Rahtialus Helga ajautui karille Puumalassa jäätymisen seurauksena – Jatkoi matkaansa normaalisti

Helga on liikenteessä raakapuulastin kanssa, mutta ajautui karille jäätymisen aiheuttaman teknisen häiriön vuoksi.

Antti Aho

Rahtialus Helga ajautui karille varhain keskiviikkona Puumalan Pahikanluodon kohdalla. Arkistokuva.
Rahtialus Helga ajautui karille varhain keskiviikkona Puumalan Pahikanluodon kohdalla. Arkistokuva.

Liki 80 metriä pitkä rahtialus Helga ajautui karille varhain keskiviikkoaamuna. Onnettomuuspaikka on Pahikanluodon kohdalla Puumalassa. Helga kuuluu savonlinnalaisen varustamon Mopron laivastoon. Aluksessa oli lastina noin 2000 tonnia raakapuuta.

Karilleajo tapahtui, kun alukseen tuli tekninen häiriö jäätymisen seurauksena. Tuuli työnsi kapealla väylällä ohjauskyvyttömän aluksen karille.

Karilleajo tapahtui, kun alukseen tuli tekninen häiriö jäätymisen seurauksena. Tuuli työnsi kapealla väylällä ohjauskyvyttömän aluksen karille.

Aluksessa ei ole havaittu vuotoja. Etelä-Savon pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Markku Mäkelä kertoo pelastuslaitoksen tiedotteessa, että tilannetta tarkkaillaan.

Haverissa ei tapahtunut henkilövahinkoja.

Juha Rika

6904540.jpg

Pelastuslaitoksen yksiköiden lisäksi paikalla oli jäänmurtajahinaaja. Mäkelän mukaan tilanteen jatkoselvittäminen on merenkulun tarkastajan vastuulla. Tarkastaja myös ohjeistaa mahdollisen sukeltajatarkastuksen ja karilta irrottamisen.

Viiden hengen miehistö yhä aluksella

Operatiivinen johtaja Antti Makkonen Moprosta kertoo, että laivan tekniikan jäätyminen on ei ole poikkeuksellista, vaikkei ihan jokavuotista.

– Paineilmajärjestelmään voi kertyä kosteutta, joka saattaa kovalla pakkasella jäätyä. Talvi aiheuttaa kaikenlaista ja tekniset viat ovat aina mahdollisia, hän toteaa.

– Alus ajautui karille hyvin hitaalla vauhdilla, joten suurempaa vaaratilannetta ei syntynyt. Pakkasta oli aamulla Puumalassa yli kymmenen astetta.

Makkosen mukaan aluksen vauriot ja tilanne tarkastetaan tämän päivän aikana sukeltamalla. Sukeltaja ottaa laivan pohjasta kuvia, joista nähdään, miten tilanteessa kannattaa edetä.

Makkosen mukaan merenkuluntarkastaja ei ole menossa paikanpäälle Puumalaan, vaan häntä konsultoidaan puhelimitse.

– Näkisin, että vika yritetään korjata siellä paikan päällä.

Aluksessa on paikalla viiden hengen miehistö. He odottivat tilanteen selviämistä aluksella.

Mopron toimitusjohtaja Olavi Tyrsky kertoi keskiviikko-iltana, että alus lähti karilta itsekseen ja on jo matkalla kohti etelää raakapuulastinsa kanssa.

– Alukseen ei tullut vaurioita ja se voi jatkaa matkaansa täysin normaalisti, Tyrsky kertoo.

Juttua muokattu 13.1.2021 klo 11.55: Lisätty Antti Makkosen kommentit.

Muokattu 14.1. kello 9.20: Lisätty tieto, että alus jatkaa matkaansa. Korjattu tieto raakapuulastin määrästä.

Luetuimmat