Pääkirjoitus: Pelien riskin voi urheilussa poistaa vain jättämällä pelaamatta

Yli 20 hengen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestäminen sisä- ja rajatuissa ulkotiloissa on Aluehallintoviraston määräyksellä kielletty. Nykyinen koronarajoitus on voimassa Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirissä 3.–31.12. Määräys perustuu tartuntatautilakiin.

Mahdollisuuden harkita tuo se, ettei ilman yleisöä pelattava sarjapeli ole yleisötilaisuus, jos yleisöä ei päästetä paikalle. Vaikka kahden joukkueen pelaajamäärä tuomareiden ja toimitsijoiden kanssa voi olla lähempänä viittäkymmentä kuin sallittua rajaa, pelata saa oman harkinnan mukaan.

Pelaamisesta sarjoissa määräävät lajiliitot yleensä kuulevat seuroja, mutta määräävät lopullisesti, pelataanko vai ei. Luovuttaa ei sarjoissa saa ilman sanktiota. Päätöksen harrastustoimintaan käytettävien tilojen rajoituksista tekee kukin kunta. Esimerkiksi Lappeenrannassa pääsarjojen joukkueet saavat edelleen pelata ja harjoitella. Etelä-Karjalan COVID-19 tilannekuvaryhmän vahva suositus on, että urheilijoita saisi olla kerrallaan koolla 20 henkilöä.

Olympiakomitea on koonnut oman ohjepakettinsa huippu-urheilun tueksi. Sen mukaan lajien erityispiirteet voidaan ottaa huomioon, mutta esimerkiksi harjoittelu pitäisi toteuttaa pienryhmissä sekoittamatta ryhmiä ja lähikontakteja pitää välttää. Matkustaessa vältetään julkista liikennettä ja harjoituksiin tullaan ensisijaisesti pyörällä, juosten tai omalla autolla. Julkisessa liikenteessä käytetään kasvomaskia, ja joukkueen taustahenkilöt, valmentajat ja huoltajat muutenkin myös harjoitusten aikana. Pelimatkoilla pitäisi välttää pitkiä yhteisiä aikoja esimerkiksi linja-autossa tai ainakin käyttää kasvomaskia.

Jäljelle jäävät pelit. Niiden riskiä ei voi kokonaan poistaa muuten kuin jättämällä pelaamatta.

Luetuimmat