Kaupallinen yhteistyö | Asuntomesta

Välittäjän lankapuhelin on historiaa, mutta tunne ei – ”Työ tehdään ihmiseltä ihmiselle”

Lappeenrantalaisen Asuntomestan yrittäjä Ulla Hartikainen on ollut alalla 20 vuotta. Moni asia on muuttunut vuosien varrella, mutta yksi asia pysyy: oikea koti löytyy tunteella.


Pöydällä on äskettäin menehtyneen aviopuolison kuva. Liian suureksi jäänyt koti pitäisi myydä ja paikalle on kutsuttu kiinteistönvälittäjä.

Tässä tiimissä jokainen saa olla oma persoonansa, iloitsee Asuntomestan yrittäjä Ulla Hartikainen. Perheyrityksessä työskentelevät Ullan mies Harri Hartikainen (toinen oikealta) ja tytär Sannamari Parkko sekä Timo Kettunen (vas.) ja Toni Matikainen.

Leski vain ei tiedä omasta kodistaan mitään – ei edes lämmitysmuotoa. Puoliso kun on huolehtinut tätä ennen kaikesta sellaisesta.
- Miksi sinä minut tänne jätit yksin, leski suree kuvaa katsoen.
Kyyneleet valuvat niin asiakkaalla kuin välittäjälläkin.

Ihmiseltä ihmiselle

Lappeenrantalainen kiinteistönvälittäjä ja Asuntomestan yrittäjä Ulla Hartikainen muistaa tapaamisensa lesken kanssa hyvin. Se kuvaa tunteiden ja elämäntilanteiden kirjoa, jonka kiinteistönvälittäjät kohtaavat päivittäin.

Iloisia ja surullisia päiviä on totta tosiaan mahtunut niihin 20 vuoteen, jotka Hartikainen on ollut alalla. Varjojen lisäksi on ollut paljon valoa: asiakkaiden uusia alkuja, kasvavia perheitä ja kaivattuja maisemanvaihdoksia.

Oma hilpeä lukunsa ovat välittäjille sattuneet kommellukset, joita Hartikainen ei voi muistella purskahtamatta iloiseen nauruun: milloin suuri koira on pitänyt välittäjää vankinaan ja milloin asiakas on vienyt vahingossa välittäjän avaimet ja puhelimen. Joskus välittäjän on pitänyt tiirikoida itsensä vapaaksi vessasta lusikan avulla.

Hartikaisen mukaan hyvä tunneäly on auttanut selviämään kaikenlaisista tilanteista ja löytämään asiakkaille oikeat ratkaisut.
- Tunteen on oltava mukana aina kiinteistönvälityksessä, sillä tämä on muutakin kuin kotien välittämistä. Työ tehdään ennen muuta ihmiseltä ihmiselle, Hartikainen pohtii.

Välittäjällä saa olla farkkutakki

Hartikaisen innostus asuntoihin syttyi jo pikkutyttönä lapsuudenkodin rakennustyömaalla.

Ennen kuin kodeista tuli oikea työ, rempseä karjalainen myi muun muassa koruja, sisustustuotteita, ovia ja ikkunoita. Omien sanojensa mukaan passiivisesti: ihmiset kun ostavat näitä tuotteita riippumatta siitä, kuka tiskin takana seisoo.

Kotien kanssa on toisin.
- Halusin kiinteistönvälittäjäksi juuri siksi, että voisin tehdä itse enemmän ja vaikuttaa lopputulokseen. Ja kun olen tällainen moottoriturpa, Hartikainen nauraa.

Ala on Hartikaisen mukaan muuttunut sitten 90-luvun hurjasti. Tuolloin tärkein työkalu oli toimistolla nököttävä lankapuhelin, jonka luurissa roikuttiin iltamyöhään kauppoja hieromassa ja asiakkaita palvelemassa.

Kohdekuvat napsittiin filmille ja teetettiin paperikuviksi, asiakkaiden tiedot kirjattiin paperisiin kortteihin.
- Ja asuntonäytöissä oli väkeä usein ruuhkaksi asti, Hartikainen muistelee.
Välittäjän oma persoona verhottiin puvuntakkien, kravattien ja jakkupukujen alle, mutta nykyisin välittäjä saa olla farkkutakissa ja tennareissa, jos siltä tuntuu.
- Tietenkin välittäjällä pitää olla silmää sille, mitä asiakas odottaa ja miten häntä kannatta lähestyä. Mutta työn sokeri on se, että saa olla se, mikä on, Hartikainen sanoo.

Onnelliset loput palkitsevat

Jos ennen asiakkaat kävelivät suoraan asuntonäyttöihin tai toimistolle, nykyisin heidät tavoittaa digitaalisesti. Monia kontakteja on löytynyt suoraan sosiaalisesta mediasta, kertoo Asuntomestan uusin välittäjä, alkuvuodesta kaupan alan esimiestehtävistä alaa vaihtanut Toni Matikainen.

Digitaalisuuden myötä myös asiakkaiden vaativuus on lisääntynyt, sillä tietoa – joskus väärääkin – on tarjolla valtavasti.

Hartikainen pitää asiakkaiden vaativuutta hyvänä asiana, sillä silloin mitataan kuka välittäjä myy ja kuka vain esittelee. Oikea välittäjä on Hartikaisen mielestä ennen kaikkea puolueeton asiantuntija.
- Välittäjän on tehtävä nykyisin työnsä kirjaimellisesti kivijalasta alkaen kunnolla, jotta luottamus pysyy.

Parasta kiinteistönvälityksessä ovat onnelliset loput, jotka johtavat jopa ystävyyssuhteisiin. Hartikaisen kohtaama murtunut leskikin sai kotinsa myytyä ja löysi tilalle uuden, jonka tupaantuliaisiin myös kiinteistönvälittäjä sai kutsun.
- Se oli vähän niin kuin feenikslintu olisi noussut tuhkasta. Sellaista välitystyö on parhaimmillaan, Hartikainen hymyilee.

www.asuntomesta.fi/

Asuntomesta Oy LKV

- Lappeenrantalainen kiinteistönvälitystoimisto, joka on perustettu vuonna 2005. Yritys on ollut Suomen Kiinteistövälittäjät ry:n laatuyritys vuodesta 2010.

- Perheyritys, jossa työskentelee Ulla ja Harri Hartikainen, heidän tyttärensä Sannamari Parkko sekä asuntomyyjät Toni Matikainen ja Timo Kettunen.

- Perustaja Ulla Hartikainen aloitti kiinteistönvälitysalalla vuonna 1997.
Asuntomestaa ja sen välittäjiä voi seurata useissa sosiaalisen median kanavissa kuten Facebookissa ja Instagramissa.