Kuolleet: Taisto Hulkkonen 1942–2020

Kuolleet: Taisto Hulkkonen 1942–2020

Maanviljelijä Taisto Hulkkonen kuoli vakavaan sairauteen 10.7.2020 Etelä-Karjalan keskussairaalassa. Hän oli kuolleessaan 78-vuotias.

Taiston elämäntyö oli maanviljelys ja metsänhoito sukutilalla Taipalsaaren Saikkolassa. Vuodesta 1751 Hulkkosten viljelemä Taka-Anttilan tila siirtyi vanhempiemme hoidettavaksi vuonna 1980. Maitotilanpitäjää huoletti tuolloin erityisesti elinkeinonsa tulevaisuus.

Edellisten sukupolvien työn jatkaminen kannusti isää kehittämään tilan toimintaa. Hänestä maatalous ja luonto kuuluivat saumattomasti ja tasapainoisesti yhteen. Taka-Anttilan tila siirtyi seuraavalle sukupolvelle vuonna 2002.

Isä tunsi suurta paloa yhteiskunnallisten asioiden hoitamiseen. Hän aloitti kuntapolitiikan vuonna 1965 Taipalsaaren urheilu- ja nuorisolautakunnassa. Sen jälkeen hän toimi lukuisissa luottamustehtävissä kunta- ja maakuntatasolla, oli kaksi kautta kunnanvaltuuston jäsen sekä johti useita vuosia Keskustan Taipalsaaren kunnallisjärjestöä.

Parhaiten Taisto muistetaan kunnanhallituksen puheenjohtajuudestaan. Hän johti 16 vuoden aikana noin 500 kokousta ja kopautti nuijan pöytään noin 24 000 kertaa. Kunnantalon rakentaminen oli yksi tärkeimmistä hankkeista. Taiston ohjenuorana oli kunnan kehittäminen samalla talouden tasapainosta huolehtien.

Isää pidettiin sovittelevana ja maltillisena poliitikkona, jonka työtä arvostettiin laajasti. Hän korosti, että politiikassa valta ja vastuu kietoutuvat toisiinsa. Isä itse summasi aikaansa kuntapolitiikassa toteamalla, että se toi enemmän ystäviä kuin vei.

Isänmaanasiat olivat lähellä isän sydäntä myös veteraanityön kautta. Hän toimi Taipalsaaren veteraaniyhdistyksen puheenjohtajana vuosina 2010–2018. Taistolle oli kunnia-asia toteuttaa veteraanien veljeä ei jätetä -periaatetta myös oman veteraani-isänsä Taunon muistoksi.

Isä oli ahkera seuratoimintaan osallistuja ja aina varma talkootyöntekijä. Hän on metsästysseura Harjulan erän yksi perustajajäsenistä. Lukuisat ajomiehenä taivalletut kilometrit palkittiin vuonna 2019 seuran kunniapuheenjohtajuudella. Hirvipeijaisia vietettiin talkoovoimin rakennetussa Harjulan urheilutalossa.

Heta Hulkkonen

Lapsenlapsen tekemä piirros Taisto Hulkkosesta.
Lapsenlapsen tekemä piirros Taisto Hulkkosesta.

Taisto osallistui aktiivisesti Taipalsaaren Lions clubin toimintaan ja oli sen presidentti vuosina 1988–89.

Isä harrasti innokkaasti urheilua, nuorena pikajuoksua ja jalkapalloa, vanhempana lentopalloa. Sitä pelattiin koko perheen voimin kyläläisten kanssa Harjulassa.

Vakavasti isä suhtautui myös penkkiurheiluun seuraamalla huolellisesti sekä TV:n että radion urheilulähetykset – ellei sitten sattunut välillä torkahtamaan tuoliinsa.

Isä oli leppoista seuraa, jonka puheessa oli aina pieni huumorinvire. Isän päivään toivat iloa ympärillä puuhannut jälkikasvu, jonka toimia hän seurasi mielihyvällä ja ylpeydellä. Saimaan ja Kukasjärven kalavesillä isä kävi mielellään verkoilla sukulaistensa ja ystäviensä kanssa.

Vakavasta sairaudesta huolimatta isä pääsi vielä tänä kesänäkin mielipuuhaansa: selvittämään kalaverkkoja navetan vintillä.

Minna Hulkkonen

Kirjoittaja on vainajan tytär.