Kuutti löytyi Haukivedeltä raadeltuna – Tappajaksi epäillään ilvestä tai kettua

Tänä talvena kaksi kuuttia on menehtynyt todennäköisesti petoeläimen hampaisiin.

Timo Seppäläinen

Saimaannorppien pesintä on alkanut Saimaalla. Tähän mennessä kaksi kuuttia on kuollut.
Saimaannorppien pesintä on alkanut Saimaalla. Tähän mennessä kaksi kuuttia on kuollut.

Ohikulkija löysi tiistaina arviolta noin viikon vanhan saimaannorpan kuutin Saimaan Haukivedeltä noin 150 metrin päässä apukinoksesta. Kuutin päätä oli syöty ja löytöpaikalle oli vuotanut runsaasti verta. Naaraskuutin paino oli noin 7 kiloa.

– Petoeläin oli raahannut kuuttia jäätä pitkin. Meillä on vahvat epäilykset, että sen olisi tappanut petoeläin, joko ilves tai kettu, arvioi Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela.

Koskelan mukaan vasta ruumiinavauksessa selviää varmasti, oliko kuutti kuollut petoeläimen hampaisiin, vai oliko se kuollut jo aiemmin.

Koskela uskoo, että kuutti olisi syntynyt läheisen apukinoksen rippeissä ja petoeläin olisi ottanut sen sieltä.

– Apukinoksesta ei ollut enää kuin joitain kymmeniä prosentteja jäljellä. Petoeläinten suoja on yksi syy, miksi apukinoksia tehdään. Kun lumipesän suoja puuttuu, pääsee petoeläin paremmin hajulle ja myös nappaamaan kuutin.

Kuollut kuutti on toinen tänä talvena. Sunnuntaina 8. maaliskuuta Puumalan Lietvedeltä löytyi apukinoksen lähettyviltä naaraskuutti, ja apukinoksen päällä oli runsaasti ketun jälkiä ja kinoksessa reikä. Kuutti löytyi muutaman sadan metrin päästä kolatusta apukinoksesta.

Pesänlaskentoja valmistellaan parhaillaan. Jouni Koskela sanoo, että olosuhteet ovat haastavat, ja laskennat joudutaan todennäköisesti tekemään kelirikkoaluksilla.

– Säitä seuraillaan nyt, ja pesänlaskennat pyritään aloittamaan tämän kuun lopussa.

Koskela myös muistuttaa, että paras tapa auttaa saimaanorppaa on pysyä pois niiden pesintäalueilta.