Lappeenrannan golfkentältä saimaannorppahavaintoja tältä kesältä – Uteliaat norpat voivat uida kymmeniä kilometrejä tutkimusmatkoillaan

Lappeenrannan norppahavaintojen määrässä ei ole eroa viime vuosiin. Eläimen tunnistaminen onnistuu vain turkin kuvioinnin perusteella.

AOP/Ismo Pekkarinen

Saimaannorppien liikkeistä toivotaan havaintoja.
Saimaannorppien liikkeistä toivotaan havaintoja.

Tänä kesänä Lappeenrannan edustalla on tehty muutamia havaintoja saimaannorpista. Asiasta kertoo saimaannorpan suojelutyön aluevastaava Ismo Marttinen WWF Suomesta.

Alkukesästä muutamia norppahavaintoja tuli Tuosasaaressa sijaitsevan golfkentän edustalta.

– Havainnot tehtiin muutaman päivän sisällä, joten on epäilys, että se oli yksi ja sama yksilö, Marttinen sanoo

Alkukesän jälkeen veneilijöiltä ei ole tullut norppahavaintoja Lappeenrannan keskusta-alueen lähistöltä. Lappeenrannan kuntarajojen sisältä havaintoja tulee säännöllisesti.

Marttisen mukaan norppahavaintojen määrässä ei voi sanoa olevan muutosta edellisvuosiin. Hän korostaa, että kyse on yksittäisistä satunnaishavainnoista.

Eläimet erottaa turkista

Eteläisin Saimaa ei ole norppien pesimäaluetta, mutta norppa voi sukellella missä tahansa Saimaalla avovesiaikaan. Eläimen voi siis nähdä periaatteessa myös Lappeenrannan edustalla.

Varmaa norpanbongauspaikkaa ei kaupungista voi kuitenkaan nimetä.

– Havainnon todennäköisyys on tähän vuodenaikaan tuurikauppaa, sillä norppa on pääosin veden alla, Marttinen toteaa.

Marttisen mukaan on yleisesti vaikea sanoa, onko norppahavainnot tehty samoista vai eri yksilöistä. Norppien tunnistus edellyttää turkissa olevan kiehkurakuvion näkemistä, jolloin norpan tulee maata esimerkiksi rantakalliolla.

– Pelkkä vedestä nouseva pää ei riitä kertomaan mikä yksilö on kyseessä.

Ismo Marttinen

Norppa maastoutuu helposti rantakallioon.
Norppa maastoutuu helposti rantakallioon.

Kymmenien kilometrien matkat

Norppaemo vierottaa poikasen imetyksen päätyttyä, jolloin nuori kuutti lähtee omille vesilleen.

Nuorten urosyksilöiden matkat ovat tyypillistä lajikäyttäytymistä, kun ne etsivät omaa reviiriään. Nämä tutkimusretket painottuvat alkukesään, Marttinen kertoo.

– Norpat liikkuvat ravinnon perässä ja uteliaisuuttaan. Jos paikassa on norpan mielestä liikaa häiriötä, se lähtee rauhallisemmille vesille.

Norppien siirtymämatkat voivat olla avovesiaikaan kymmeniä kilometrejä.

– Tuosan edustalla näyttäytynyt yksilö voi lähteä seuraavalla viikolla vaikkapa Puumalaan, Marttinen kuvaa.

Havaintoja kaivataan syksylläkin

Ismo Marttinen toivoo ihmisten tekevän ilmoituksia norppahavainnoistaan, sillä se palvelee suojelututkimusta. Syksymmällä tulevista havainnoista voidaan ennustaa, millä alueella norpat pesivät talvella.

– Ilmoituskanavat ovat nykyään helppoja: ilmoituksen voi tehdä mobiililaitteella saman tien, Marttinen muistuttaa.

Toistaiseksi eteläiseltä Saimaalta on tiedossa yksi norpan verkkokuolema tältä kesältä. Marttinen ei toivo yhtään enempää pyydyskuolemia, sillä norpalla oli huono pesintävuosi.

Uusimmat uutiset