Pääkirjoitus: Putin lupasi venäläisille paljon hyvää

Neljännen kautensa Venäjän presidenttinä aloittanut Vladimir Putin keskittyi virkaanastujaispuheessaan sisäpolitiikkaan. Ulko- ja sotilaspoliittinen uho oli nyt sivuosassa, ehkä niihin palataan Voiton päivän paraatin yhteydessä.

Putin lupasi venäläisille äänestäjilleen paljon parannuksia arkeen. Hän aikoo panostaa väestön kasvuun, köyhyyden vähentämiseen ja kansalaisten terveyteen niin, että elinajan odote nousee seuraavan kuuden vuoden aikana nykyisestä 72 vuodesta 78 vuoteen. Kaikkiaan viiden miljoonan perheen elinolojen pitäisi kohentua. Putin on lupauksissaan ilmeisesti tosissaan, sillä amerikkalaisille vuodatetun tiedon mukaan hyvinvointiohjelmiin aiotaan käyttää 133 miljardia euroa vuoteen 2024 mennessä.

Myös teknologiseen kehitykseen aiotaan satsata. Tavoitteena on, että Putinin virkakauden päättyessä 25 miljoonaa ihmistä työskentelisi pk-yrityksissä.

Venäjän heikko taloudellinen tilanne heittää Putinin lupauksien päälle pitkän varjon. Öljyn alhainen hinta on syönyt maan kassareservit, tuottavuus on alhaisella tasolla ja pakotteet estävät hankkimasta uusinta teknologiaa tuottavuuden nostamiseksi. Kohtuuttoman alhainen eläkeikä rasittaa kansantaloutta tavattomasti. Vaikeuksien vakavuudesta kertoo sekin, että maan sotilasmenot ovat kääntyneet laskuun.

Putin puhuu uudistuksista, mutta niiden toteuttaminen on ollut vaikeaa. Neuvostoajan kasvattina hän uskoo siihen, että ne voidaan saada aikaan ylhäältä päin komentamalla eikä antamalla vapauksia, jotta ne vain syntyivät. Epäsuositun Dmitri Medvedevin nimittäminen uudelleen pääministeriksi ei myöskään kerro uudistumishalusta.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi