Sairastunut kuutti sai oman hoitolan Puumalaan – Paikalliset eläinlääkärit auttavat norppatarhassa talkootyönä

Suojelubiologi Jouni Koskelan mukaan sairaita kuutteja on tavattu tänä kesänä poikkeuksellisen paljon. Nyt mietitään, pitäisikö valmius norppatarhan perustamiseen olla myös ensi vuodeksi.

Jarkko Keijonen

Saimaannorppia ei yleensä haluta toimittaa hoitoon Korkeasaareen, koska tautiriskin takia niitä ei voida pitää samassa altaassa Itämeren hylkeiden kanssa. Arkistokuvassa uiskenteleva norppa ei ole kumpikaan viime viikkoina hoitoon toimitetuista kuuteista.
Saimaannorppia ei yleensä haluta toimittaa hoitoon Korkeasaareen, koska tautiriskin takia niitä ei voida pitää samassa altaassa Itämeren hylkeiden kanssa. Arkistokuvassa uiskenteleva norppa ei ole kumpikaan viime viikkoina hoitoon toimitetuista kuuteista.

Saimaalta on löydetty muutaman viikon sisällä kaksi sairasta saimaannorpan kuuttia.

Puumalan kirkonkylän lähistöltä ensiksi löydetty yksilö on toimitettu hoitoon Helsingin Korkeasaareen. Maanantai-iltana Pihlajavedellä rantaan ilmestyi kuutti, jota Puumalan eläinlääkäri on lääkinnyt.

Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskelan mukaan maanantaina löytynyt kuutti oleskelee nyt Puumalaan perustetussa norppatarhassa, jossa paikalliset eläinlääkärit auttavat yleishyödyllisenä talkootyönä.

— Oikeastaan kyse on vain aitauksen siirtämisestä kuivalta maalta rannalle, mistä norppa ei pääse karkaamaan. Koska eläinlääkärit käyvät kuuttia katsomassa, lääkitsemässä ja ruokkimassa, niin ehkä hoitolasta voidaan kuitenkin puhua, Koskela kertoo.

Idea tässä on se, ettei tarvitsisi edes harkita Korkeasaareen viemistä. — Jouni Koskela

Sairastuneista kuuteista ja suunnitelmista perustaa Saimaalle oma norppahoitola, on kertonut ensimmäisenä Yle täällä ja täällä.

Neljä huonokuntoista kuuttia tänä kesänä

Tältä kesältä Koskelan tiedossa on yhteensä neljä kuuttia, jotka ovat vaikuttaneet niin huonokuntoisilta, että ne olisi voitu napata kiinni.

— Näistä kaksi on päätynyt hoitoon. Yhden mökkiläinen oli nähnyt rannalla, mutta illalla se olikin hävinnyt. Yksi otettiin kiinni ja siirrettiin turvallisempaan paikkaan. Näitä kahta ei ole nähty sen jälkeen, joten ei tiedetä, ovatko ne elossa vai kuolleita.

Huonokuntoisia saimaannorppia tavataan lähes vuosittain, mutta Koskelan mukaan tänä kesänä sairaita kuutteja on kohdattu poikkeuksellisen paljon.

— Kukaan ei tiedä, minkä takia. Nämä kaksi löydettyä yksilöä olivat molemmat jostain syystä aliravittuja. Ovatko ne olleet sitä alusta lähtien, onko imetyksessä ollut ongelmia, jollain tavoin ne ovat vain saaneet huonon lähdön elämään, hän pohtii.

Poikkeuksellisen pieniä yksilöitä

Korkeasaareen hoitoon toimitettu kuutti painoi 12,5 kiloa. Maanantaina löydetty yksilö on vain 8,5-kiloinen, eli se on poikkeuksellisen pieni.

— Näiden pitäisi olla nyt parikymmenkiloisia, Koskela kertoo.

Tämän kesän tapausten pohjalta on mietitty, pitäisikö valmius norppahoitolan perustamiseen olla myös ensi vuodeksi.

— Jos löytyy eläinlääkäreitä sopivasti, asiantuntemusta ja aitausta, niin kyllähän näitä voisi olla muutama eri puolilla Saimaata. Idea tässä on se, ettei tarvitsisi edes harkita Korkeasaareen viemistä, Koskela sanoo.

Saimaannorppien hoitamisessa Korkeasaaressa on omat ongelmansa. Tautiriskin takia norppia ei voida pitää samassa altaassa Itämeren hylkeiden kanssa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut