Kaupallinen yhteistyö | Assi Group Oy

Armilanlinnan historia herää eloon täysin nykyaikaisissa toimistotiloissa — ylhäältä löytyvät liikuntasali ja kirjasto ovat rakennuksen kruunuina

Täysin ainutlaatuinen, historiaa huokuva rakennus löytyy keskustan kupeesta ja matkakeskuksen vierestä. Ensi kesänä valmistuvan 80-vuotiaan rakennuksen tunnelmaa huokuviin tiloihin mahtuu vielä vuokralaisia.

Välipohjasta poistetaan sahanpurut ja muut eristeenä käytetyt aineet, ja ne korvataan kierrätyslasista tehdyllä vaahtolasilla, joka takaa, ettei rakennukseen vastaisuudessakaan synny sisäilmaongelmia.
Välipohjasta poistetaan sahanpurut ja muut eristeenä käytetyt aineet, ja ne korvataan kierrätyslasista tehdyllä vaahtolasilla, joka takaa, ettei rakennukseen vastaisuudessakaan synny sisäilmaongelmia.

Kun Armilan kansakoulu valmistui vuonna 1938, sen funkkisarkkitehtuuri oli jotain aivan muuta, kuin mihin Lappeenrannassa oli totuttu.

— Hyvä vertailuesimerkki löytyy vierestä. Puinen kansakoulu oli tyypillinen koulurakennus 1920-luvulla, mutta jo 1930-luvulla arkkitehtuurin ihanteet olivat muuttuneet toisenlaisiksi. Kun koulu valmistui tähän, sen on täytynyt näyttäytyä aikalaisten silmiin aikamoisen ufolta, arvelee Assi Armilanlinnan uudistuksen arkkitehti Juho Ojala lappeenrantalaisesta Arkkitehtuuritoimisto Riitta ja Kari Ojala Oy:sta.

80-vuotias rakennus on ensi kesänä valmis hämmästyttämään lappeenrantalaiset jo toisen kerran, kun sen tunnelmaltaan ainutlaatuisiin luokkahuoneisiin pääsevät muuttamaan eteläkarjalaiset yritykset ja muut toimijat, kuten yhteisöt ja yhdistykset.

Assi Group Oy aloitti kuluvana syksynä remontin, joka muuntaa koulun täysin uudenaikaisiksi toimitiloiksi. Valmista urakoitsija Rakennus Lahikainen Oy:n työ on reilun puolen vuoden päästä.

Tiloja on kaikkiaan 2 000 neliötä, ja niistä kukin voi valita ja yhdistellä tarpeidensa mukaan. Pienimmät ovat 10 neliön toimistohuoneita, ja suurin tila valmistuu koulun entiseen liikuntasaliin. Tiloja voi yhdistellä myös myöhemmin, jos tarpeet muuttuvat.

Koko Armilanlinna on Juho Ojalan mukaan täysin poikkeuksellinen rakennus Lappeenrannassa, eikä toista samanlaista tule enää koskaan eteen.

— Sen kaikki tilat ovat ainutlaatuisia, mutta jos minun pitää valita suosikkini, niin ne löytyvät liikuntasalista ja ylimmän kerroksen kirjastosta, Juho Ojala sanoo.

 

Helppo tulla millä tahansa kulkuvälineellä

Armilanlinna on vain pienen matkan päässä keskustasta ja aivan matkakeskuksen vieressä. Sinne pääsee sujuvasti sekä junalta, busseista että omalla autolla.

— Armilanlinnalla on kaikki keskustatoimiston edut ilman ydinkeskustan haittoja. Se on helppo löytää, sinne on helppo tulla ja pihalta löytyy ilmaista parkkitilaa. Asiakkaiden sekä heidän vieraidensa käytettäväksi tulevat myös sähköautojen ja sähköpolkupyörien latauspisteet, sanoo Assi Group Oy:n johtaja Markku Hokkanen.

- Liikuntasali jää remontinkin jälkeen niin korkeaksi tilaksi, että tänne voisi rakentaaa parven, sanoo Armilanlinnan uudistuksen arkkitehti Juho Ojala.
- Liikuntasali jää remontinkin jälkeen niin korkeaksi tilaksi, että tänne voisi rakentaaa parven, sanoo Armilanlinnan uudistuksen arkkitehti Juho Ojala.

 

Tunnelmaa, toimivia tiloja sekä verkostoja

Yksi tulevista armilanlinnalaisista on Tilitoimisto Heini Poutiainen Oy. Poutiaiselle ratkaisevia tekijöitä toimitilan valinnassa olivat muun muassa sijainti sekä hyvät pysäköintijärjestelyt.

— Meillä käy paljon asiakkaita, joten hyvät kulkuyhteydet ja tilava parkkipaikka ovat meille ehdottomuus. Lisäksi Armilanlinna täyttää tarpeemme, sillä käytettävissä on niin avotoimistotilaa, työhuoneita kuin neuvotteluhuoneitakin.

Niin Poutiainen kuin kaikki muutkin vuokralaiset pääsevät vaikuttamaan tilojensa suunnitteluun. Hän kertookin, että tilitoimiston henkilökunta tuskin malttaa odottaa kesäkuuta, jolloin muutosta vanhan koulun ihanaan tunnelmaan tulee totta. Viihtyisien ja kaikin puolin toimivien tilojen lisäksi suurella toimistorakennuksella on myös muita etuja.

— Kun toimistotalossa työskentelee muitakin, se mahdollistaa uusien verkostojen ja jopa asiakkaiden löytämisen, Heini Poutiainen sanoo.

 

Armilanlinnaan valmistuu yhteensä 2000 neliötä modernia toimistotilaa aivan keskustan läheisyyteen matkakeskuksen viereen.
Armilanlinnaan valmistuu yhteensä 2000 neliötä modernia toimistotilaa aivan keskustan läheisyyteen matkakeskuksen viereen.

Ravintola alakerroksessa odottaa yrittäjää

Ulkoa päin Armilanlinna on samanlainen kuin kouluaikoinaankin: jykevä ja majesteetillinen rakennus, jonka ulkovuorauksen Assi Group Oy uusi jo aiemmassa kunnostusvaiheessa.

Pääsisäänkäynnin vierestä pääsee entiseen kouluruokalaan, johon rakennetaan myös oma sisäänkäynti ja WC-tilat. Lappeenrantalaista historiaa huokuvat tilat ovat vielä yrittäjää vailla.

— Toivomme löytävämme toimijan, joka voisi esimerkiksi pyörittää tiloissa yhdistettyä lounas- ja pitopalvelua, Hokkanen sanoo.

Ravintolaa vastapäätä löytyy hissi, jonka rakentaminen on tehnyt Armilanlinnasta esteettömän. Vaihtoehtona kerroksiin nousulle on leveä portaikko, joka johtaa kolmen kerroksen toimistotiloihin. Vanhat sivukäytävät muuttavat paikkaa, ja niistä tulee keskikäytäviä, mikä vapauttaa tilaa esimerkiksi neuvottelu- ja taukotiloiksi.

Koko Armilanlinna on täysin poikkeuksellinen rakennus, eikä toista samanlaista tule enää koskaan eteen. — Juho Ojala

Varsinaiset toimistotilat löytyvät entisistä luokkahuoneista, joita pystytään jakamaan erikokoisiksi tiloiksi yritysten tarpeiden mukaan.

— Yhden luokkahuoneen voi jakaa neljäksi kymmenen neliön toimistotilaksi tai jättää yhdeksi tilaksi. Kaikki huoneet ovat korkeaa tilaa, , joten nykyaikainen talotekniikka saadaan hyvin mahtumaan. Myös rakennuksen vuonna 2016 uusitut ikkunat ovat korkeat, Juho Ojala kertoo.

Armilanlinnan runko on sama kuin se on ollut 80 vuotta, mutta kaikki muu tulevassa toimistotalossa on uutta.

— Kerrosten välipohjien pintalaatat puretaan, ja niissä olleet sahajauhot ja muut eristeinä käytetyt orgaaniset aineet poistetaan. Niiden tilalle tulee kierrätyslasista valmistettua vaahtolasia, joka takaa, ettei Armilanlinnaan synny vastaisuudessakaan sisäilmaongelmia. Kaikki pinnat tulevat olemaan uusia, Ojala kertoo.

