Muistokirjoitus: Juho (Jussi) Pyykönen 1930—2019

Juho Pyykönen vuonna 2012.
Juho Pyykönen vuonna 2012.

Juho Pyykönen nukkui pois lyhyen sairauden uuvuttamana 29.10.2019. Hän oli syntynyt 28.7.1930 ja oli kuollessaan 89-vuotias.

Pyykösen isä toimi Saimaan kanavan seppänä. Isän kuoleman jälkeen äiti kasvatti neljää poikaa Lapveden kylässä. Siellä heitä kohtasi suuri onnettomuus, kun vihollisen pommituksessa menehtyi Juhon veli ja koko talo tuhoutui. Tätä muistoa Pyykönen kantoi läpi elämänsä.

Pyykönen valmistui puusepäksi, mutta löysi paikkansa Lappeenrannan kirjaston lukusalin valvojana. Siitä työpaikasta monet lappeenrantalaiset hänet tunsivat ja kiittelivät hänen avuliaisuuttaan. Ei ollut kirjaa tai tekstiä, jota hän ei löytänyt.

Juho Pyykönen oli perheetön, erikoinen mies.

Teatteri oli Pyykösen sydäntä lähellä. Hän kuului silloiseen teatterikerhoon, myöhemmin kulttuurilautakuntaan. Hän näytteli itsekin ja huipputapauksena harrastuksessa oli rooli Rauni Mollbergin Tuntematon sotilas-elokuvassa.

Filatelia oli Pyykösen rakkain harrastus. Hänen postimerkkikokoelmansa oli arvokas, ja ne olivat esillä Helsingin näyttelyissä. Hänet nimitettiin Lappeenrannan postimerkkikerhon kunniajäseneksi. Hän oli myös aktiivinen jäsen Lappeenrannan kerhossa, Ilmailuyhdistyksessä ja Lauritsalan kauppalan pojissa. Hän ehti opiskella esperantoakin.

Pyykösellä oli suuri Lappeenrannan vanhojen postikorttien kokoelma, jonka hän lahjoitti Etelä-Karjalan maakuntamuseolle.

Sotahistoria, sukututkimus ja Lappeenrannan historia innostivat Pyyköstä.

Hän muun muassa tiesi kaiken höyrylaiva Prinsessa Armaadasta. Hän kuului Lappeenrannan Jääkärikiltaan ja Rakuunakiltaan.

Hän laati luettelon ratsuväen sankarivainajista 1939—1944. Käsikirjoitusta säilytetään MPKK:n käsikirjastossa, osa luettelosta on julkaistu Suomen Ratsuväen historian II osassa. Rakuunakillan järjestämiin Breitenfeldin taistelun vuosijuhlallisuuksiin Pyykönen osallistui säännöllisesti. Hän käytti viime aikoina kävelykeppiä, mutta tanssiaisten alettua Upseerikerholla keppi joutui nurkkaan ja hänet nähtiin valssin, jopa jiven pyörteissä tanssiparketilla.

Juho Pyykönen oli auttavainen ja hyväntahtoinen herrasmies, joskus liikaakin. Hän ei puhunut paljon, mutta tiesi paljon. Teot puhuivat puolestaan.

Leena Eerola

Kirjoittaja on Pyykösen ystävä.