Muistokirjoitus: Harri Tingander

Harri Tingander.
Harri Tingander.

Harri Henrikki Tingander (s. 26.11.1956) poistui keskuudestamme 28.7.2020 sairaskohtauksen yllättämänä, mökillään Ilomantsissa. Hänelle rakkaassa paikassa, jonne oli mieluisaa vetäytyä melomaan ja mietiskelemään työkiireiden ulottumattomiin, pohjoiskarjalaiseen erämaahan. Harri valmistui rakennusarkkitehdiksi Lahden teknillisestä opistosta vuonna 1983. Eläkevuodet olisivat odottaneet häntä tänä syksynä.

Ammatissaan Harri oli rehellinen arkkitehti, rakennustaiteilija, työtoveri. Enimmäkseen vaatimaton ja vaitonainen. Mutta aina tarkkailija ja näkijä. Eikä oikeassa seurassa enää olleenkaan vaitonainen, vaan kertoja, joka puki hersyviksi tarinoiksi näkemänsä ja kokemansa elämänilmiöt. Niin arkiset kuin absurditktin.

Harrin jykevä olemus kätki sisälleen herkän taiteilijan, oivan piirtäjän ja tarkkailevan karikatyristin. Ihmistuntijan, jonka kommentit osuivat tarkasti maaliinsa. Harrin sanojen osumatarkkuus oli yhtä hyvä kuin hänen viivansakin. Se piti meidät työtoverit valppaina, mahdollinen teeskentely tai falskius paljastuisi aina ennemmin tai myöhemmin. Kaikki tiesimme, että tätä luottamusta ei ole varaa menettää.

Harrin työmaauskottavuus oli arkkitehdille harvinaisen korkea. Hän ei viihtynyt kabineteissa, missä sovittiin, kuinka päätökset saadaan mieluisiksi ja omat asiat eteenpäin. Hän viihtyi paremmin työmaalla, missä asiat tehtiin ja ongelmat ratkaistiin. Kaikkea kun ei voi etukäteen sopia tai piirtää. Oli sitten kysymys Wilhunkulmasta tai Osuuspankeista Lappeenrannassa ja Rovaniemellä, Vapaudenaukion toimistorakennuksista, Itäkeskuksen kauppakeskuksen boutique-myymälöistä tai Kajaanin tai Kouvolan kävelykeskustoista. Näissä hankkeissa, kuten lukemattomissa muissa, hänellä oli keskeinen suunnittelijan rooli.

Harri eli läpi rakennussuunnittelualan voimakkaan keskittymisen Kaakkois-Suomessa. Lähtien pienen kahden hengen arkkitehtitoimiston ympyröistä hän oli mukana toimiston kasvussa, yrityskaupoissa ja fuusioissa suuriin valtakunnallisiin konsulttitoimistoihin (Arkkitehtitoimisto Mikko Heikkilä Oy, Sito Oy ja Sitowise Oy), joiden aluetoimistossa hän kohosi – itselleen tyypillisesti lähes tahtomattaan – erään murrosvaiheen toimitusjohtajaksi. Säilyttäen kuitenkin aina kosketuksen arkisuunnitteluun, tehtiin se sitten lyijykynällä tai uusimmilla 3D-mallinnusohjelmilla.

Omalla persoonallisella tavallaan Harri oli kiinnostunut myös ammattikuntansa tilasta ja tulevaisuudesta. Hän oli istuva Etelä-Karjalan Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit ry:n puheenjohtaja vuodesta 2017.

Harri varjeli tarkoin yksityiselämäänsä. Mutta meille kaikille oli selvää, kuinka tärkeitä oma poika ja lapsenlapset Harrille olivat.

Uutinen Harrin poismenosta järkytti meitä kollegoita ja yhteistyökumppaneita syvästi.

Kirjoittaja oli Harrin työtoveri yli 20 vuoden ajan.

Luetuimmat