Kaupallinen yhteistyö | Etelä-Karjalan Yrittäjät

Figan ja Mehmet Altun ovat Cup-kahvilan uudet omistajat, mutta miksi myös aikaisempi omistaja Päivi Tolonen löytyy yhä ravintolan keittiöstä ja tiskin takaa?

Eteläkarjalaisten yitysten omistajavaihdoksia pyritään yhä vauhdittamaan. Projektipäällikkö Tarmo Soronen muistuttaa, että yrityksen myynnissä tarvitaan kärsivällisyyttä, myynti tapahtuu harvoin nopeasti.

Lappeenrannan Kourulassa sijaitseva Cup-kahvila on koko Suomessa ainoa paikka, jossa valmistetaan 
kuuluisia Adrianon pizzoja. Päivi Tolonen siirtää lappeenrantalaista 
ruokakulttuuria eteenpäin Figan ja Mehmet Altunille. Cup-kahvilasta saa 
näiden pizzojen lisäksi perinteisiä ravintola-annoksia sekä nykyisin 
myös burgereita.
Lappeenrannan Kourulassa sijaitseva Cup-kahvila on koko Suomessa ainoa paikka, jossa valmistetaan kuuluisia Adrianon pizzoja. Päivi Tolonen siirtää lappeenrantalaista ruokakulttuuria eteenpäin Figan ja Mehmet Altunille. Cup-kahvilasta saa näiden pizzojen lisäksi perinteisiä ravintola-annoksia sekä nykyisin myös burgereita.

Cup-kahvilan entisellä omistajalla Päivi Tolosella ja nykyisillä omistajilla Figan ja Mehmet Altunilla on lounasajan jälkeen hetki aikaa istahtaa kahvittelemaan. Iltapäiväkahvit juodaan mökötysnurkassa, vaikka kenelläkään ei olekaan minkäänlaista syytä mököttää.

— Aloitimme Cup-kahvilan omistajina kesäkuun alussa, ja oli valtava helpotus, että Päivi oli lupautunut jatkamaan töissä vielä  yrityskaupan jälkeenkin. Se on tehnyt sisäänajostamme tosi sujuvaa, Mehmet Altun sanoo.

Jo laittaessaan yritystään myyntiin Tolonen oli pohtinut, mikä olisi hänelle järkevin tapa lopettaa työn tekeminen.

— Yrittäjänä sitä on töissä lähes koko ajan, ja mietin, että ehkei ole järkevää jäädä eläkkeelle kuin seinään törmäten. Olen nyt totutellut tulevaan eläkeläisen elämään olemalla osa-aikainen työntekijä entisessä yrityksessäni.

Vuonna 1995 Päivi Tolonen tuli työntekijäksi Cup-kahvilaan. Huhtikuusta 2004 kesäkuuhun 2019 hän  omisti ravintolan ja kesäkuusta lähtien hän ollut siellä osa-aikaisena työntekijänä. Vuoden vaihteessa hän 
jää eläkkeelle.
Vuonna 1995 Päivi Tolonen tuli työntekijäksi Cup-kahvilaan. Huhtikuusta 2004 kesäkuuhun 2019 hän  omisti ravintolan ja kesäkuusta lähtien hän ollut siellä osa-aikaisena työntekijänä. Vuoden vaihteessa hän jää eläkkeelle.

Tolonen oli tullut vuonna 1995 työntekijäksi Cup-kahvilaan, jonka omisti tuolloin Liisa Ikävalko. Palkollisena hän ehti olla yhdeksän vuotta, ennen kuin osti yrityksen huhtikuussa 2004.

— Yksi lapsenlapsista kerran laskeskeli pienessä päässään, että mummolla on kolme kotia. Olin juuri tuolloin myynyt omakotitaloni ja muuttanut kerrostaloon, ja lapsenlapsi tuumasi, että sitten on vielä Cup-kahvila, jossa mummo on koko ajan. Toivottavasti on enemmän aikaa olla hänen ja kahden muun lapsenlapsen kanssa, kun jään eläkkeelle.

