Kaupallinen yhteistyö | Saimaa Travel

Viipuri viehättää lappeenrantalaista Katia kerta toisensa jälkeen – lue kokeneen matkaajan vinkit!

Edulliset ostokset, maukas ruoka ja rajakaupungin tunnelma ovat houkutelleet lappeenrantalaisen Kati Lyytikäisen Viipuriin yli 20 kertaa.

Viipurissa voi tehdä hyvin edullisesti makumatkan
venäläiseen keittiöön. Viipurin kauppatorilla sijaitseva Pyöreä torni on yksi
Viipurin tunnetuimmista ja suosituimmista ravintoloista.
Viipurissa voi tehdä hyvin edullisesti makumatkan venäläiseen keittiöön. Viipurin kauppatorilla sijaitseva Pyöreä torni on yksi Viipurin tunnetuimmista ja suosituimmista ravintoloista.

Viipurista on luultavasti lähes kaikilla suomalaisilla jokin mielikuva. Osalle se on pala vanhaa Suomea, osalle tuntematon kaupunki rajan takana.

Lappeenrantalaiselle Kati Lyytikäiselle Viipuri on ennen kaikkea kiehtova, historiallinen lähimatkakohde. Lyytikäinen on kokenut Viipurin-kävijä, sillä hän on vieraillut Lappeenrannan naapurikaupungissa omien laskujensa mukaan 25–30 kertaa.

- Ensimmäisen kerran matkustin Viipuriin Neuvostoliiton aikaan joskus 1980-luvulla. Niistä ajoista tapahtunut muutos on valtava, Lyytikäinen sanoo.

Suomenlahden rannalla sijaitseva Viipuri on nähnyt ja kokenut vuosisatojen aikana paljon: rajakaupungin juuret ulottuvat jo 900-luvulle. Viipurissa on Venäjän ainoa säilynyt eurooppalaistyylinen keskiaikainen vanhakaupunki. Nykyinen Viipuri on Lyytikäisen mukaan siistiytynyt ja rauhoittunut sitten neuvostoaikojen, vaikka rosoisuuttakin on jäljellä.

- Viipuri on hyvin kerroksellinen ja yllätyksellinen kaupunki. Kaikki ajat ovat kiehtovasti näkyvissä, Lyytikäinen kuvailee. Viipuri myös näyttää tutulta, sillä suomalaisarkkitehtien aikanaan suunnittelemia rakennuksia on Viipurissa vielä paljon jäljellä.

Kenkiä, koruja ja kosmetiikkaa

Yhteisen pitkän historian ja läheisyyden lisäksi suomalaisia houkuttaa nykyisin Viipuriin kaupungin edullinen hintataso.

Lyytikäinen itse shoppailee matkoillaan muun muassa pellavaa, kosmetiikkaa, kenkiä, laukkuja ja koruja. Kauppahallista mukaan lähtee usein makeisia, valkosipulia ja esimerkiksi kuivattua inkivääriä.

- Kauppojen valikoima on erilainen kuin Suomessa, joten niistä voi tehdä tosi kivoja löytöjä. Toisaalta monia tuttuja länsimaisia merkkejä on saatavilla Suomea edullisemmin.

Hän suosittelee tutustumaan Kauppahallin valikoiman lisäksi kaupungin lukuisiin pieniin kivijalkakauppoihin. Niitä löytyy paljon muun muassa Torkkelinkadun ja Punaisenlähteentorin varrelta.

- Aina ei tiedä, mitä ihania löytöjä jonkin oven takaa paljastuu, joten kannattaa rohkeasti mennä sisään, vaikka alkuun vähän epäilyttäisi, Lyytikäinen sanoo. 

Kerroksellinen Viipuri tarjoaa ostosmahdollisuuksien lisäksi
paljon kiinnostavaa nähtävää historiasta ja arkkitehtuurista kiinnostuneille.
Kaupungin maamerkki, Viipurin linna, perustettiin 1200-luvulla.
Kerroksellinen Viipuri tarjoaa ostosmahdollisuuksien lisäksi paljon kiinnostavaa nähtävää historiasta ja arkkitehtuurista kiinnostuneille. Kaupungin maamerkki, Viipurin linna, perustettiin 1200-luvulla.

