Muistokirjoitus: Ylimetsänhoitaja Veijo Tidenberg

Veijo Tiedenbergin kotialbumi

Muistokirjoitus: Ylimetsänhoitaja Veijo Tidenberg

Pitkän uran Stora Enson puunhankinnassa tehnyt ylimetsänhoitaja Veijo Tidenberg nukkui ikiuneen 21.8.2020 vaikean sairauden uuvuttamana. Hän olisi täyttänyt kuluvan vuoden joulupäivänä 80 vuotta.

Tidenberg aloitti Enso-Gutzeitissa vuonna 1967 apulaismetsänhoitajana Joensuussa ja eläköityi Stora Enso Metsän sidosryhmä- ja metsätalousjohtajan tehtävästä 2001. Pääosan työurastaan Tidenberg teki aluejohtajana. Hän aloitti vuonna 1977 aikansa nuorimpana aluejohtajana Haminan hankinta-alueella. Sieltä hän eteni Savonlinnan kautta aluejohtajaksi kotiseudulleen Kuopioon, jossa hän työskenteli vuoteen 1999 saakka. Tidenberg oli toisen polven ”kutsettilainen”.

Tidenberg vaikutti työuransa aikana useissa eri metsäalan yhteisissä elimissä. Hän oli Suomen Metsänhoitajaliiton ja sen paikallisjärjestöjen sekä Teollisuuden Metsänhoitajat ry:n hallituksen jäsen. Lisäksi hän toimi Etelä-Karjalan, Itä-Savon ja Pohjois-Savon metsäkeskusten johtokunnissa. Lähellä sydäntä ollut Rotary-toiminta, sekä Kuopion Klubi saivat aimo osan Tidenbergin ajankäytöstä.

Tidenberg toimi pitkään rakkaiden harrastustensa, jalkapallon ja metsästyksen järjestötoiminnassa. Hän kuului useiden eri jalkapalloseurojen hallituksiin ja Metsästäjäliiton Pohjois-Savon piirin hallitukseen.

Eläkkeelle jäätyään Tidenberg kohdisti energisen toimintansa yhdistystoimintaan. Suomen Uittoperinneyhdistyksen puheenjohtajana hän edisti metsä- ja uittotyön perinteiden ja historian tallentamista. Uittoperinneyhdistys tuki hänen johdollaan metsä- ja uittoalaa lähellä olevaa toimintaa, metsätyömieskoteja ja opiskelijoita.

Tidenbergin sydän sykki lämpimästi kotikylälle Leppävirran Kotalahdelle, jossa oli rakas kesäpaikka, entinen kotitalo. Tidenberg oli Kotalahden kyläyhdistyksen perustajajäsen ja aktiivinen puheenjohtaja 18 vuoden ajan. Hänen ideointinsa pohjalta sai alkunsa moni toteutuneista kyläyhdistyksen hankkeista, minkä ansiosta Kotalahti valittiin Pohjois-Savon kyläksi vuonna 2018. Tidenberg haudattiin rakkaan kotikylänsä hautausmaalle.

Toiminnastaan elinkeinoelämässä, järjestöissä ja yhdistyksissä Tidenberg sai useita eri huomionosoituksia, muun muassa Suomen Leijonan ritarimerkin, Keskuskauppakamarin rautainen ansiomerkin, Metsästäjäliiton kultainen ansiomerkin ja Suomen Palloliiton hopeinen ansiomerkin, ja useita kunniajäsenyyksiä ja kunniapuheenjohtajuuksia. Tidenberg nimettiin 2005 Vuoden Metsävaikuttajaksi yhdessä oopperalaulaja, professori Jorma Hynnisen kanssa.

Monet meistä metsäalalla työskennelleistä muistavat hänet toimeliaana ja laajan ihmissuhdeverkoston omaavana rehtinä ja reiluna metsämiehenä.

Työn ja harrastusten ohella olivat kuitenkin aina perhe ja läheiset huolenpidon kohteena. Veijo Tidenbergiä jäivät kaipaamaan lapset perheineen, puoliso sekä sukulaiset että laaja joukko ystäviä.

Kirjoittajat ovat kollega Stora Enson puunhankinnasta ja Tidenbergin poika.

Luetuimmat

Kommentoidut