Muistokirjoitus: Liisa Lifländer

Etelä-Karjalan sotaopojen yhdistys koki odottamattoman menetyksen, kun sen aktiivinen hallituksen jäsen, sihteeri ja taloudenhoitaja Liisa Lifländer kuoli 28. elokuuta 2020 Lappeeenrannassa äkillisen vaikean sairauskohtauksen seurauksena.

Ekonomi Liisa Lifländer oli 81-vuotias. Hän oli syntynyt 18. helmikuuta 1939 Ruokolahdella, jossa sukua asui enemmänkin. Perimätiedon mukaan sukunimi periytyy aikoinaan Liivinmaalta Suomeen päätyneeltä esi-isältä.

Liisa pääsi ylioppilaaksi Lappeenrannan Lyseosta ja jatkoi opintojaan Helsingin kauppakorkeakoulussa valmistuen ekonomiksi. Hän palasi opintojen jälkeen kotiseudulle ja solmi lyhytaikaiseksi jääneen avioliiton. Liitosta syntynyt Severi-poika joutui 8-vuotiaana koulusta palatessaan tapaturman uhriksi, jonka seurauksena hän menehtyi.

Lifländer työskenteli Lohjalla isossa muovialan yrityksessä eri tehtävissä, ennen kuin hän siirtyi Tukholmaan. Siellä hän toimi suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin toimitusjohtajana 1978–1989. Kauppakamari on perustettu edistämään erityisesti Suomen vientiä Ruotsiin. Liisa Lifländerin aikana suomalaiset yritykset alkoivat laajeta ulkomaille. Hyvä kokeilukenttä oli luonnollisesti naapurimaa. Kauppakamari tuki yrityksiä tiedottamalla, neuvomalla ja tekemällä markkina-analyyseja. Lifländerin aikana perustettiin muun muassa oma lehti.

Kauppakamarin nauttimasta arvostuksesta kertoo se, että kun sen 50-vuotisjuhlia vietettiin vuonna 1986, juhlaillallisia Tukholman kaupungintalolla kunnioittivat läsnäolollaan sekä Suomen presidenttipari Koivisto että Ruotsin kuningaspari. Kauppakamarin jälkeen Lifländer työskenteli vielä vuosia Tukholmassa suomalaisyritysten konsulttina.

Tukholman vuosinaan Lifländer paneutui hänelle tyypillisellä tarmolla tukemaan suomenkielisen koulun aikaansaamista Tukholmaan. Ruotsissa ei haluttu ymmärtää äidinkielen merkitystä yhteiskuntaan sopeutumisen välineenä. ”Tarvittiin kymmenkunnan aktiivisen naisen ompeluseuraksi nimetty yhdistys, että saatiin vauhtia asiaan”, kertoo Liisan yhteistyökumppani, toimittaja Leena Koivuneva Tukholmasta.

Ruotsinsuomalainen yksityiskoulu aloitti toimintansa 1989, ja ”ompeluseura” järjesti Liisan johdolla monenlaisia tapahtumia, joista kertyi runsaita rahapotteja toimintaa tukemaan. Lifländer oli koulua ylläpitävän säätiön hallituksen jäsen. Kun Suomi täytti 75 vuotta, yhdistys organisoi Tukholman kaupungintalolle juhlatanssiaiset Nobel-juhlallisuuksien malliin. Lifländerille ominaiseen tapaan tätäkin asiaa hoidettiin antaumuksella ja suurella ilolla.

Lifländer palasi Lappeenrantaan vuosituhannen vaihteessa hoitamaan äitiään. Palattuaan hän omisti aikaansa sotaorpojen toiminnalle, kun oli itsekin sotaorpo. Etelä-Karjalan sotaorpoyhdistyksen ohella hän toimi sotaorpojen kattojärjestön Kaatuneiden Omaisten Liiton aluesihteerinä. Etelä-Karjalan sotaorpoyhdistys on alusta saakka toiminut aktiivisesti ja sotaorpojen asiaa edistävästi. Yhdistys esimerkiksi kantoi päävastuun sotaorpojen valtakunnallisesta muistomerkistä, joka paljastettiin Lappeenrannassa 2012.

Liisa Lifländer arvosti suuresti ystäviään. Ystäväverkostoon kuului niin entiisä työtovereita, yhteistyökumppaneita kuin entisiä työnanatajia. Ruotsin ystävät järjestivät Liisalle muistotilaisuuden Tukholmassa. Liisan avopuoliso Mauri Niskakoski, ei päässyt kuitenkaan osallistumaan tilaisuuteen koronatilanteen takia.

Kirjoittaja on Liisa Lifländerin yhteistyökumppani ja ystävä

Luetuimmat