Pääkirjoitus: Suomalaisilla huima digiloikka

Suomi on ottanut ensimmäisten koronaviikkojen aikana huiman digiloikan.

Toiminta on pakon edessä muuttunut toisenlaiseksi esimerkiksi kouluissa, työpaikoilla, kaupoissa, ravintoloissa ja jopa kirkoissa. Tämä kaikki on tapahtunut uskomattoman nopeasti.

Koronaviruksen aiheuttamat vahingot yhteiskunnalle, yrityksille ja ihmisille ovat valtavat. Samalla poikkeusolot luovat kuitenkin jotakin uutta ja myös kestävää.

Joku keksii vaihtoehtoisen bisneksen kaatuneen tilalle. Joku oivaltaa, miten palvelua voidaan yhä tarjota verkkomaailmassa.

Töitä tehdään etänä entistä enemmän, livekeikkoja kuunnellaan ja katsellaan kotona ja jumalanpalveluksiin osallistutaan videoyhteydellä.

Kun digitaalisten palvelujen tarjonta lisääntyy, kysyntä kasvaa sitä mukaa varsinkin nyt poikkeusoloissa.

On hyvin todennäköistä, että normaalioloihin paluu ei ole yksi yhteen -paluuta entisiin toimintamalleihin.

Kun joku tottuu tilattujen ruokaostosten ilmestymiseen oven taakse, ei paluu viikonloppuruuhkiin välttämättä houkuttele kaikkia. Kun suosikkiyhtye heittää livekeikan kotisohvalle, moni on vailla lisää. Kysyntä alkaa ohjata tarjontaa.

Esimerkiksi monilla työpaikoilla on jo nyt huomattu töiden sujuvan etänä varsin hyvin. Ei ole välttämättä mitään perusteltua syytä, miksi työntekijät eivät halutessaan saisi jatkaa etätöiden tekemistä kriisin jälkeenkin.

Reagointi poikkeusoloihin kertoo hyvää suomalaisesta yhteiskunnasta ja suomalaisten kekseliäisyydestä ja joustavuudesta.

Paluuta entiseen ei täysin ole.

janne.ronkko@kaakonviestinta.fi