Pidetty ja hyväsydäminen herrasmies

Keijo Martikainen

Pentti Hyväri.
Pentti Hyväri.

Kuolleet: Pentti Hyväri

Diplomi-insinööri Pentti Olavi Hyväri kuoli 31.7.2020. Hän oli kuollessaan 79-vuotias.

Pentti syntyi maaliskuussa 1941 nuorimpana lapsena Hyvärin perheeseen, Lauritsalassa Kaukaan sairaalassa. Vanhemmat Hilja ja Matti Hyväri olivat töissä Kaukaan tehtaalla. Perhe asui työläiskorttelissa ns. huussikujalla. Perheeseen kuului neljä lasta, tyttö ja kolme poikaa. Pentti vietti nuoruutensa Kaukaalla, tehtaan vaikutuspiirissä.

Urheilu eri muodoissaan kulki Pentin mukana koko elämän ajan. Pallopeleissä hän oli erityisen lahjakas. Nuorena hän pelasi kilpailumielessä jääkiekkoa ja jääpalloa LYK Riuskassa, Veiterässä, SaiPassa ja Akateemisessa urheiluseurassa. Hän harrasti myös golfia, hiihtoa, yleisurheilua sekä purjehdusta niin Saimaalla kuin maailman merillä. Laskettelu oli yksi hänen lempiharrastuksistaan. Pentti kuului lasketteluryhmään, joka koostui työkavereista ja ystävistä. He tekivät laskettelumatkoja eri puolille Eurooppaa ja kotimaahan, Lappia unohtamatta.

Jääkiekosta tuli kuitenkin hänen tärkein urheilulaji.

Pentti pelasi SaiPan edustusjoukkueessa 8 kautta 92 ottelua. Hän oli mukana vuoden 1966 SM- pronssijoukkueessa. Kutsu kävi myös nuorten maajoukkueeseen. Otteluita kertyi neljä. Wanhan-SaiPan toiminnassa Pentti oli yli 40 vuotta, direktoraatinpuheenjohtajana 16 vuotta. Hänet kutsuttiin kunniapuheenjohtajaksi 2015.

Pentti kirjoitti ylioppilaaksi Lauritsalan yhteiskoulusta hyvillä arvosanoilla. Hän kuului siihen ikäluokkaan, jotka kirjoittivat ensimmäisinä ylioppilaiksi 1961 Lauritsalan yhteiskoulusta.

Sarjapelaaminen väheni, kun opiskelut kutsuivat miehen Helsinkiin Teknilliseen korkeakouluun. Varusmiespalvelun hän suoritti Karjalan tykistörykmentissä Lappeenrannassa. Reservissä ollessaan hän yleni kenttätykistön majuriksi. Hän vaali tykistön perinteitä, pitämällä aktiivisesti yhteyttä reserviläisveljiin. Pentti ja Leena (o.s. Reponen) menivät naimisiin 1986. Yhteisiä vuosia kertyi 34 vuotta.

Pentti teki diplomityön sellun valkaisuprosessista sulfaattisellutehtaalla 1967. Valkaisuohjelma siirrettiin tietokoneohjaukseen ja patentoitiin. Uraauurtavan ohjelman kehittäminen vei Pentin luennoimaan ympäri maailmaa.

Valmistuttuaan diplomi-insinööriksi 1967 alkoi työura Kaukaan tehtailla, teknisen osaston suunnitteluinsinöörinä. Tulosyksikön teknisenä johtajana hän toimi useita vuosia. Työuran viimeisen jakson hän hoiti UPM-Kymmene Oyj:n konsernin selluohjauksen kaupallisena johtajana Helsingin konttorissa.

Pentti jäi eläkkeelle 2001. Työuraa kertyi 35 vuotta. Aktiivinen elämä jatkui monenlaisissa tehtävissä. Hänelle oli tärkeää yhteydenpito saman alan tekijöihin, Paperi-insinöörien yhdistys oli hyvä yhteys ammattiveljiin ja Pentti toimi usean vuoden ajan Lappeenrannan Teknillisen korkeakoulun Tukisäätiön puheenjohtajana.

Pentti Hyväri oli neuvotteleva, hyväsydäminen herrasmies, erittäin pidetty johtajana ja ihmisenä. Hän oli hyvä seuramies, joka tuli kaikkien kanssa toimeen.

Penttiä jäivät kaipaamaan Leena vaimo, sukulaiset sekä suuri joukko ystäviä.

Kirjoittaja on Pentti Hyvärin pelikaveri ja ystävä.

Luetuimmat