Yön yli ehtii enemmän

Lyytikäisen mukaan jo lyhyellä päiväreissulla kaupungista saa paljon kiinnostavaa irti, mutta elämys on aina suurempi, jos sinne jää yöksi. Tällöin ehtii tutustua myös muihin nähtävyyksiin.

Lyytikäisen suosikkikohteet ovat monille suomalaisille tuttuja ainakin niminä: Monrepos’n puisto, Alvar Aallon suunnittelema ja nykyisin täysin restauroitu kirjasto sekä Eremitaasin sivutoimipiste.

Viipurilaisen arjen ja elämän seuraaminen on kiinnostavaa sekin.

- Usein aika menee kaupungilla kulkiessa ja tunnelmaa aistiessa. Viime kesänä kuvasin graffiteja, joita on alkanut ilmestyä hylättyihin rakennuksiin ja sisäpihoille, Lyytikäinen kertoo.

Aikaa kannattaa varata myös ruokailuun, sillä useissa ravintoloissa pääsee maistamaan hyvin edullisesti venäläisen keittiön lisäksi myös esimerkiksi kiinalaisen keittiön antimia. Lyytikäisen suosikkikohde on Torkkelin puistossa sijaitseva Ravintola Espilä, joka jäljittelee suomalaisajan samannimistä tunnettua ravintolaa.

- Ja Pyöreän Tornin katto- ja seinämaalaukset kannattaa käydä katsomassa, vaikkei muuten jäisi sinne iltaa istumaan.

Ruoan tai muiden palveluiden tilaamista ei tarvitse Lyytikäisen mukaan ujostella, sillä Viipurissa pärjää hyvin ilman venäjän kielen taitoakin.

- Englannilla, viittomilla ja myös suomen kielellä pärjää hyvin. Esimerkiksi ravintoloissa on ruokalistat usein myös suomeksi.

Vuoden kolmas reissu suunnitteilla

Lyytikäisen mukaan usein unohtuu, että Viipuri on yllättävän lähellä.

Esimerkiksi Lappeenrannasta ajomatka on noin tunnin, jos rajamuodollisuuksissa kuluvaa aikaa ei ota huomioon. Viipuriin pääsee kätevästi myös junalla ja sulan veden aikana laivalla suoraan Lappeenrannan satamasta.

Lyytikäinen suosii itse autoa tai junaa ja kesäisin laivaa.

- Laivamatka kanavan läpi on hyvin erityinen. Vaikka se kestää useamman tunnin, en ole ainakaan itse koskaan tylsistynyt, sillä laivalla on hyvä opas kertomassa historiasta, venäläisestä kulttuurista ja nykyajasta.

Tänä vuonna Lyytikäinen on käynyt jo kahdesti Viipurissa: kerran keväällä ja toisen kerran kesällä. Kolmas, ennen joulua tehtävä reissu hyvien ystävien kanssa on jo alustavasti suunnitelmissa.

Lyytikäisen mielestä Viipuri on kiinnostava kaupunki kaikkina vuodenaikoina.

- Tietenkin kesä on aina erityinen niin kuin se on monissa suomalaiskaupungeissakin, mutta myös syksyllä ja talvella Viipurissa on paljon koettavaa.

saimaa-travel.png


www.saimaatravel.fi

Saimaa Travelin kautta Viipuriin

• Noin 80 000 asukkaan Viipuriin pääsee Suomesta paitsi omalla autolla myös bussilla ja junalla. Toukokuusta syyskuuhun Viipuriin liikennöi Carelia -laiva Lappeenrannasta Saimaan kanavaa pitkin.

• Viipuriin matkatessa matkustajalla pitää olla voimassa oleva passi ja viisumi. Saimaa Travelin kaikki risteilyt Viipuriin ovat kuitenkin viisumivapaita ja viipyä voi 1-3 päivää.

• Saimaa Travelilta saat vinkkejä Viipurin matkaasi ja voit tehdä myös kaikki matkaan liittyvät varaukset.