Kaupallinen yhteistyö | Psykoterapiakeskus Vastaamo

”Uskalla kertoa kumppanille, millaisesta seksistä pidät” – seksuaaliterapeutti neuvoo, kuinka pitkässäkin suhteessa kipinä pysyy kuumana

Parisuhteessa seksuaalisuuden ongelmista ei kannata kärsiä turhan pitkään. Hyvä parisuhdeseksi on parasta liimaa kumppanien välillä, sanoo Psykoterapiakeskus Vastaamon seksuaaliterapeutti Kaisa Forsman-Behm.

Psykoterapiakeskus Vastaamon seksuaaliterapeutti Kaisa Forsman-Behm 
kuvailee seksuaalisuutta punaiseksi langaksi, joka on jokaisen mukana 
läpi elämän. – Sen merkitys vaihtelee elämän eri vaiheissa, mutta se on 
meissä syntymästä kuolemaan.
Psykoterapiakeskus Vastaamon seksuaaliterapeutti Kaisa Forsman-Behm kuvailee seksuaalisuutta punaiseksi langaksi, joka on jokaisen mukana läpi elämän. – Sen merkitys vaihtelee elämän eri vaiheissa, mutta se on meissä syntymästä kuolemaan.

Parisuhteen hiipuneen seksielämän saattaa saada yllättävällä, mutta vähemmän seksikkäällä konstilla liekkeihin. Siihen ei tarvita välineitä, hotelliöitä tai muita jännittäviä seikkailuja, vaan esimerkiksi puhetta kotitöistä.

Näin sanoo lappeenrantalainen seksuaali- ja psykoterapeutti Kaisa Forsman-Behm, joka on ratkonut yhdessä asiakkaidensa kanssa parisuhde- ja seksuaaliongelmia jo parinkymmenen vuoden ajan.

Psykoterapiakeskus Vastaamossa työskentelevän terapeutin mukaan kotityöt nousevat vastaanotolla viikosta ja vuodesta toiseen esille.

– Ja yleensä vielä ensimmäisen puolen tunnin aikana ensimmäisellä käyntikerralla, Forsman-Behm naurahtaa.

Se kuvastaa, kuinka hyvässä mielessä jokapäiväinen osa seksi on elämäämme ja parisuhteitamme. Jos yhteinen arki ei luista, ei todennäköisesti luista myöskään seksi – ja päinvastoin. 

– Parisuhteen kannalta ratkaisevia ovat ne ihan tavalliset tiistait ja torstait. Kun hoidamme yhdessä kotia, hoidamme samalla myös toinen toistamme ja tulemme toisillemme näkyviksi. Sitä meistä jokainen haluaa ilman, että asiasta tarvitsisi pitää isoa meteliä, Forsman-Behm selittää.

Jos emme tule nähdyiksi, arjen yhteys alkaa pätkiä ja pian säröilee kaikki muukin yhteys. Lopulta sängyssä on vain kaksi selkää vastakkain miettimässä, kuinka ihmeessä tilanteeseen päädyttiin.Ammattilaisen puoleen kannattaa kääntyä, jos omassa tai
parisuhteen seksuaalisuudessa mietityttää jokin, kannustaa Kaisa Forsman-Behm.
Ammattilaisen puoleen kannattaa kääntyä, jos omassa tai parisuhteen seksuaalisuudessa mietityttää jokin, kannustaa Kaisa Forsman-Behm.

Seksitönkin kausi on osa elämää – mutta vain osa

Tyypillisesti pariskunta saapuu vastaanotolle, kun toisen tekee mieli enemmän tai useammin kuin toisen. Tilanne on voinut jatkua epätahtisena vuosia tai jopa vuosikymmeniä.

Forsman-Behmin mukaan syynä voi olla esimerkiksi työstressi, uuvuttava pikkulapsiarki, ihmissuhdemurheet ja erilaiset elämäntilanteet. Seksi voi olla myös epätyydyttävää: toinen kokee, ettei ehdi kunnolla mukaan tai tuntee, ettei kykene tyydyttämään toista tarpeeksi hyvin.

– Naiset aika usein kokevat, että kaiken muun pitää olla elämässä kunnossa, vasta sitten voi antautua seksille. Miehet taas ajattelevat suoraviivaisemmin, että kun on seksiä, niin muutkin asiat korjautuvat. Kummassakaan ajattelumallissa ei ole sinällään mitään väärää, olemme vain erilaisia.

Jos voimat vievä elämäntilanne selittää seksittömyyttä, terapeutin mukaan ei kannata heti hätääntyä. Todennäköisesti seksi alkaa kiinnostaa taas, kun elämä tasoittuu ja rauhoittuu.

Sen sijaan hälytyskellojen ääntä kannattaa kuulla, jos seksin puute etäännyttää kumppanista.

– Torjutuksi tuleminen on haavoittavaa, mutta on myös ahdistavaa, jos joutuu jo päivällä miettimään, kuinka pääsee karkuun toisen lähestymistä tai laskemaan kalenterista, että pian olisi jo pakko harrastaa seksiä, Forsman-Behm sanoo.

Kumppanille pitää uskaltaa sanoa suoraan se, mistä seksissä tykkää ja 
mistä ei. Teeskentely ei pidemmän päälle auta ketään, Kaisa Forsman-Behm
 sanoo.
Kumppanille pitää uskaltaa sanoa suoraan se, mistä seksissä tykkää ja mistä ei. Teeskentely ei pidemmän päälle auta ketään, Kaisa Forsman-Behm sanoo.

