Taipalsaari valittamassa Finnaust Mining Finlandin varausilmoituksesta, Savitaipalekin päättää valituksesta – Kari Kuuramaa: "Siinä taitaa olla melkein 90 prosenttia kunnan alueesta"

Savitaipaleen kunnanhallitus päättää 21. syyskuuta kannasta. Kunnanjohtajan mukaan Savitaipalekin on valittamassa.

Kai Skyttä

Taipalsaari aikoo valittaa Finnaust Mining Finlandin varausilmoituksesta.
Taipalsaari aikoo valittaa Finnaust Mining Finlandin varausilmoituksesta.

Taipalsaaren kunta aikoo valittaa malminetsintäyhtiö Finnaust Mining Finlandin varausilmoituksesta. Kunta aikoo valmistella valituksen kunnanhallituksen kokoukseen 28. syyskuuta mennessä, kunnanjohtaja Kari Kuuramaa kertoo.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) hyväksyi viime viikolla malminetsintäyhtiö Finnaust Mining Finlandin varauksen. Yhtiön varausalue on 242,6 neliökilometriä ja sijaitsee Taipalsaaren, Savitaipaleen ja Lappeenrannan alueella.

Finnaust Mining Finland arvelee aiemmin tehtyjen tutkimusten perusteella, että alueella on kuparia, sinkkiä, kobolttia, nikkeliä, lyijyä, hopeaa, kultaa, platinaa, ruteniumia, rodiumia, palladiumia, osmiumia ja iridiumia.

– Esille otetaan nimenomaan laaja alue. Siinä taitaa olla melkein 90 prosenttia kunnan alueesta. Se sisältää Saimaan rantaa, luonnonympäristöjä ja pohjavesialuetta. Etelä-Suomen rikkain pohjavesiesiintymä on Taipalsaarella, Kuuramaa sanoo.

Myös Lappeenranta aikoo valittaa asiasta.

Savitaipaleen kunnanhallitus päättää 21. syyskuuta pidettävässä kokouksessaan, mikä on kunnan kanta Finnaust Mining Finlandin varausilmoitukseen.

Kunnanjohtaja Kimmo Kainulaisen oma näkemys on, että Savitaipale todennäköisesti valittaa asiasta.

Kari Kuuramaan mukaan kunnat aikovat tehdä yhteistyötä valitusten laatimisessa. Kuntien on tehtävä oma valituksensa, mutta esimerkiksi kaivoslain pykäläperusteiden läpikäymisessä ne voivat tehdä yhteistyötä, Kuuramaa toteaa.

Taipalsaaren valituksesta kertoi ensimmäisenä Yle.

Päivitetty 10.9. kello 10.03: Lisätty tieto Savitaipaleen kunnanhallituksen ajankohdasta ja kunnanjohtajan näkemys.

Luetuimmat