Kaupallinen yhteistyö | saimaan AMK

Kun nukke vaihtuu ihmiseksi

Kun nukke vaihtuu ihmiseksi

Hälytys tulee. Mira Salon ensimmäistä työvuoroa ensihoitajana on takana viisi minuuttia. Hän on ennättänyt vaihtaa ylleen työvaatteet ja tavata harjoitteluohjaajansa, kokeneen ensihoitajan.
Tutustuminen asemaan ja ambulanssin välineisiin saa jäädä. Hälytystehtävä ajaa kaiken ohi.
Salo hyppää ambulanssiin, innoissaan mutta jännittyneenä.
Tätä hän on odottanut.

Salo opiskelee ensihoitajaksi Saimaan ammattikorkeakoulussa. Tammikuussa opintojen aloittamisesta tuli kuluneeksi kaksi vuotta. Sen jälkeen oli aika aloittaa ensimmäinen harjoittelu ensihoitoyksikössä, ambulanssissa.
-Harjoitteluun lähteminen jännitti, mutta samalla sitä myös odotti todella paljon, Salo sanoo.
Taitojaan Salo on hionut opinnoissa useaan otteeseen. Ensimmäisinä opiskeluviikkoina liikkeelle lähdettiin aivan perusteista, esimerkiksi pyörätuolipotilaan liikuttamisesta ja vuodepotilaan vaatteiden vaihdosta.
Pikkuhiljaa taidot ja itsevarmuus kehittyivät. Ensimmäiset oppitunnit simulaatioluokissa ja oikean ambulanssin kanssa olivat kuitenkin haastavia.
-Simulaatiossa hoitotilanteita harjoitellaan mahdollisimman todenmukaisessa tilanteessa ja ympäristössä, kuten leikkaussaliksi tai onnettomuuspaikaksi lavastetussa simulaatioluokassa. Vaikka tilanne ei ole tosi ja potilaana on nukke tai opiskelukaveri, se kuitenkin tuntuu hyvin todelta.

Mira Salo on opiskellut Saimaan ammattikorkeakoulussa kahden vuoden ajan. Ensihoitajaksi kouluttautuva Salo vakuuttaa, että opinnot antavat hyvän pohjan työhön.

Yleisessä keskustelussa ensihoitajan työ näyttäytyy usein toimintana ja veriroiskeina. Käytännössä se ei sitä ole – ainakaan aina.
-Suurin osa työtehtävistä on kiireettömiä, ja yhä enemmän tulee myös sellaisia tehtäviä, jotka eivät oikeastaan kuuluisi ensihoidolle. Silloin tehtävämme on arvioida, mille viranomaiselle tai taholle asia kuuluu.
Toimintaakin työpäiviin voi sisältyä. Silloin ensihoitajan on pystyttävä toimimaan nopeasti ja varmasti. Itsevarmuus on yksi ensihoitajan tärkeimmistä ominaisuuksista.
- Vaikka ensihoitaja ei toimi yksin ja vaikka lääkäri ja muita ammattilaisia on aina tavoitettavissa puhelimella, silti vastaan tulee tilanteita, joissa hoitopäätöksiä on tehtävä nopeasti ja itsenäisesti.

Salon ensimmäinen hälytystehtävä harjoittelussa sujui hyvin eikä potilas ollut hengenvaarassa.
Ei hätää.
-Ensimmäinen päivä ei ollut kovin dramaattinen. Se on pelkästään hyvä.
Lasku oikeaan työelämään oli sopivan pehmeä. Salo sanoo saaneensa opinnoistaan hyvän pohjan työhön, ja samaa ovat sanoneet ohjaajatkin. Silti työn tekeminen aidossa ympäristössä on erilaista eikä siihen voi täysin valmistautua mitenkään.
Työpäivät ovat erilaisia. Ensihoitaja voi pelastaa ihmisen hengen. Sellaisiakin tehtäviä Salo on päässyt näkemään. Vakavat tilanteet koskettavat.
-Sellaisiin ei oikein pysty ennakkoon valmiustautumaan, on toimittava tilanteen mukaan. Jostain selkäytimestä se kuitenkin tulee, esimerkiksi, että mitä sellaisessa tilanteessa ihmiselle sanoo.

Mira Salo

Saimaan ammattikorkeakoulu

- 3000 opiskelijaa viidellä alalla: Lappeenrannassa tekniikassa, sosiaali- ja terveysalalla ja liiketaloudessa, Imatralla hotelli- ja ravintola-alalla sekä kuvataiteessa

- Kansainvälinen: Opiskelijoita 46 kansallisuudesta, kolmannes opiskelijoista suorittaa osan opinnoistaan ulkomailla

- Laadukas: konetekniikan koulutus on saanut eurooppalaisen EUR-ACE –laatuleiman ja koko ammattikorkeakoulun laatuauditointi valmistuu tänä keväänä

- katso lisää: www.saimia.fi