Pääkirjoitus: Valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen asema on vaakalaudalla

Korkein oikeus KKO tuomitsi valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen sakkoihin virkavelvollisuuksien laiminlyönnistä. Nissinen oli ohjannut johtamansa viraston koulutushankintoja yritykseen, jossa hänen veljensä käytti määräysvaltaa. KKO piti tekoa tahallisena, koska läheisen sukulaissuhteen takia Nissisen esteellisyys oli yksiselitteistä.

Korkein oikeus ei määrännyt Nissistä viraltapantavaksi vaan tämä palasi torstaina hoitamaan tehtäviään. Asia ei kuitenkaan ole vielä loppuun käsitelty, vaikka KKO:n tuomio onkin kerralla lainvoimainen.

Oikeusministeriö selvittää vielä, pitääkö asiassa ryhtyä virkamiesoikeudellisiin toimenpiteisiin. Suomeksi se tarkoittaa, että ministeriö voi vielä määrätä Nissiselle lisärangaistuksen, jolloin vaihtoehtoina ovat huomautus, varoitus tai irtisanominen virasta.

Selvää on, että tuomio heikentää Nissisen edellytyksiä toimia syyttäjien esimiehenä. Hän on todetusti rikkonut lakia, ja oikeuden mukaan vieläpä tahallisesti. Kyseessä on oikeusjärjestelmän kannalta keskeinen virka, eikä sen haltijan rehellisyyteen tulisi kohdistua minkäänlaisia epäilyjä. Ylimmän syyttäjän tuomio horjuttaakin luottamusta oikeuslaitokseen, vaikka toisaalta se samalla myös lujittaa sitä. Korkeinkaan viranhaltija ei ole suojassa.

Viraltapanoa lievempää rangaistusta puoltaa se, ettei Nissisen tuomio koskenut syyttäjälaitoksen varsinaista ydintoimintaa eikä hän itse hyötynyt koulutushankintojen ohjailusta. Joka tapauksessa  Nissinen on toiminut harkitsemattomasti, mikä ei ole kovin mairittelevaa valtakunnansyyttäjälle.

Ratkaisun tekemistä vaikeuttaa se, että ennakkotapauksia ei ole.  

Markku Kumpunen
markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat