman kunnianhimon välikappaleita?
Lappeenrantalainen entinen taitoluistelija ja nykyinen nuorten taitoluistelijoiden valmentaja Olivia Tuuva tuli kohun keskellä rohkeasti esiin omalla nimellään. Tuuva kertoi, mitä hän on joutunut luistelijana kokemaan. Se oli hänelle niin pelottava kokemus, että valmentajana hän kohtelee nuoria tyttöjä arvostaen ja kunnioittaen. Sen pitäisi olla normaalia valmennuskulttuuria myös taitoluistelussa.