Toissakesän ruskeasta vedestä ei uusia havaintoja Kaukaan edustalta – Tällä viikolla UPM:n keräämät näytteet olivat "poikkeuksellisen kirkkaat"

Viime vuonna Kaukaan puhdistamolle hankittiin vene näytteiden ottamiseen. Kaksi vuotta sitten puhdistetut jätevedet tummensivat Saimaata tehtaan edustalla.

Inka Nordlund

Kaukaan tehtailta lasketaan Saimaaseen puhdistettua jätevettä noin 5 000 kuutiometriä tunnissa. Arkistokuva.
Kaukaan tehtailta lasketaan Saimaaseen puhdistettua jätevettä noin 5 000 kuutiometriä tunnissa. Arkistokuva.

Etelä-Saimaa uutisoi vuonna 2018, että Saimaan vesi UPM Kaukaan edustalla oli värjäytynyt ruskeaksi. Sen jälkeen ei vastaavaa ongelmaa ole ollut, kertoo tehtaiden ympäristöpäällikkö Minna Maunus-Tiihonen.

UPM:n puhdistamon keräämät vesinäytteet ovat olleet hyvälaatuisia tänä kesänä.

– Kun kävimme ottamassa vesinäytteet tällä viikolla, ne olivat poikkeuksellisen kirkkaat. Vedet ovat puhtaita, vaikka onkin lämmin kesä, Maunus-Tiihonen toteaa.

Vuonna 2018 Maunus-Tiihonen sanoi, ettei tehtaiden päästötiedoissa ollut poikkeamia. UPM tutki vesien tummuutta silloin yhdessä kaupungin kanssa, mutta väriin ei löydetty selkeää syytä.

– Väri on varmasti tullut meidän puhdistetuista jätevesistämme. Normaalisti vedet sekoittuvat, mutta silloin oli kuuma kesä. Kerrostumiset eivät sekoittuneet kunnolla, jolloin pintaan jäi tummempi kerros, Maunus-Tiihonen sanoo.

Mika Strandén

Toissavuonna Lappeenrannan seudun ympäristötoimelle tuli ilmoituksia ruskeasta Kaukaan ympärillä.
Toissavuonna Lappeenrannan seudun ympäristötoimelle tuli ilmoituksia ruskeasta Kaukaan ympärillä.

Puhdistamo tutkii näytteitä

Kun veden tummuudesta tuli UPM:lle havaintoja, se alkoi tarkkailla veden laatua.

Kaukaan puhdistamolle hankittiin keväällä 2019 vene näytteiden ottoa varten. Sillä puhdistamon henkilökunta on käynyt ottamassa näytteitä sulien vesien aikaan kerran viikossa tai kahdessa.

– Se on ihan silmämääräistä tarkkailua. Lasipulloihin otetaan vettä ja sitten ne kuvataan. Niistä ei ole mittailtu mitään, Maunus-Tiihonen sanoo.

Maunus-Tiihosen mukaan näytteet otetaan suurin piirtein samoista paikoista joka kerta. Niitä kerätään vähintään neljä.

UPM Kaukaan jätevesien ja vesistön tarkkailusta vastaa Saimaan vesi- ja ympäristötutkimus, joka tekee tarkemmat mittaukset säännöllisesti. Kaukaan tehtailta lasketaan Saimaaseen puhdistettua jätevettä noin 5 000 kuutiometriä tunnissa.

Maunus-Tiihonen sanoo, että Kaukaan tehtaiden päästöt ovat vähentyneet jonkin verran vuodesta 2018, kun puhdistamon toimintaa on tehostettu. Se ei kuitenkaan hänen mukaansa yksin selitä veden kirkkautta kahden vuoden takaiseen kesään verrattuna.

UPM aikoo kerätä näytteitä jatkossakin.

– Se on mukavaa puuhaa meidän työntekijöillemmekin. Samalla voi katsoa, onko siellä jotain karanneita puita, Maunus-Tiihonen kertoo.

Juttua muokattu klo 13.00: Kuvatekstiä korjattu.