Muistokirjoitus: Ritva Salonen 14.8.1940—27.10.2018

Ritva Salonen 14.8.1940—27.10.2018.
Ritva Salonen 14.8.1940—27.10.2018.

Rovasti ja perheneuvoja Ritva Helena Salonen kuoli 27.10.2018 Kouvolassa 78-vuotiaana.

Hän syntyi Varkaudessa 14.8.1940 vanhempiensa ainoaksi lapseksi. Isä oli teollisuuden palveluksessa työnjohtajana, Varkauden jälkeen Juankoskella.

Ritva muisteli sitä, kun oli lapsena sairas. Äiti laittoi hänet nukkumaan, ja kun hän oli unessa, vanhemmat lähtivät naapuriin kahville. Hän heräsi ja huomasi olevansa yksin, puki ulkovaatteet. Kun kädet eivät ylettyneet hattuhyllylle, hän otti pannumyssyn päähänsä ja juoksi naapuriin. Reipas ja neuvokas Ritva oli pienestä pitäen.

Säynätsalo oli Ritvan kouluaikainen kotiseutu. Hän harrasti monia urheilulajeja ja kasvoi seurakuntanuorissa kohti aikuisuutta. Ylioppilaaksi Ritva kirjoitti Jyväskylässä.

Sisaruksia ei ollut, mutta serkut olivat läheisiä. Heidän kanssaan sujuivat lapsuuden leikit, ja yhteys säilyi yhteisten joulujen ja matkojen myötä loppuun saakka.

Ritva valmistui teologian kandidaatiksi Helsingin yliopistosta 1972.

Papiksi hänet vihittiin Mikkelissä 1988. Lappeenrannassa Ritva toimi uskonnonopettajana ja kappalaisena Lauritsalan seurakunnassa.

Ihmisten syvällinen kohtaaminen sai hänet hakemaan 1980-luvulla perheneuvojakoulutukseen. Pidettynä perheneuvojana hän toimi ensin Lappeenrannan perheasiain neuvottelukeskuksessa. Pohjois-Kymenlaakson perheasiain neuvottelukeskukseen Kouvolaan hän siirtyi 1989, mistä jäi eläkkeelle 2003.

Ritva oli jo opiskeluaikana suuntautunut yhteiskunnalliseen työhön.

Hän oli tutustunut teollisuustyöhön Länsi-Saksassa ja osallistui myöhemmin Lauritsalassa ollessaan kirkon yhteiskunnallisen työn järjestämään teollisuuspappiseminaariin.

Ritva kiersi usean vuoden ajan Kaukaan tehtaitten eri osastoja ja vuorotyötä tekevien työpaikkoja kuunnellen ja keskustellen työntekijöitten kanssa. Ritvan lämmin sielunhoidollinen työtapa kantoi hedelmää tehtailla ihan niin kuin hänen muussakin toiminnassaan.

Hänet muistetaan innostavana päiväkerhotyön tukijana, pienryhmien ja rippikoulujen vetäjänä.

Ritvaa kohtaan tunnettu arvostus näkyi seurakuntalaisten ja työtovereitten keskuudessa monin tavoin. Hänet valittiin kirkolliskokousedustajaksi vuosiksi 1996—2000.

Ystävä Lappeenrannasta kertoo Ritvan avanneen hänelle jumalanpalveluselämän sisällön. Ritvan muutto Kouvolaan ei päättänyt ystävyyttä, vaan se kesti Ritvan kuolemaan saakka.

Kouvolassa Ritva oli muun ohessa yhteistyössä kasvatus- ja perheneuvolan kanssa auttamassa lapsena seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi joutuneita naisia. Ritva oli rohkea lähimmäinen, todellinen sielunhoitaja.

Ritva-ystävämme harrasti luontoa ja ulkoilua, retkiä Lappiin, sienestämistä, marjastamista ja uimista. Pienessä kirjapiirissä Ritva oli aktiivinen ja avarakatseinen lukija ja keskustelija.

Viimeiset vuotensa Ritva oli muistisairas. Sairauden luonne oli hänelle tuttu, koska hän oli toiminut muistisairaan äitinsä omaishoitajana. Kuitenkin hän suhtautui omasta kodista luopumiseen, sen riisumiseen ja hoitokotiin muuttamiseen mielen tyyneydellä ja Jumalaan luottaen. Hoitokodissakin hän aluksi pyrki huolehtimaan ikätovereistaan ja olisi halunnut vielä sielläkin ottaa vastuuta raamattupiiristä, mutta siihen voimat eivät enää riittäneet.

Konkreettisena muistona jäi käyttöömme Ritvan opettama kaunis kelttiläinen ruokarukous: ”Taivas yllämme, maa allamme, lahjasi Herra pöydällä edessämme, ja ystävät ympärillä, jää siunaamaan nimesi kunniaksi.”

Anna Vuolasto ja muita ystäviä

Delfinsien äitihahmo on poissa

Suomen Delfins ry:n kantava voima, rovasti ja perheneuvoja Ritva Salonen siunattiin viime viikolla kaipaamalleen taivasmatkalle omaisten ja lukuisten ystävien saattelemana. Ritva toimi perheasiain neuvottelukeskuksen työntekijänä Delfins-yhdistyksen alusta lähtien muun muassa ryhmänohjaajien ja puhelinauttajien työnohjaajana sekä tukihenkilönä.

Suomen Delfins ry syntyi perheneuvonnassa toimineiden naisten kasvuryhmien pohjalta, missä Ritva toimi myös ohjaajana.

Perheneuvonnan työntekijöillä oli ratkaiseva merkitys, kun monivuotisia naisten ryhmiä, joita kutsuttiin savimuotoilussa syntyneen delfiinin perusteella delfiineiksi, oltiin lopettamassa. Kasvuryhmien voimanaiset olivat myös heti valmiita yhteistyöhön ja toimimaan muun muassa kokemusasiantuntijoina.

Suomen Delfins ry:n perustamiskokoukseen 27.3.1997 perheasiain neuvottelukeskukseen kokoontui 15 määrätietoista ihmistä. Ritva oli yksi perustajajäsenistä.

Ritvalla oli sydämessään tilaa meille jokaiselle. Pyyteettömänä hän jaksoi kuunnella, kysyä ja kannustaa, käytännön tukea unohtamatta. Oikeudenmukaisuus oli hänelle erittäin tärkeätä. Jäämme kaipaamaan hänen lämmintä persoonaansa.

Mervi Rocklin-Syd
Entinen perheneuvonnan ja Suomen Delfins ry:n työtoveri ja ystävä
Katriina Alander
Monien delfiiniystävien puolesta

Luetuimmat