Pääkirjoitus: Päiväkodin palo herätti auttamaan

Lappeenrannan steinerpäiväkodin tämänkertainen joulupolku johti valon sijasta synkille sijoille. Maanantai-illan tulipalo romahdutti suurin odotukset viritetyt koristelut kasaksi tuhkaa, likaa ja romunkappaleita.

Tontuntuvan yhtäkkinen katoaminen tuntui lapsista käsittämättömältä. Vaikeasti ymmärrettävä asia oli aikuisillekin, sillä suojelumerkinnällä varustettu entinen varuskunnan soittokunnan rakennus on kuulunut Lappeenrannan katukuvaan kokonaisen vuosisadan ajan.

Ihmisten parhaat puolet tapaavat tulla esiin syvimmän ahdingon keskellä. Tälläkin kertaa asiat etenivät kuin joulusadussa.

Kaupungin muut päiväkodit ryhtyivät välittömästi toimeen hädänalaisen auttamiseksi. Ylimääräisiä kirjoja ja pelejä kerättiin kokoon steinerpäiväkodille lahjoitettavaksi. Päiväkotilapset pohtivat joukolla, mitkä lelut joutaisivat kaiken menettäneille.

Yksityiset ja yritykset kiirehtivät lahjoittamaan vuodevaatteita ja astioita. Viralliset työryhmät ja huoltoasemien kahviseurueet miettivät tahoillaan päiväkotikäyttöön sopivia väistötiloja.

Erilaiset arvot ja asenteet pantiin kerrankin syrjään. Steinerpäiväkodista tuli yhdessä yössä kaikkien yhteinen asia.

Sadut päättyvät onnelliseen loppuun, mutta tosielämässä hyvää tahtoa tarvitaan vielä pitkän aikaa joulun jälkeenkin. Tulipalon jälkien korjaaminen venyttää steinerpäiväkodin kannatusyhdistyksen kaltaisen pienen toimijan voimat äärimmilleen. Kaikkien käytännön asioiden rinnalla on koko ajan huolehdittava kaikkein tärkeimmästä: lasten turvallisesta ja virikkeellisestä päivähoidosta.

Rakuunamäen arvokkaaseen miljööseen ei kaivata yhtään tulipaloa lisää. Rikkinäiset valaisimet eivät kuulu päiväkoteihin suojelurakennuksissa tai missään muuallakaan. Sähkölaitteiden kunto on syytä tarkistaa joulusiivouksen lomassa niin yksityisissä kuin julkisissakin tiloissa.