Muistokirjoitus: Jukka Nikunen

Muistokirjoitus: Jukka Nikunen

Arvostettu esimies ja ystävä Jukka Nikunen nukkui pois tiistaina 6.8.2019 pitkällisen sairauden uuvuttamana.

Ensikosketukseni Jukkaan tapahtui 1980-luvulla aiemman työn myötä. Seurakuntayhtymän ylipuutarhuri, sittemmin hautaustoimen päällikkö, teki vaikutuksen mutkattomuudellaan. Vuodesta 2003 lähtien sain työskennellä Jukan alaisena hautaustoimessa.

Esimieheni oli esimiehenä toki vaativa, mutta ennen kaikkea suora, tasapuolinen, selkeä, määrätietoinen ja selkeästi tehtävänsä tasalla. Vaikka itse usein määrittelikin, että työmme hautausmaalla ja hautauksissa on meitä tekijöitä paljon suurempi.

Runsaan kuudentoista vuoden aikana sain tutustua Jukkaan, joka oli erittäin ajatteleva ja analyyttinen, pohdiskeleva ja aina täysillä läsnä. Mutta myös hyvin oikeudentuntoinen, empaattinen, huolehtiva ja jopa tunteellinen, vapaa-aikana järjestettyjen illanviettojen avoin ja rento isäntä, jonka ajoittain hieman ”anarkistinen” huumori vapautti tunnelman.

Musiikin ystävänä laulu ja lyriikka oli läsnä niin illanvietoissa kuin monissa keskusteluissa ajomatkoilla hautausmaalta toiselle siirryttäessä. Lauluäänen ja tulkinnan voimaa ei voinut karaokesisältöisten illanviettojen aikana kuin kadehtien ihastella, satunnaisista omakohtaisiin kokemuksiin ja tunteisiin perustuneista lyriikkanäytteistä puhumattakaan. Syntyipä näistä yhteistyönä Joutsenon työnjohtajan Kimmon kanssa joitakin taatusti omakohtaisia laulujakin.

Perhe oli Jukalle hyvin tärkeä. Pojista, ja viimevuosina pojantyttärestä Helmistä, puhuessaan Jukka oli ylpeä isä ja ukki, ja heistä puhuttaessa hänestä välittyi suuri herkkyys ja lämpö. Tieto tulossa olevasta pojanpojasta ja se, miten hän kertoi nähneensä tulokkaan ultraäänikuvasta, herkisti kuulijankin.

Mökki Vetjanjärven rannalla Lemillä oli Jukalle tärkeä paikka. Sinne oli hyvä vetäytyä rentoutumaan, eroon hänen vaativan ja laajan työtehtävänsä paineista. Tästä kertoo myös se, että yksi Jukan ja Kimmon yhteistyön hedelmistä on sille omistettu laulu, jonka teksteissä Jukka Vetjan poikana mainitaan.

Tieto Jukan poislähdöstä ei tullut minulle, eikä meille työyhteisölle täytenä yllätyksenä, mutta silti odottamatta jo nyt. Upea pomo on poissa, todella suuret saappaat odottavat työyhteisössämme täyttäjäänsä. Kaipaamme ja muistamme varmasti itse kukin lämmöllä täysillä vastuunsa kantanutta, takanamme seisonutta esimiestä.

Mutta ehkä kuitenkin vielä enemmän Nikusen Jukkaa, Vetjan poikaa.

Matti Puumalainen

Kirjoittaja on Jukka Nikusen työkaveri Lappeenrannan seurakuntayhtymän hautaustoimesta.