Pääkirjoitus: Keskustan suosio jatkaa alamäkeään

Helsingin Sanomien puoluekannatusmittauksen perusteella keskustan tilanne alkaa olla tukala. Puoluetta äänestäisi vain 14,8 prosenttia vastaajista, jos vaalit käytäisiin nyt. Hallituskumppani kokoomus, samoin kuin sosiaalidemokraatit, ovat karkaamassa suosiossa omille teilleen.

Hallitusyhteistyö on ollut keskustan kannatukselle myrkkyä. Vaalivoiton tuoman alkuinnostuksen jälkeen keskustan käyrä on näyttänyt koko ajan alaspäin ja vieläpä niin, että vaalikauden edetessä kulma on vain jyrkentynyt. Samaan aikaan kokoomuksen viiva on vienyt tasaisesti ylöspäin. Puoluejohdon vaihdoksen jälkeen kokoomuksen kannatus on heitellyt suurista puolueista vähiten.

Puolueen menestys on ensisijaisesti sen puheenjohtajan vastuulla, mutta Juha Sipilä suhtautuu siihen hiukan erikoisesti. Lännen Medialle viime viikonloppuna antamassaan haastattelussa Sipilä totesi, että on ihan sama, valitaanko hänet seuraavissa vaaleissa vai ei. Sipilä puhuu toki vain omasta puolestaan, mutta puheenjohtajat ovat puolueensa keulakuvia,joihin puolueen politiikka ja menestys henkilöityvät. Keskustan kansaedustajille ei liene ihan sama, valitaanko heidät uudelleen vai ei. Jos suosio jatkaa alamäkeään, moni jää valitsematta. Toistaiseksi Sipilää kannatetaan keskustan kenttäväen piirissä edelleen laajasti. 

Kolmas hallituspuolue Sininen tulevaisuus kokoontuu lauantaina ensimmäiseen puoluekokoukseensa Tampereelle. Yhden iltapäivän kestävä kokous antaa sinisille tilaisuuden nostaa profiiliaan ja kirkastuttaa linjaansa, mutta huonolta näyttää. Puoluekannatusmittauksen perusteella tulevaisuus loppuu seuraavissa vaaleissa.

Markku Kumpunen
markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat