Soini saamassa tiukan haastajan

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa (31.12.) ”todennäköisesti” pyrkivänsä perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Halla-ahon mainitsema todennäköisyys lienee enää kursailua, eli 20 vuotta puoluetta johtanut Timo Soini on saamassa varteenotettavan haastajan. Tosin Soini ei itsekään ole vielä ilmoittanut, aikooko pyrkiä uudelle puheenjohtajakaudelle.

Puolitoista vuotta hallitustaivalta on syönyt perussuomalaisten viime eduskuntavaaleissa saamasta kannatuksesta noin puolet pois. Osa kannattajista on livennyt hallituksen harjoittaman leikkauspolitiikan takia, mutta osa on varmasti pettynyt siihen, etteivät perussuomalaiset ole pystyneet vaikuttamaan maahanmuuttopolitiikkaan vaalilupaustensa mukaisesti. Päinvastoin perussuomalaisten hallituskaudella maahanmuuttajia on tullut enemmän kuin koskaan. Myös Kreikan velkojen takaaminen jatkuu, vaikka piikin piti päättyä.

Halla-aho tunnetaan tiukkana maahanmuuttokriitikkona. Hänen ehdokkuutensa saattaa saada laajaakin kannatusta perussuomalaisten nykylinjaan tyytymättömistä. Halla-ahon valitseminen voisi myös olla puolueelle keino saada kadonneet kannattajat takaisin. Tosin vaarana on, että samasta syystä äänestäjiä katoaa maltillisemmalta laidalta.

Nykyinen puheenjohtaja Soini tuskin haastaa muut hallituspuolueet tiukemmalla maahanmuuttopolitiikalla. Hän näyttää viihtyvän huomattavan hyvin ulkoministerinä eikä halua menettää paikkaansa hallitusyhteistyötä vaarantamalla. Halla-ahon asemat vahvistuvat, jos perussuomalaiset kärsivät huhtikuun kuntavaaleissa mielipidetiedustelujen ennakoiman tappion.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat