Saimaa-ilmiö jatkaa kulttuuripääkaupunkikilvassa – Kaikki kolme ehdokasta pääsivät jatkoon

Korona sekoitti haun, joten raati antoi kaikille luvan jatkaa hakua Euroopan Kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2026

Timo Seppäläinen

Saimaa-ilmiö eli Savonlinna 2026 jatkaa hakua Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.
Saimaa-ilmiö eli Savonlinna 2026 jatkaa hakua Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.

Savonlinna 2026 eli Saimaa-ilmiö jatkaa Euroopan kulttuuripääkaupunkikilvassa. Myös kaksi muuta ehdokasta eli Tampere ja Oulu jatkavat.

Näin sanoi valintaraadin puheenjohtaja Jiri Schánek. Saimaa-ilmiössä ovat Savonlinnan lisäksi mukana myös Lappeenranta, Mikkeli, Kuopio, Joensuu ja Saimaan alueen maakunnat.

– Tälle kertaa emme kiinnittäneet huomiota rahaan, vaan siihen, mitä kaupunkia kulttuuripääkaupunkivuosi eniten auttaa eteenpäin, millainen oli asukkaiden ja yhteisöjen sitoutuminen ohjelmaan ja tietenkin itse ohjelman sisältö.

– Koska koronavirus muutti kaiken juuri siinä vaiheessa, kun hakutiimit viimeistelivät pitkän työnsä tuloksia ja koko ajatus kulttuurista ja sen merkityksestä yhteiskunnassa ja Euroopassa muuttui, muuttuivat myös raadin arviointikriteerit. Kuitenkin noudatamme tarkasti EU:n sääntöjä. Kaikki kolme hakemusta täyttävät kriteerit ja ovat jatkopaikan arvoiset, sanoi Schánek.

Valmisteluryhmän eli Sillanrakentajien puheenjohtaja Sari Kaasinen oli pursuavan iloinen ja onnellinen.

– Itken ja nauran yhtä aikaa. Tämä oli hieno päätös, koska se merkitsee sitä, että kaikissa kolmessa kaupungissa kehitetään omaa kulttuuria vielä eteenpäin.

– Nyt on ilo pinnassa. Tulosta odotellessa alkoi sykemittari huutaa: vaarallisen korkea syke. Jännitys oli hirveä, ja nyt eteenpäin.