Muistokirjoitus: Taisto Jantunen 1942—2019

Rovasti Taisto Jantunen toimi suurimman osan työurastaan Luumäellä.
Rovasti Taisto Jantunen toimi suurimman osan työurastaan Luumäellä.

Rovasti Taisto Jantunen syntyi 30.12.1942. Hän kuoli 76-vuotiaana 7.10.2019.

Hän toimi suurimman osan työelämästään Luumäellä: aluksi vuosina 1969—1972 kappalaisena ja sen jälkeen vuosina 1975—2000 kirkkoherrana.

Taisto Jantunen oli luonteeltaan vaatimaton ja ystävällinen. Jotain siitä kertonee se, kuinka hän pappina veti Luumäen ensimmäisiä vaellusrippikoululeirejä Lappiin. Alkumatka tehtiin junalla ja loppumatka postiautolla ja siitä eteenpäin jalkapatikalla.

Taistolla oli ratkaiseva vaikutus siihen, että Luumäen seurakunnan ja Inkerinmaalla toimivan Kelton seurakunnan kanssa syntyi luja ystävyysseurakuntasuhde. Kun Neuvostoliitto oli hajoamassa, esitettiin vuonna 1988 televisiossa dokumentti inkeriläisistä ja Keltosta.

Keväällä 1989 järjestämällään Leningradin matkalla Taisto Jantunen tutustui Kelttoon erikoisen tapahtuman kautta. Hänet pyydettiin toimittamaan siunaushetki puoli vuotta aiemmin siunaamatta haudatun henkilön haudalla Kelton vanhalla hautausmaalla. Tilanne oli yllättävä, mutta Taisto toteutti lesken pyynnön ja tilaisuus järjestettiin.

Tuo tilaisuus avasi Taisto Jantusen silmät ja sydämen. Taisto osasi kaikessa vaatimattomuudessaan sytyttää innostuksen Kelttoa kohtaan myös ympäristöönsä. Luumäkeläiset osallistuivat innokkaasti Kelton kirkon rakentamiseen muiden ystävyysseurakuntien kanssa. Taisto Jantunen oli arvostettu, sovitteleva ja pidetty henkilö myös Keltossa.

Rippikoululeirit Lapissa yleistyivät pastori Taiston johdolla. Ne olivat vahvoja yhteisiä elämyksiä monille seurakuntanuorille: päivällä hiihdettiin ja iltaisin hiljennyttiin kristillisen sanoman äärellä. Niin Sulkavan, Ristiinan, Joutsan, Nurmijärven kuin Luumäenkin seurakuntalaiset pääsivät Taisto Jantusen johdolla seurakuntamatkoille. Luumäen aikana matkat suuntautuivat usein Karjalan rajaseudulle, jonka erinomainen tuntija rovasti Jantunen oli.

Bussimatkojen sisältö kehittyi sitä mukaa, kun Kelton kirkollinen toiminta vahvistui. Myös Laatokan ja Petroskoin sekä Viron alueiden tuntemus antoivat lisää sisältöä näille retkille. Hän tavoitti näillä matkoilla laajat seurakuntalaisten joukot. Seurakuntamatkoja tehtiin lisäksi sekä Keski-Eurooppaan että Israeliin. Matkojen johtajana Taisto Jantunen oli kaikista retkeilijöistä huolehtiva ja hyvin tasapuolinen: ”Nämä kokemukset jäävät kaikille syvälle muistiin. Ja täällä ratkotaan samalla monia henkilökohtaisia ongelmia.”

Retkeilyn perustana olivat kotoa Savonlinnasta saadut kokemukset: saariretket, kalastus, patikointi, pyöräily ja hiihto olivat Taisto Jantusen nuoruuden harrastuksia. Seurakuntanuorissa toimiminen 1950-luvulla loi pohjaa tulevalle kutsumustyölle seurakuntalaisten palvelijana ja seurakunnan uskollisena johtajana.

Perhe jää kiitollisuudella muistamaan aviopuolisoa, isää ja isoisää.

Tuomo Jantunen ja Erkki Kurppa

Kirjoittajat ovat Taisto Jantusen veli ja ystävä