Armilan koulun liikuntasali on upea näky rakennusvaiheessakin, mutta Ojala uskoo, että valmiina se tulee olemaan täysin vertaansa vailla samoin kuin puolen kerroksen päästä löytyvä alkuperäinen kirjasto pyöreine seinineen. Myöhemmin huoneesta tuli rehtorin kanslia.

— Liikuntasali on niin korkea, että sinne voi rakentaa osaan vaikka parven. Entinen rehtorin kanslia taas on muodoltaan aivan omanlaisensa, ja sen korkeista ikkunoista avautuu näkymä moneen suuntaan, Ojala sanoo.

Kellarikerrokseen tulee henkilökuntatiloja suihkuineen ja WC-tiloineen sekä teknisiä tiloja.

 

Entiset luokkahuoneet ovat ensi kesänä uudenaikaisia, korkeita toimistotiloja. Juho Ojala seisoo kohdassa, johon tulee uusi käytävä.
Entiset luokkahuoneet ovat ensi kesänä uudenaikaisia, korkeita toimistotiloja. Juho Ojala seisoo kohdassa, johon tulee uusi käytävä.

Ympäristöystävällistä maalämpöä ja -jäähdytystä

Eksoten perhetukikeskus aloitti toimintansa Armilanlinnan uudessa talossa pari kuukautta sitten. Uusi, 1 100 neliön kiinteistö on toteutettu arkkitehtuurisesti yhteensopivaksi viereisen funkkiskoulun kanssa.

Eksoten Perhetukikeskus lämmitetään kokonaan maalämmöllä ja paikallisen Itula Oy:n säteilijöillä, ja samoja lämpökaivoja ja säteilijöitä käytetään kesällä myös tilojen jäähdytykseen. Ympäristöystävällinen energiaratkaisu koostuu seitsemästä 220—300 m syvyisestä maalämpökaivosta.

— Maalämpö ja säteilijälämmitys kiinnostaa Assi Groupia pitkäjänteisenä energiainvestointina myös Armilan entisen koulun energialähteenä. Koulun suuri koko edellyttää myös kaukolämmön pitämistä rinnalla kovimpien pakkasten varalle, mutta suuri osa lämmitys- ja jäähdytystehosta saataisiin suunnitellusta maalämpökentästä, kertoo Markku Hokkanen.

Armilanlinnan kokonaisuudessa on käytettävissä rakennusoikeutta kahteen erilliseen uudisrakennukseen, joista toinen on juuri Eksoten perhetukikeskus. Kolmannelle kiinteistölle ei ole vielä rakentamissuunnitelmia, mutta se voidaan Hokkasen mukaan aktivoida kysynnän mukaan.

Leveät porraskäytävät jäävät entiselleen, ja niiden vierestä löytyy hissi. Kaikki pinnat uusitaan remontissa, joka valmistuu ensi kesäksi.
Leveät porraskäytävät jäävät entiselleen, ja niiden vierestä löytyy hissi. Kaikki pinnat uusitaan remontissa, joka valmistuu ensi kesäksi.

Armilan koulusta Armilanlinnaksi
+ Vuonna 1922 Armilaan valmistui puurakenteinen koulu, joka kävi kuitenkin nopeasti liian pieneksi.
+ Viipurilainen arkkitehti Jalmari Lankinen sai tehtäväksi suunnitella uuden kansakoulun viereiseen kortteliin.
+ Jyhkeä nelikerroksinen funkkiskoulu avasi ovensa vuonna 1938.
Koulu ehti toimia vuoteen 2013 asti.
+ Koulun osti kiinteistöyhtiö Assi Group Oy, joka alkoi remontoida tiloja uuteen käyttöön.
+ Ensimmäisenä restauroitiin rakennuksen ulkokuori, ikkunat ja sinne rakennettiin hissi.
+ Neljän kerroksen tsisätilojen remontti alkoi syksyllä 2018, ja valmista on 2019 kesäkuussa, jolloin ensimmäiset vuokralaiset pääsevät muuttamaan uusittuihin tiloihin.

Lue lisää Armilanlinnasta ja Assi Groupin muista toimitiloista

Assi.jpg