Muistokirjoitus: Pauli Niiranen

Metallurgian kirurgiksi itsensä nimittänyt peltiseppä ja muusikko Pauli Niiranen kuoli 80 vuoden ikäisenä 1.2.2019. Liki viisikymmentä vuotta Pauli jatkoi isänsä perustamaa peltisepän liikettä ja 50-luvulta lähtien hän liikutti soittajana yleisöä Lappeenrannasta Pietariin ja Floridaan.

Reservin sotilasmestarina hän oli mukana 1988 perustamassa Ratsuväen reservin soittokuntaa, joka toimii edelleen Ratsuväen perinnesoittokuntana. Potero-orkesteri syntyi Paulin toimesta vuonna 2000 Sotainvalidien tukijaoston pyynnöstä. Orkesterista tuli Vapaaehtoiskeskuksen houseband, joka kiertää hoitolaitoksissa ja järjestötilaisuuksissa.

Useiden omien yhtyeiden lisäksi Pauli on soittanut muun muassa Työväenyhdistyksen soittokunnassa, nykyisin puhallisorkesteri Pyörre, Lappeenranta Big Bandissa ja High Society ja Jazz Memorial bandeissa. Jazz Clubin jamit pääsivät takavuosina käyntiin sitten, kun Pauli saapui foneineen paikalle.

Mies jää helposti soittojensa jalkoihin, mutta monessa hän oli mukana kunnallisissa ja seurakunnallisissa luottamustehtävissä sekä maanpuolustusjärjestöissä, joista hänet palkittiin monilla mitaleilla. Asukastoimintaan hän osallistui aktiivisesti asuessaan Ihalankadulla kunnostamassaan Ruotsalaistalossa. Asemapäällikön talon kattoa korjatessaan hän löysi laatat, jotka kertoivat Ruotsin kansan lahjoittaneen nämä talot. Kyltit kiinnitettiin pienellä viiveillä taloihin.

Niiranen liikkui maalla, Saimaalla ja ilmassa, kalasti ja metsästi sekä hyppäsi nuoruudessaan Huhtiniemen mäessä monet sukset päreiksi. Harvoin tapaa ihmistä, jonka lepokitka on yhtä vähäinen kuin Paulilla. Viimeiset kahdeksan vuotta sairauksineen hidastivat menoa Kaija-vaimon hyvään hoitoon.

Pauli Niiranen jätti elämällään meille jazzmiehen testamentin: Ei se oo mittää, jos se ei svengaa.

Coda: Setäni kävi Silkkitien matkalla. Hän kertoi oppaiden pyytäneen, ettei yli 2000 vuotta vanhoihin rakenteisiin koskettaisi. Häntä alkoi jossain vaiheessa heikottaa ja hän nojasi seinään. Seinässä oli tarra: Lappeenrannan Big Band ja vähän matkan päässä toinen: Niirasen peltisepänliike, Lappeenranta.

Matti J. Kuronen

Luetuimmat

Kommentoidut