Pääkirjoitus: Nykyisen hallituspohjan on vaikea jatkaa

Helsingin Sanomien torstaina julkistama puoluekannatusmittaus ei sisältänyt suuria uutisia. Puolueiden saamat kannatusprosentit olivat lähellä aikaisempien mittausten tuloksia. Kun lukemat näyttävät vakiintuneen, voidaan pikku hiljaa aloittaa spekulaatiot tulevasta hallituspohjasta. Eduskuntavaaleihinhan on enää vajaa vuosi aikaa – tai vähemmänkin, jos sote- ja uudistus kaatuu kesän äänestyksissä ja joudutaan uusiin vaaleihin.

Jos HS:n kannatusmittaus olisi vaalitulos, niin sosiaalidemokraatit pääsisivät pääministeripuolueena muodostamaan hallitusta. Todennäköisin vaihtoehto olisi silloin niin sanottu porvarienemmistöinen kansanrintamahallitus, johon kuuluisivat lisäksi keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP. Sillä olisi vankka enemmistö eduskunnassa. Enemmistöhallitus syntyisi ilman Vasemmistoliittoakin, mutta demarit ovat yleensä halunneet sitoa koko vasemmiston hallitukseen, jos ovat itse mukana.

Jos kokoomus voittaa vaalit suurin piirtein näillä numeroilla olisi hallituksen muodostaminen hankalampaa. Nykyinen pohja ei käy, koska keskustan kannatus on vajonnut, eikä sinisistä ole enää apua. Kokoomus ja keskusta eivät pienpuolueilla vahvistettunakaan saisi aikaan enemmistöä, vaan tarvittaisiin joko vihreiden tai perussuomalaisten tuki. Viime kesän kokemusten jälkeen perussuomalaisten nousu hallitukseen on epätodennäköistä missään kokoonpanossa.

Kolmas malli on SDP:n ja kokoomuksen varaan rakentuva sateenkaarihallitus, mutta kokemukset Jyrki Kataisen (kok.) six-pack-kabinetin päättämättömyydestä ja suorastaan farssinomaisesta lopusta ovat vielä liian tuoreessa muistissa.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet