Pääkirjoitus: Elinkeinoministeri ennustaa lisää tehtaiden lopettamisia – Etelä-Karjalassa isot kokonaisuudet luovat uskoa tulevaisuuteen

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ennusti perjantaina Ylen haastattelussa, että Suomessa lopetetaan tulevaisuudessa lisää tehtaita. Lintilän lausuntojen taustalla kummittelevat viimeaikaiset huonot uutiset suomalaisesta teollisuudesta. Metsäyhtiö UPM sulkee Kaipolan paperitehtaan, ja energiayhtiö Neste suunnittelee Naantalin jalostamon lakkauttamista.

Lausunto oli poikkeuksellinen. Harvoin ministeri on Suomessa povannut teollisuuslaitosten lopettamisia. Ilmeisesti Lintilällä on sisäpiirin tietoa, tai sitten hän haluaa pitää kansalaiset tietoisina yritysten toimintaedellytysten haasteista.

Etelä-Karjalassa metsäteollisuuden tulevaisuus kiinnostaa erityisen paljon. Täällä UPM, Stora Enso ja Metsä Group työllistävät ison joukon ihmisiä. Kokonaisuutena alueen tehtaat eivät ole olleet lopettamisennusteiden kärjessä, koska täällä tuotanto on monipuolista.

Alaa on painanut eniten paperin kysynnän huonontuminen. Täällä yhtiöt tekevät pääosin muuta kuten sellua, pakkauskartonkeja ja sahatavaraa.

Epävarmuutta lienee eniten UPM:n toimista, sillä Kaukaan integraatissa tehdään edelleen paperia. Myös täällä tehtävän päällystetyn aikakauslehtipaperin kysyntä heikkenee.

Kaikkien kolmen yhtiön vahvuus ovat kuitenkin tehdaskokonaisuudet. Tulevaisuudenuskoa luo se, että integraateissa tehdään niin sellua, pakkausmateriaalia kuin tutkimustyötäkin. Stora Enso on panostanut Imatralla jo pitkään pakkauskartonkeihin. Samoin Metsä Group Simpeleellä. Pakkausten kysynnälle voi verkkokaupan myötä ennustaa edelleen kasvua.

Myös sellun kysyntä on pysynyt vielä kelpo tasolla. Sen suhteen iso kysymys paitsi yhtiölle myös koko kansantaloudelle on, miten Suomessa saataisiin tehtyä jalostetumpia tuotteita sen sijaan, että raaka-aine kuljetetaan kiinalaisten vessapaperitehtaisiin.

Etelä-Karjalassa metsäteollisuuden merkitys on työpaikkoja isompi. Yhteistyöprojektit alueen korkeakoulujen kanssa ovat ruokkineet ja ylläpitäneet niin koulujen kuin tehtaidenkin kehitystä.

Siksi pitää toivoa, että Lintilän ennustus toteutuessaan pysyy Etelä-Karjalan ulkopuolella.