Kaupallinen yhteistyö | Saimaan ammattiopisto Sampo

Uskalla uskoa itseesi - kouluttaudu rohkeasti uuteen ammattiin tai täydennä osaamistasi!

Saimaan ammattiopisto Sampo kouluttaa tulevaisuuden osaajia. Jokaista alkavaa oppipolkua suunnitellaan työllistymisnäkökulmasta ja tulevaisuuden tarpeet huomioiden.

Samu Tavi uskalsi hypätä neljän
pyörän päältä plasmaleikkurin äärelle opiskelemaan alaa, josta on aina ollut
kiinnostunut. 
Samu Tavi uskalsi hypätä neljän pyörän päältä plasmaleikkurin äärelle opiskelemaan alaa, josta on aina ollut kiinnostunut. 

Lappeenranta – Imatra – Ruokolahti -akselilla voit hypätä takaisin oppimispolulle missä kohtaa elämäsi polkua vain. Jokainen tuo oppimisympäristöön ripauksen omaa kokemustaan, yhdessä opitaan myös toinen toisiltamme. Ikäjakauma on laaja, sillä koskaan ei ole liian myöhäistä vaihtaa suuntaa!

Voiko harrastuksen ja työn yhdistää?

Lukion ja armeijan suorittamisen jälkeen kuljetusala vei Samu Tavin mennessään. Ajokilometrejä kertyi viitisen vuotta, kuljetuksia postipaketeista leipäpaketteihin ajojärjestelyjen ohella. Päivätasolla keskimäärin 300 – 400 km.

— Auto- eli jakeluhommissa hyvä puoli on se, että työ on itsenäistä ja vastuullista. Päivät saattavat kuitenkin välillä venyä. Perheen myötä kasvoi toive säännöllisemmästä työstä, Samu kertoo.

Konetekniikan ala on aina kiinnostanut Samua, mutta alanvaihto vaati silti uskoa itseen. Tutun kaverin esimerkki innosti googlettamaan koulutusmahdollisuuksia. Paikka löytyikin läheltä.

Sampon levyseppähitsaaja-opintojen käytännönläheisyys on yllättänyt Samun positiivisesti.

— Eipä ole tullut rustattua ruutuvihkoon kuin muutama rivi koko opiskeluaikana, Samu nauraa — Tekemisen kautta oppiminen on itsestä kiinni. Koululla saa harjoitella niin paljon kuin kiinnostaa.

Aikuisopiskelijoille kertynyt työ- ja elämänkokemus on rikkaus koko opiskeluryhmälle, opettajillekin.

— Vedimme parin opiskelukaverin kanssa plasmaleikkurin käyttökoulutuksen opettajalle vastavuoroisesti.

Koulussa saatuja oppeja Samu on harjoittanut tallilla omia ja kavereiden menopelejä fiksaillessa. Taidot karttuvat, luottamus omaan osaamiseen kasvaa.

— Työstimme ahtoputket ruostumattomasta teräksestä veljelle. Kaverin moottoripyörästä poistimme iskarit ja rakentelimme siihen jäykän perän. Onhan noita tullut tehtyä vaikka mitä, hän luettelee.

Seuraavaksi Samun suunnitelmissa on jatko-opinnot koneistuksen parissa. Idea virisi Samun tulevalta työnantajalta. Yritysten työntekijöiden erikoistumisopintoja voi työn ohessa suorittaa esimerkiksi oppisopimuksella. 

Katja Talvirinne opiskelee
lähihoitajaksi. — Varmaa työllistymistä, monipuolisia tehtäviä, hän kiteyttää.
Työssäoppimisjakson jälkeen työt jatkuvat samassa kotipalvelualan yrityksessä
kesätöinä.   
Katja Talvirinne opiskelee lähihoitajaksi. — Varmaa työllistymistä, monipuolisia tehtäviä, hän kiteyttää. Työssäoppimisjakson jälkeen työt jatkuvat samassa kotipalvelualan yrityksessä kesätöinä.   

Ennakkoluuloton asenne ratkaisee!

