Pääkirjoitus: Lääkärihelikopterista syntyi järkevä päätös

Lappeenrannan lentokentällä päivystää neljän vuoden päästä lääkärihelikopteri, jos talouspoliittisen ministerivaliokunnan esitys toteutuu.

Valiokunta päätti keväällä, että Suomeen perustetaan kaksi uutta tukikohtaa lääkärihelikopterille. Sijoituspaikoiksi se ehdottaa nyt Lappeenrantaa ja Seinäjokea. Esitys odottaa enää valtioneuvoston hyväksyntää.

Taustalla on tavoite saada lähes koko Suomi lääkärihelikopteritoiminnan piiriin. Kaakkois-Suomen osalta väännettiin peistä siitä, onko sijoituspaikka Etelä-Karjala vai Kymenlaakso. Lappeenranta osoittautui järkevämmäksi vaihtoehdoksi.

Lappeenrannan puolesta puhui se, että täällä on alueen ainut laajan päivystyksen sairaala. Synergiaetuja Eksoten kanssa varmasti syntyy. Myös maantieteellisesti sijainti on parempi. Lappeenrantaan sijoitettuna helikopterin kantosäde riittää myös Parikkalan perukoille. Uttiin sijoitettu helikopteri olisi jättänyt alueelle aukkoja.

Eteläkarjalaisille uutinen on mieluinen. Saimaalle pulaan jäänyt saa tämän jälkeen apua yhtä nopeasti kuin ensiapupotilas Turun saaristossa. Tämä ajatus oli taustalla, kun eduskunnan oikeusasiamies aikanaan puuttui siihen, että Etelä-Pohjanmaa ja Kaakkois-Suomi ovat lääkärihelikopterien puutteessa muuta maata huonommassa asemassa.

Yksittäisen kansalaisen kohdalle helikopterihälytys toki sattuu harvoin. Lääkärikunnassa onkin käyty keskustelua, onko kallis lääkärihelikopteri ylipäätään suomalaisten kannalta tehokkain keino kehittää ensiaputoimintaa. Organisointi- ja rahoituskuviokin herättää vielä kysymyksiä. Kaavailut kopteritoiminnan keskittämisestä Pirkanmaan maakunnalle ovat vasta maakunta- ja soteuudistuksiin sidottuja suunnitelmia.

Etelä-Karjalan asukkaiden turvallisuuden tunnetta kopteri joka tapauksessa lisää, kunhan samalla huolehditaan muun ensihoidon kehittämisestä. Eksotessa sijoituspäätöksen uskotaan vahvistavan myös sen asemaa.


Eeva Sederholm
eeva.sederholm@esaimaa.fi