Suur-Saimaa jäätyy jo kolmatta kertaa tänä talvena – Ismo Marttinen seurasi jäätymistä Sarviniemessä

Hiekkapakan lämpötila painui tiistaina pakkasen puolelle iltapäivällä. Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä pakkasta oli noin kuusi astetta.

Ismo Marttinen

Sarviniemen ja Kyläniemen välinen Rastinvirta alkoi jäätyä tiistaina illansuussa.
Sarviniemen ja Kyläniemen välinen Rastinvirta alkoi jäätyä tiistaina illansuussa.

Jäätymisen ja sulamisen vuorottelussa on Suur-Saimaalla nyt vuorossa jäätyminen.

Taipalsaarelainen saimaannorppa-asiantuntija Ismo Marttinen seurasi tiistaina illansuussa Taipalsaaren Sarviniemessä Rastinvirran ja Mäntysaarenselän vesialueen jäätymistä.

Sarviniemeä lähin Ilmatieteen laitoksen sääasema sijaitsee Hiekkapakka-nimisellä luodolla Joutsenon edustalla.

Hiekkapakassa lämpötila oli tiistaina nollan tuntumassa mutta painui pakkasen puolelle iltapäivän lopulla ja illansuussa. Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä pakkasta oli noin kuusi astetta.

Lauhan talven takia Suur-Saimaan selät eivät ole päässeet kunnolla jäätymään. Pakkasilla syntynyt hento jää on jäänyt pakkasta seuraavan lauhan jakson ja kovien tuulten armoille.

Marttinen kertoo, että Varissaarenselkä on tänä vuonna jäätynyt kolmesti ja tuuli on hajottanut jäät kahdesti.

Lähipäivien sääennusteen perusteella Suur-Saimaan suuret selät saavat viimeinkin yhtenäisen, vaikkakin ohuen jääpeitteen. Öisin ja aamuisin on pakkasta 5–11 astetta. Päivisin pakkasta on 1–4 astetta.

Suomen ympäristökeskuksesta saadun nyrkkisäännön mukaan uutta jäätä syntyy vuorokaudessa kaksi senttiä, kun vuorokauden keskilämpötila on -10 astetta.

Uutta jäätä syntyy vuorokaudessa sentti, kun vuorokauden keskilämpötila on -5. Jään paksuuntuminen kuitenkin hidastuu sitä mukaa, kun jäätä on jo syntynyt.

Juttua muokattu 27.2.2020 kello 13.29. Korjatussa jutussa virheellisesti esiintynyt maanantai tiistaiksi.