Muistokirjoitus: Pentti Valtonen 1938—2018

Muistokirjoitus: Pentti Valtonen 1938—2018

Lappeenrannan pitkäaikainen kaupunginsihteeri, valtiotieteen maisteri Pentti Valtonen on kuollut 80 vuoden ikäisenä.

Pentti Valtonen syntyi talvisodan edellä Viipurissa. Sieltä evakkotie toi Lappeenrantaan. Yliopisto-opintojen jälkeen hän palasi kotikaupunkiinsa virkamieheksi ja pysyi lappeenrantalaisena elämänsä loppuun asti.

Uransa Pentti Valtonen aloitti kansliasihteerinä 1960-luvun lopulla. Vuonna 1976 kaupunginvaltuusto valitsi hänet kaupunginsihteeriksi ja kaupunginkanslian päälliköksi. Eläkkeelle hän jäi vuonna 2001.

Kaupunkien hankkeet tulevat ja menevät, mutta joskus syntyy arvokasta ja pysyvää. Pentti Valtosen kohdalta se oli Lappeenrannan laulukilpailujen vakiintuminen valtakunnalliseksi tapahtumaksi. Musiikkimies Pauli Helkiö sai hänessä aisaparikseen hallinnon työmyyrän. Laulukilpailujen järjestelytoimikunnan sihteerinä ja sittemmin varapuheenjohtajana Pentti Valtonen toimi vuodesta 1969 eläkkeelle jäämiseen saakka.

Kaupunginsihteerin tehtävät sijoittuvat kunnallispolitiikan keskipisteeseen. Osapuolia on palveltava tasapuolisesti. Kaupunginvaltuuston sihteeriltä vaaditaan tarkkuutta ja arvokkuutta. Aikataulut ovat monesti kohtuuttomia ja erimielisyydet kiihkeitä.

Pentti Valtonen selviytyi kaikesta tästä luontaisilla avuillaan, joita hän oli harjaantunut käyttämään jo ansaitessaan opiskelurahoja Alkon myyjänä. Myönteinen ja rauhallinen Pentti sai asioinnin tuntumaan miellyttävältä silloinkin kun ostos jäi yritykseksi.

Pentti oli lukenut lyseossa venäjää. Sitä tarvittiin muun muassa yhteyksissä ystävyyskaupunki Kliniin. Sieltä saapui kerran venäjänkielinen sähkösanoma. Pentti ei ollut paikalla ja sähke jäi lukematta. Seuraava yhteydenotto tuli Vainikkalan asemalta. 26 hengen delegaatio oli saapunut vierailulle. Järjestelyt tuottivat luonnollisesti ongelmia.

Kun seuraava sähke saapui, Pentti hälytettiin kesken loman Uukuniemen mökiltä ja kiidätettiin kaupungin autolla Lappeenrantaan. Sähkeessä kiitettiin kaupunkia onnistuneista järjestelyistä.

Tilaisuuksia järjestettiin myös Saimaan kanavan alueella, jonne tarvittiin kulkulupa. Bussilastillinen juhlaväkeä oli ylittämässä rajan, kun kaupunginsihteeri Pentti Valtonen huomasi, että hänelle olikin annettu rakennusmestari Pentti Valtosen kulkulupa. Bussin matka oli vaarassa katketa. Niinpä Pentti ylitti rajan rakennusmestarina. Tiukkailmeinen sotilas tuijotti Pentti Valtosen kasvoja — ja luovutti hänelle aivan toisen näköisen ja ikäisen Pentti Valtosen kulkuluvan. Matka jatkui.

Kaupunginsihteerin virkanimike voi harhauttaa luulemaan, että kysymyksessä on paperikasojen takaa kurkistava harmaa virkamies, byrokraatti. Sellainen Pentti Valtonen ei ollut. Organisaatiolaatikot ja toimistotekniikan uutuudet eivät Penttiä suuremmin kiinnostaneet, mutta ei hän uudistuksia vastustanutkaan. Hän oli vanhan ajan herrasmies, joka antoi toisille arvoa ja hoiti omat tehtävänsä mallikelpoisesti.

Ystäväpiirissä Pentti Valtoselta löytyi tarvittaessa teräviäkin mielipiteitä. Toisille hän ei niitä tyrkyttänyt, vaan jokainen sai pitää omansa. .

Kaupunginsihteerin virkaan kuului loppumaton kokousten kierre, josta irrottautumisessa me ystävät mielellään avustimme. Pentti vietiin silloin mukavuusalueensa ulkopuolelle kuten purjehtimaan Välimerelle, vaeltamaan Madeiralle tai siianpyyntiin marraskuiselle Pihlajavedelle. Opimme tuntemaan toisenlaisen Pentti Valtosen.

Parhaiten Pentti viihtyi läheistensä parissa, tavallisissa askareissa. Valitettavasti sairaus katkaisi kovin pian leppoisat eläkepäivät.

Mauri Hannikainen, Erkki Mennola, Arto Oikkonen

Kirjoittajat ovat Pentti Valtosen ystäviä

Luetuimmat

Uusimmat uutiset