Pääkirjoitus: Lappeenrantaan mahtuu myös pientaloja

Parina kuluneena vuonna Lappeenrannan keskustassa ja sen läheisyydessä on nähty useita kerrostalotyömaita. Tälläkin hetkellä esimerkiksi Ainonkadulle ja Snellmaninkadulle ollaan petaamassa tilaa uudelle kerrostalolle.

Yliopistokaupungeissa kerrostalojen on nähty edustavan nykyaikaa: energiatehokasta ja mahdollisesti autotonta asumista lähellä palveluita. Kerrostaloasumista on pidetty myös helppona ratkaisuna esimerkiksi iäkkäämmille asukkaille, joilla ei ole halua tai jaksamista huolehtia kaikista omakotitalon askareista.

Kerrostalorakentaminen ei kuitenkaan sulje pois muita asumisen vaihtoehtoja, kuten omakoti- ja rivitaloja.

Etelä-Saimaa uutisoi alkuviikosta, kuinka pienelle tontille Kimpiseen on piakkoin nousemassa uusi paritalo. Tontilla sijaitsee entuudestaan omakotitalo.

Paritalon rakennuttajan mukaan Lappeenrannan kaupunki on suhtautunut varsin suopeasti tontin lohkomiseen. Kaupunginkin intressinä lienee tiivis keskusta-alue, jossa riittää asuntotarjontaa erilaisille asujille.

Lappeenrannan keskustaan tarvitaan tulevaisuudessakin kerrostalojen lisäksi pientaloja esimerkiksi perheille ja pariskunnille, jotka nauttivat omasta pihasta. Pientaloalueet koetaan usein myös silmää miellyttävämpinä kuin korkeat kerrostalokeskittymät.

Asumisen monimuotoisuus todennäköisesti siis lisää Lappeenrannan vetovoimaa niille perheille, jotka pohtivat, kannattaako muuttaa Lappeenrantaan vai esimerkiksi Helsinkiin. Pääkaupunkiseudun keskeisillä paikoilla pientalot ovat kullanarvoisia.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan Lappeenrannan asukasluku on ollut lievästi laskusuuntainen kahtena viime vuonna. Väkilukuun vaikuttaa vahvasti työpaikkojen määrä, mutta varmasti myös asumisen monipuolisuus ja miellyttävä kaupunki lisäävät kaupungin houkuttelevuutta.

Keskustan pientaloalueita kannattaa siis vaalia.