Pääkirjoitus: Vesterisen pyykki syytä pestä huolella — Eksoten johtopoliitikon toimien vieminen poliisille kertoo vakavaa viestiä

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriä (Eksote) koettelee tällä hetkellä sen historian suurin poliittinen kohu.

Terveyspiirin hallituksen puheenjohtajan Marja-Liisa Vesterisen (sd.) toimet päätyvät poliisitutkintaan. Tästä päätti keskiviikkona tarkastuslautakunta, jolle asian tuli tutkittavaksi Eksoten henkilökunnan aloitteesta. Poliisin tehtävä on nyt arvioida, onko Vesterisen toiminta ollut lain mukaista.

Tapaus avaa ainakin keskustelun siitä, mikä on poliitikoilta asiallista toimintaa.

Tämän lisäksi Eksoten valtuustolla on käynnissä oma pohdintansa, nauttiiko Vesterinen edelleen sen luottamusta. Selvitys voi johtaa Vesterisen ja koko Eksoten hallituksen puheenjohtajiston vaihdokseen.

Vesterinen on koulutukseltaan filosofian tohtori ja kauppatieteiden lisensiaatti. Siviiliuransa konkaripoliitikko teki koulutuskuntayhtymän palveluksessa. Hän on kuulunut Eksoten poliittisen johtoon sen perustamisesta lähtien.

Vuodesta 2009 lähtien Vesterinen toimi Eksoten valtuuston puheenjohtajana ja vuoden 2013 jälkeen hallituksen puheenjohtajana. Tällä hetkellä hänen voi sanoa olevan alueen merkittävin poliitikko, joka ohjaa maakunnan suurimman verovaroin ylläpidettävän organisaation toimintaa.

Vesteriseen kohdistuvat syytökset ovat edelleen tarkentumattomia. Julkisuudessa on puhuttu operatiivisen toimintaan puuttumisesta. Toimista päätellen on kyse vakavista asioista.

Eksoten on syytä puida tapaus niin, että siitä ei jää tahraa sen maineeseen. Mistä on kyse ja miksi asia nousee nyt esiin?

Tapaus avaa ainakin keskustelun siitä, mikä on poliitikoilta asiallista toimintaa. Poliittista asemaa ei voi käyttää operatiiviseen johtamiseen. Vesterisen tapauksessa on ilmeisesti kyse näiden rajojen vetämisestä.

Luetuimmat