Kun työt eivät tuntuneet enää omilta, konetekniikan kandidaatti Katja Talvirinne hakeutui kaupanalalle. Nyt, kaupanalan työkokemuksen rikastamana, hän on opintovapaalla opiskelemassa lähihoitajaksi Sampossa. Alavaihtoon inspiroi ennen kaikkea työllistymistilanne. Asiakaspalvelun ammattilaisuus on hyödyksi hoitoalallakin.

Vuorovaikutustaidot ovatkin merkittävä osa lähihoitajaopiskelua. Opiskelijat jaetaan tiimeihin, joissa he teoriaosuuden jälkeen opiskelevat yhdessä parhaaksi katsomallaan tavalla.

— Tämä on opettanut rakentavaa keskustelutaitoa, rohkeutta tuoda oma mielipide julki, ja arvostaa muiden mielipiteitä, Katja kertoo, — tiimityöskentelytaitojen ohella.

Luokan laajasta ikäjakaumasta huolimatta on porukka hitsautunut yhteen. Yhdessä on mukava jakaa kokemuksia. Teoriatunteja elävöittää opettajien esimerkit käytännön elämästä.

— Opiskelu on mukavaa ja haasteellista.

Katjan tuleva työkenttä on laaja, lähihoitajan koulutus avaa ovia moneen. Erikoistumismahdollisuuksiakin on useita, esimerkiksi sairaanhoito, ikääntyvien hoito ja kuntoutuminen tai vaikka mielenterveys- ja päihdetyö. Hän aloittaa syksyllä erikoistumisopintonsa. Mihin se johtaakaan, sen näkee sitten.

— Töitä varmasti riittää, Katja hymyilee.

— Ei ole oikeassa oikeaa tai
väärää tapaa hoitaa metsää. Kaikki on siitä kiinni, mitä haluat metsältäsi,
metsuriksi opiskeleva Hilkka Kortelainen neuvoo. 
— Ei ole oikeassa oikeaa tai väärää tapaa hoitaa metsää. Kaikki on siitä kiinni, mitä haluat metsältäsi, metsuriksi opiskeleva Hilkka Kortelainen neuvoo. 

Raivaussaha kouraan ja rentoutumaan

Hilkka Kortelainen katselee ulkomaailmaa uusin silmin. Katse kohoaa usein latvustoa kohti. Hän opiskelee laatutietokoordinaattori-työnsä ohessa metsäalaa, valmistuu vuoden lopulla metsuriksi.

— Haluan itse ymmärtää alaa pystyäkseni hoitamaa suvun metsäpalstaa, hän kiteyttää.

On kasvattavaa huomata, mihin kaikkeen itse pystyykään, kun vaan päättää. Haastavinta on ollut itsensä voittaminen.

— Alussa moottorisahan käynnistäminen jännitti, nyt uskallan kaataa jo isoja puita, Hilkka kertoo.

Sampon metsuri- ja metsäpalveluiden tuottajan koulutus on laaja-alaista. Koulussa ei vain kaadeta puita, vaan metsä nähdään kokonaisuutena. Luonnonhoito, eläimet sekä puun jatkojalostaminen esimerkiksi hirsipenkiksi – kuuluu opintoihin. Parasta oppimisen ohella on Hilkan mukaan luokkakaverit.

— Kun kaikilla on sama päämäärää, tuemme toisiamme. Yhdessä oppimisesta saa voimaa.

Opiskelu on tuonut konkreettista hyötyä Hilkan arkeen.

— Olen itse hoitanut taimikkoa, ja uskalsin tehdä pienen puumyyntikaupankin tässä. Itseluottamus kasvoi, kun olin kärryillä koko prosessin ajan, hän kertoo. — Päivän päätteeksi se tunne, kun saavut väsyneenä ja pihkanhajuisena kotiin, on korvaamaton. Bonuksena palsta hoidettuna ja takkaan sujautat itse tekemäsi polttopuut.

Sampo_tunnus.jpg

www.edusampo.fi/haussanyt