”Pitää uskaltaa sanoa, mistä pitää ja mistä ei pidä”

Puhukaa, kuunnelkaa, keskustelkaa. Se on Forsman-Behmin ensimmäinen ja tärkein ohje pariskunnille.

– Parisuhteen alussahan puhetta ei juurikaan tarvita, kun toimintaa ja intohimoa riittää muutenkin. Mutta jossain vaiheessa rakastumisvaihe loppuu. Silloin pitää uskaltaa alkaa puhua. Kertoa, mistä pitää ja mistä ei pidä.

Forsman-Behm puhuu löytöretkestä toisen luo: samalla tavalla kuin tiedämme puolisostamme, mistä musiikista tai elokuvista hän pitää, nautinnollista seksiä haluttaessa on hyvä tietää, millaisesta seksistä kumppani nauttii.

Seksiin liittyvistä asioista keskustelu voi olla vaikeaa, sillä seksuaalisuus on kaikkein herkin ja intiimein elämänalue. Molempien osapuolien hienotunteisuus on tärkeää, Forsman-Behm muistuttaa.

– Alkuun voi puhua vaikka vain siitä, mikä on tuntunut hyvältä kumppanin kanssa rakastellessa tai mitä asioita haluaisi yhdessä kokeilla.

Jos puhuminen kahden kesken tuntuu vaikealta, ammattilainen auttaa alkuun konkreettisilla kysymyksillä ja jopa ohjeilla.

Toisinaan ratkaisut voivat olla hyvin käytännönläheisiä: Forsman-Behm kertoo esimerkin pariskunnasta, jossa naiselle oman halun ilmaiseminen oli vaikeaa. Niinpä terapiassa sovittiin, että hän pukeutuu tiettyyn yöasuun viestiksi kumppanilleen.Kaisa Forsman-Behm muistuttaa, että kumppaniin voi rakastua
yhä uudestaan ja uudestaan, jos vain molemmat haluavat tehdä suhteen eteen
töitä.
Kaisa Forsman-Behm muistuttaa, että kumppaniin voi rakastua yhä uudestaan ja uudestaan, jos vain molemmat haluavat tehdä suhteen eteen töitä.

Seksi on aikuisten iloista leikkiä

Seksuaali- ja pariterapiassa ei ole ikärajaa: siitä hyötyvät niin seurusteluelämänsä alkutaipaleella olevat kuin pitkien liittojen ja elämänkokemusten karaisemat ihmiset.

Seksin, läheisyyden ja yhteyden merkitystä ei pidä Forsman-Behmin mukaan vähätellä missään parisuhteessa, eikä minkään ikäisenä.

– Seksi on iloinen, voimaannuttava ja tutkitusti mielenterveyttä kohentava asia elämässä. Se on liimaa, joka pitää pariskunnat yhdessä.

– Vaikeassakin tilanteessa toivoa antavaa on myös se, että kumppaniin voi rakastua yhä uudestaan ja uudestaan, jos vain pienikin kipinä on jäljellä ja molemmat siihen haluavat puhaltaa. Toimiva parisuhde on ihmiselle iso tuki koko elämässä, joten siitä kannattaa pitää huolta.

Kaisa Forsman-Behmin kolme vinkkiä parisuhteen kipinän ja yhteyden säilyttämiseen

Puhu ja kuuntele.
”Puhuminen ja keskustelu on kaikkein tärkeintä. Kysy ja kiinnostu toisen kuulumisista, tunteista ja ajatuksista, vaikka ne eivät aina ihan täysillä kiinnostaisikaan. Nähdyksi ja kuulluksi tuleminen on parisuhteessa aivan keskeistä.”

Tehkää yhdessä.
Yhteiset kokemukset ovat tärkeitä. Jos tapana on mennä yksin harrastamaan liikuntaa, voisiko harkita, että sitä tehtäisiinkin yhdessä? Yhdessäolon ei tarvitse olla mitään ihmeellistä, vaan ihan tavallista arjen jakamista.”

Tule lähelle.
”Terapiassa olevat parit saavat kotitehtäväksi aistihellyystehtäviä, joissa opetellaan tulemaan jälleen toisen lähelle ja koskettamaan, löytämään tie toisen vartalolle. Menetelmä on jo vuosikymmeniä käytössä ollut, mutta kerta toisensa jälkeen se osoittautuu hyvin toimivaksi.”

Saa apua ja tukea.
”Jos omassa tai parisuhteen seksuaalisuudessa jokin asia aiheuttaa huolta tai mietityttää muuten, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Seksuaaliterapeutin kanssa käydyt luottamukselliset ja turvalliset keskustelut tuovat uusia näkökulmia ja auttavat avaamaan elämän solmuja. Jokaisella on oikeus voida hyvin myös seksuaalisesti.”

Psykoterapiakeskus Vastaamo
* Psykoterapiakeskus Vastaamo tarjoaa psykoterapiaa ilman lääkärin lähetettä ja jonotusta. Ajan saa usein jopa samalle päivälle.

* Lappeenrannan toimipiste on muuttanut ja palvelee uusissa tiloissa Lappeenrannan sataman läheisyydessä, osoitteessa Kipparinkatu 1, Lappeenranta.

* Lappeenrannan Vastaamon toimipisteessä työskentelee yhteensä kymmenen psykoterapeuttia ja työnohjaajaa. Asiakas voi saada paikasta riippumatta apua myös videovastaanoton ja verkkoneuvonnan kautta.

* Lappeenrannan lisäksi Vastaamolla on 20 toimipistettä eri puolilla Suomea.

Psykoterapiakeskus Vastaamo

psykoterapiakeskus_logo.jpg