Mehmet ja Figan Altun pyörittivät aikoinaan kymmenen vuoden ajan Rakuuna Pizzaa Sammonlahdessa. Aviopari halusi palata Helsingistä Lappeenrantaan ja ostaa yrityksen läntisestä Lappeenrannasta. Heidän ja Päivi Tolosen tiet kohtasivat Yrityspörssissä.
Mehmet ja Figan Altun pyörittivät aikoinaan kymmenen vuoden ajan Rakuuna Pizzaa Sammonlahdessa. Aviopari halusi palata Helsingistä Lappeenrantaan ja ostaa yrityksen läntisestä Lappeenrannasta. Heidän ja Päivi Tolosen tiet kohtasivat Yrityspörssissä.

 

Ilmoitus Yrityspörssissä löysi Altunit

Tolonen alkoi valmistautua yrityksensä myyntiin puolitoista vuotta sitten laittamalla Cup-kahvilasta ilmoituksen Yrityspörssiin. Se on valtakunnallinen sivusto, jossa yritysten myyjät ja ostajat kohtaavat.

Etelä-Karjalan Yrittäjien omistajienvaihdoksia vauhdittava projektipäällikkö Tarmo Soronen auttoi Tolosta muokkaamaan ilmoituksen tekstistä sellaisen, että siitä ilmeni kaikki tarvittava.

— Aluksi ostajia oli liikkeellä, ja tuntui, että tämähän menee vauhdilla kaupaksi. Kiinnostuneet eivät kuitenkaan saaneet rahoitusta järjestymään, eikä kauppoja tuolloin syntynyt.

Altunit olivat palanneet muutaman Helsingissä vietetyn vuoden jälkeen takaisin Lappeenrantaan ja etsivät ostettavaksi  ravintolayritystä Lappeenrannan länsialueelta. Ennen Helsinkiin muuttoa he olivat pyörittäneet Sammonlahdessa Rakuuna Pizzaa, joten ravintolayrittäjiksi ryhtyminen ei ollut heille uutta tai outoa.

Asiakkaiden toiveita kuunnellaan Cup-kahvilassa herkällä korvalla. Kun yksi asiakas halusi mökötyspöydän, sellainen rakennettiin, ja se on nykyisin yksi ravintolan suosituimmista paikoista. Mököttämisen lisäksi asiakkaiden on lupa myös viihtyä, sillä Cup-kahvilassa on paljon erilaista ohjelmaa: lauantaisin karaokea, joka toinen perjantai livemusiikkia, tietovisoja ja ja biljardipöytä.
 
Asiakkaiden toiveita kuunnellaan Cup-kahvilassa herkällä korvalla. Kun yksi asiakas halusi mökötyspöydän, sellainen rakennettiin, ja se on nykyisin yksi ravintolan suosituimmista paikoista. Mököttämisen lisäksi asiakkaiden on lupa myös viihtyä, sillä Cup-kahvilassa on paljon erilaista ohjelmaa: lauantaisin karaokea, joka toinen perjantai livemusiikkia, tietovisoja ja ja biljardipöytä.  

— Meillä on paljon tuttavia ja ystäviä tällä alueella, ja tutussa ympäristössä oli helppo lähteä pyörittämään Cup-kahvilaa, Altun kertoo.

Ostopäätöstä hänen mielestään helpotti myös se, että ravintolan historia ja taloudelliset luvut olivat helposti saatavissa. Varsinaisen myyntisopimuksen laati Tolosen kirjanpitäjä Pirjo Pirinen, joka piti huolta, että sopimuksesta löytyy kaikki mikä pitääkin.

Vajaassa puolessa vuodessa uudet omistajat ovat tutustuneet uuteen yritykseensä ja yrityksen asiakkaat uusiin omistajiin.

