Uusi pyöräilytapahtuma tavoittelee 2 500 osallistujaa Saimaan maisemiin – Imatralta lähtevällä Saimaa Cycle Tourilla ajetaan 285 kilometriä yhden yön aikana

Uuden tapahtuman taustalla on kolminkertainen maantiepyöräilyn Suomen mestari Juho Suikkari. Saimaa Cycle Tourin ennakkoilmoittautuminen on käynnissä jo nyt.

Maija Kaibijainen

Saimaan maisemissa järjestetään ensi kesänä jopa 2 500 osallistujan pyöräilytapahtuma.
Saimaan maisemissa järjestetään ensi kesänä jopa 2 500 osallistujan pyöräilytapahtuma.

Jos kaikki menee hyvin, Imatran, Ruokolahden, Punkaharjun ja Savonlinnan seuduilla pyöräilee 2 500 pyöräilijää heinäkuussa 2021. Tarkoitus on ajaa yön yli, mutta ei kilpaillen.

– Laskennallisesti nopeimmat pyöräilevät tämän reitin noin kahdeksassa tunnissa, eli yhden ja saman yöttömän yön aikana. Mutta kiirettä ei ole, eikä tapahtumaan osallistujien tarvitse olla intohimoisia pyöräilijöitä. Olemme laskeneet tämän reitin maksimiajoajaksi 18 tuntia, mikä tarkoittaisi 16:n kilometrin tuntivauhtia, kertoo Juho Suikkari.

Juho Suikkarin kotialbumi

Kolminkertainen maantiepyöräilyn Suomen mestari Juho Suikkari synnyinkaupunkinsa maisemissa.
Kolminkertainen maantiepyöräilyn Suomen mestari Juho Suikkari synnyinkaupunkinsa maisemissa.

Idea syntyi saunassa

Imatran Karhumäellä kasvanut kolmikertainen maantiepyöräilyn Suomen mestari on yksi tulevan pyöräilytapahtuman isistä – ja kuten kaikki hyvät ideat aina, myös tämä syntyi saunan lauteilla.

– Olen viime vuosina ajanut monesti ruotsalaisen Vättern -järven ympäri kiertävässä Vätternrundan -tapahtumassa. Siihen osallistuu parhaimmillaan jopa noin 30 000 pyöräilijää. Nyt kesäkuussa aloimme ajatella, että meillä on täällä paljon hienommat reitit ja maisemat.

Tuumasta toimeen – ja nyt tuumasta syntynyt toimi on jo siinä vaiheessa, että ensi kesän tapahtuma järjestetään varmasti, Suikkari sanoo.

– Se ei ole enää vain suunnitelmaa.

Reitillä on ikäraja

Saimaa Cycle Tourin alustava reitti lähtee liikkeelle Imatrankosken sillalta, kosken pauhatessa. Se vie ensin Ruokolahden Virmutjoelle, ja sieltä lähtee lenkki: ensin Puumalaan ja sieltä Sulkavalle, Savonlinnaan ja Punkaharjulle, ja sitten takaisin Virmutjoelle.

Maali on Imatran kaupungintalolla.

Reitillä on mittaa kaikkiaan 285 kilometriä.

– Ajan mittaan tästä tavoitteesta on tarkoitus kasvattaa sellainen, että iso osa sen osallistujista tulee Suomen lisäksi myös Venäjältä ja Keski-Euroopasta. Etenkin keskieurooppalaisille meidän yötön yömme on aivan ennenkokematon asia.

Yöttömän yön taianomaisuuden lisäksi järjestäjät panostavat myös muihin järjestelyihin. Reitin varrella on paljon huolto- sekä juoma- ja ruokahuoltopisteitä lämpimine ruokineen. Haverien varalta huoltopisteiden väliä kulkevat myös huoltoautot – ja jos pyöräilijä väsähtää kesken reitin, hänet sekä pyörä kuljetetaan takaisin Imatralle.

Järjestäjät panostavat myös turvallisuuteen.

– Tarvitsemme pelkkään liikenteenohjaukseen noin 200 ihmistä ja kaikkeen muuhun noin sata. Pyrimme myös siihen, että lähtöön ja maaliin, sekä matkan varrelle tulisi ihmisiä kannustamaan pyöräilijöitä. Myös sillä tavalla haluamme tehdä tästä mahdollisimman hienon elämyksen, Suikkari maalaa.

Varsinaiselle reitille on ikäraja: sinne voivat osallistua kaikki vuonna 2021 täysi-ikäistyvät ja sitä vanhemmat. Vaikkeivät alaikäiset varsinaiselle reitille pääsekään, myös heille rakennetaan omaa reittiä – samoin senioreille, sekä lapsille.

– Lapsia varten meillä on maksuton, 2,85 kilometrin pituinen pyöräilyreitti Imatrankoskelta maalipaikalle. Nuorille ja senioreille rakennettua reittiä ei ole vielä suunniteltu valmiiksi, Suikkari kertoo.

Riitta Kumpulainen

Lasten reittiä voi kulkea vaikka apupyörien kanssa. Mukaan voi ottaa myös taluttajia.
Lasten reittiä voi kulkea vaikka apupyörien kanssa. Mukaan voi ottaa myös taluttajia.

Tavoitteena olla yksi maan suurimmista

Tuleva tapahtuma ei nöyristele myöskään osallistujatavoitteen suhteen.

– Tavoitteenamme on saada heti ensimmäisenä vuonna noin 2 500 osallistujaa. Se tarkoittaisi, että kasvaisimme heti ensimmäisenä vuonna yhdeksi Suomen suurimmista pyöräilytapahtumista, Suikkari sanoo.

Hän uskoo, että tapahtumalle on tilausta, sillä pyöräily on kovassa nosteessa.

– Uskomme myös tämän alueen ja reitin kiinnostavuuteen. Ensimmäiset palautteet, mitä meille on tullut, ovat olleet todella positiivisia.

Saimaa Cycling Tourin ennakkoilmoittautuminen avautui tällä viikolla. Se on auki lokakuun 5. päivään saakka, ja ennakkoilmoittautujat saavat kahdenkymmenen euron suuruisen edun tapahtumaan ilmoittautuessaan.

Varsinainen ilmoittautuminen alkaa 5. lokakuuta. Ilmoittautua voi osoitteessa saimaacycletour.com.