Muistokirjoitus: Ilkka Mäkinen 1964—2018

Muistokirjoitus: Ilkka Mäkinen 1964—2018

Yrittäjä, entinen Taipalsaaren kunnallisvaltuutettu ja lentäjä Ilkka Mäkinen menehtyi tapaturmaisesti Espoossa 1. marraskuuta 2018. Hän oli syntynyt 11. huhtikuuta 1964 Vilppulassa.

Mäkinen asui lapsuutensa ja nuoruutensa Vilppulan Kolhossa. Hän kirjoitti ylioppilaaksi 1982 Haapamäen lukiosta.

Lukion jälkeen Mäkisen tie vei 1982 Lappeenrannan teknilliseen korkeakouluun opiskelemaan tuotantotekniikkaa ja tietotekniikkaa. Mäkinen ei koskaan valmistunut, sillä hän ryhtyi yrittäjäksi jo 1985.

Hän toimi Camline Oy:n (entinen Tietolinja Oy) toimitusjohtajana 1985-2001. Camline toimitti teollisuudelle tuotantojärjestelmiä ja myi tietotekniikkalaitteita yrityksille.

2002 Mäkinen perusti Wingline Oy:n ja aloitti lentämisen. Mäkinen sai yksityislentäjän lupakirjan kesällä 2002. Airecon Oy:n hän perusti 2006 ja aloitti liikelentämisen tehokkaalla kaksimoottorisella potkuriturbiinikoneella.

Ilkka Mäkinen teki intensiivistä ilmailujärjestötyötä kotiseurassaan Lappeenrannan Ilmailuyhdistyksessä sekä harrasteilmailun kattojärjestön Suomen Ilmailuliitto ry:n hallituksessa.

Päätöksenteossa Mäkinen oli nopea ja parhaimmillaan kriisitilanteissa. Hän pystyi selittämään kanssapäättäjille vaikeankin ongelmatilanteen muutamalla sanalla. Lappeenrannassa Mäkinen vei läpi konekaluston modernisoinnin, jossa konekanta siirtyi kerralla 2000-luvulle.

Mäkisen hallituskausilla Suomen Ilmailuliitossa jouduttiin tekemään paljon vaikeita kriisipäätöksiä etenkin talous- ja henkilöstöasioissa. Mitä vaikeampi ongelma muiden mielestä oli, sitä yksinkertaisempana Mäkinen näki ratkaisun.

Ilkka Mäkinen kuului niihin harvinaisiin päättäjiin, jotka kykenivät tiukkaankin keskusteluun siten, että vain asiat riitelivät, eivät ihmiset. Tämä kyky teki Mäkisestä tehokkaan päättäjän. Mäkisen sosiaaliset taidot ja huumorintaju olivat vertaansa vailla.

Taipalsaaren kunnanvaltuustossa Mäkinen vaikutti kokoomuksen ryhmässä yhden kauden vuodesta 2013. Mäkinen toimi aiemmin myös opiskelijapolitiikassa Lappeenrannassa ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajana 1985 ja edustajiston puheenjohtajana 1986. Vapaaehtoinen järjestötyö oli Mäkiselle läheistä lähes kaikissa elämänvaiheissa.

Ilkka Mäkinen muutti kaksi vuotta sitten Espooseen. Mäkinen menehtyi kotonaan tapaturmaisesti kesken ison taloremonttiprojektin.

Mäkisellä oli suunnitelmissa uuden yrityksen perustaminen, mutta se keskeytyi odottamattomaan aivan liian aikaiseen kuolemaan. Mäkistä jäi kaipaamaan iso ystäväpiiri.

Mikko Sokero

Kirjoittaja on Ilkka Mäkisen ystävä ja entinen työtoveri.

Luetuimmat