— Cup-kahvila on Päivin aikana ollut kourulalaisten yhteinen olohuone, ja sellaisena tämä pysyykin. Parasta ovat asiakkaat, jotka ovat ottaneet meidät hyvin vastaan. Tämä on kuin olisi kotiin palannut, uudet omistajat vakuuttavat.

 

Kun ostaa yrityksen sen sijaan että perustaisi sen, säästää Etelä-Karjalan Yrittäjien projektipäällikkö Tarmo Sorosen mukaan aikaa, rahaa ja vaivaa.
Kun ostaa yrityksen sen sijaan että perustaisi sen, säästää Etelä-Karjalan Yrittäjien projektipäällikkö Tarmo Sorosen mukaan aikaa, rahaa ja vaivaa.

 

Hyvä valmistautuminen puolin ja toisin auttaa omistajavaihdoissakin

Mitä etuja omistajanvaihdoksesta on verrattuna yrityksen perustamiseen, Omistajanvaihdokset vauhtiin Etelä-Karjalassa -projektin päällikkö Tarmo Soronen

— Kun ostaa toimivan yrityksen, saa useita liiketoiminnan prosesseja valmiina, joiden rakentaminen nollasta vaatii aikaa, vaivaa ja rahaa. Tällaisia ovat esimerkiksi asiakkuudet, myynti sekä ennen kaikkea liikevaihto, kassavirta ja kannattavuus.

 

Mikä omistajanvaihdoksessa voi mennä pieleen?

— Jos omistajanvaihdosta ei suunnitella huolellisesti, se voi mennä pieleen monellakin tavalla. Hintapyyntö voi olla liian korkea tai sukupolvenvaihdos pyritään toteuttamaan liian nopealla aikataululla, mistä koituu aiheettomia veroseuraamuksia. Ostajan ennakko-odotukset puolestaan saattavat olla ladattu liian ruusuisiksi.

 

Mistä kaikista asioista osapuolten kannattaa sopia?

— Yrityskaupoissa on syytä sopia kaikesta mieleen juolahtavasta, mutta ennakkoon kannattaa olla tietoinen omista tavoitteistaan. Mitä myyjä on myymässä ja mitä ostaja on ostamassa, kauppasumma ja muut ehdot. Kannattaa sopia myös myyjän eli luopujan osallistumisesta jatkajan liiketoiminnan jatkuvuuden varmistamiseen.

 

Mitä omistajanvaihdoksessa ostajalta vaaditaan?

— Asennetta, asennetta ja asennetta. Kaiken muun voi oppia. On toki hyvä, jos on osaamista ostettavan yrityksen liiketoiminnasta.

Entä myyjältä?

— Kärsivällisyyttä. Useimmat yritysten myyntitapahtumat vievät vuosia. Keskimääräinen läpimenoaika, arvioisin, on pari vuotta. Vanha totuus pätee tässäkin: hyvässä kunnossa oleva yritys menee helpommin ja nopeammin kaupaksi.

 

Mistä kannattaa kysellä apua?

— Jos on kiinnostunut ostamaan toimivan yrityksen tai myymään omansa, Etelä-Karjalan Yrittäjien omistajanvaihdoshanke ja -palvelu on käytettävissä. Yrittäjyyttä suunnitteleva voi hakea apua myös Lappeenrannan Wirmasta tai Imatran Kehystä. Usealla Etelä-Karjalan kunnalla on omat elinvoimatoimensa, elinkeinoasiamiehensä, jotka tarjoavat myös apua yrittäjyyden alkutaipaleella.

— Kaikissa omistajanvaihdostapauksissa prosessien viimeistely, kuten sopimukset, kauppakirjat, verosuunnittelu yms. juridiset vaiheet hoituvat maakunnassa toimivien kaupallisten asiantuntijoiden avulla.

 

 Etelä-Karjalan Yrittäjät

Omistajanvaihdokset

 

EK_Yrittäjät_logot_verkkoon.jpg