Saimaan jäätalvi oli ennätyksellisen huono, ja jäiden lähdössä lyötiin aiemmat ennätykset – Lauritsalan havaintoasemalla oli sulaa jo maaliskuussa

Jäiden lähtö on edennyt pitkälle Suur-Saimaalla, Lappeenrannan edustalla ja Pien-Saimaalla. Saimaan jään paksuutta on mitattu vuodesta 1917 lähtien.

Anu Kiljunen

Muistot talvesta ovat vähäisiä Lappeenrannan edustan rannoilla.
Muistot talvesta ovat vähäisiä Lappeenrannan edustan rannoilla.

Lauha talvi ja heikot jäät tuottivat Lauritsalan havaintoasemalle uuden ennätyksen. Lauritsalasta Saimaan jäät lähtivät viimeistään 27. maaliskuuta tai jo tätä aiemmin. Tähän asti aikaisin jäänlähtöpäivä on ollut 5. huhtikuuta.

Lauritsalan havaintoasemalla on mitattu jään paksuutta vuodesta 1917 lähtien. Vedenkorkeutta siellä on mitattu yhtäjaksoisesti 1800-luvun puolivälistä lähtien.

Jäidenlähdön tarkkaa ajankohtaa vaikea arvioida

Jäänlähdön ajankohdasta ei ole aivan päiväntarkkaa tietoa, ja ajankohtaa on tavallista hankalampi määrittää.

Johtava vesitalousasiantuntija Jukka Höytämö Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta (ELY) etsi tietoa Suomen ympäristökeskuksen Tarkka-palvelun satelliittikuvista.

Anu Kiljunen

Sininen Saimaa on ollut Lauritsalan Luukkaansalmen sillalla todellisuutta jo maaliskuulta lähtien.
Sininen Saimaa on ollut Lauritsalan Luukkaansalmen sillalla todellisuutta jo maaliskuulta lähtien.

Höytämö kertoo, että vedet ovat varmuudella olleet Lauritsalan kohdalla avoinna 27. maaliskuuta. Monena edeltävänä päivänä oli pilvistä, jolloin satelliittikuvassa näkyy vain valkoista.

Lauritsalassa on mitattu seitsensenttistä jäätä helmikuun lopulla ja maaliskuun alussa. Muina aikoina jää on ollut liian ohutta mitattavaksi tai sitä ei ole ollut ollenkaan.

Jäät ovat syntyneet ja hävinneet useaan kertaan Lauritsalan alueella talven aikana. Kaakkois-Suomen ELYn vesistöyksikön päällikkö Visa Niittyniemi pitää tätä poikkeuksellisena. Jäät ovat voineet hänen arvionsa mukaan lähteä jo maaliskuun puolivälissä.

Sulat alueet laajenevat

Joutsenon ja Imatran edustalla on ollut pitkään avointa.

Sulat alueet Suur-Saimaalla ja Pien-Saimaalla ovat viime päivinä laajenneet laajenemistaan.

Suur-Saimaalla on ollut jo joitakin päiviä suuri yhtenäinen sula alue Imatran ja Joutsenon edustalta Ilkonselän kautta Rastinvirralle ja siitä edelleen Liittokivenselälle.

Anu Kiljunen

Lahdenpohjukoista löytyy vielä jäältä, muttei selemmältä.
Lahdenpohjukoista löytyy vielä jäältä, muttei selemmältä.

Pien-Saimaa Lappeenrannan edustalla lainehtii sulana. Laajoja sulia alueita löytyy myös läntisimmältä Pien-Saimaalta, kuten Riutanselältä sekä Maavedeltä.

Suomen ympäristökeskuksen tilastojen mukaan jäät lähtevät Lappeenrannan Lauritsalasta keskimäärin 4. toukokuuta. Vuonna 1917 alkaneen mittaushistorian myöhäisin jäänlähtöpäivä on ollut 12. toukokuuta.

Kalastaja Jari Häkkinen: "Huonoin jäätalvi, jonka muistan"

Kulunut talvi jää aikakirjoihin kaikilta osin huonona jäätalvena. Suur-Saimaan selät eivät missään vaiheessa jäätyneet kunnolla. Sen sijaan pieniin vesiin ennätti muodostua juuri ja juuri kantavaa jäätä.

Anu Kiljunen

Kevät on pitkällä Lappeenrannan Myllysaaren rannassa.
Kevät on pitkällä Lappeenrannan Myllysaaren rannassa.

Kulunut talvi oli selvästi huonoin jäätalvi, jonka kalastaja Jari Häkkinen Taipalsaaren Kyläniemestä muistaa.

– Olen kalastanut 40 vuotta. Toista lähellekään näin huonoa jäätalvea ei ollut. Talvi oli huono myös kalastuksen kannalta.

Häkkisen oman rannan tuntumassa jää oli parhaimmillaan 15-senttistä eikä joka paikassa näinkään paksua.

Uusimmat uutiset