Kaupallinen yhteistyö | Lappeenrannan seurakunnat

Mitä yhteistä on Lauritsalan kirkolla ja Pariisin Eiffeltornilla? Kumpikin ovat alueensa merkittäviä maamerkkejä

Seurakuntavaalien teema on Minun kirkkoni. Kaupunkiaktivisti Arttu Muukkosen mielestä Lauritsalan kirkko on Lappeenrannan kirkoista upein. Vaalien Ennakkoäänestys alkaa tiistaina 6.11., varsinainen vaalipäivä on 18.11.

Arttu Muukkosen 
mielestä kirkot muovaavat isosti Lappeenrannan katukuvaa. Lappeen Marian kirkko on saanut lisää näkyvyyttä, kun Marian aukio rakentui sen viereen. Lappeenrannan 
kirkon iltavalaistus on myös Muukkosen mielestä voimakas näky. Itse kirkoissa 
Muukkonen ei juurikaan käy, mutta huomaa ne päivittäin keskustassa kulkiessaan.
Arttu Muukkosen mielestä kirkot muovaavat isosti Lappeenrannan katukuvaa. Lappeen Marian kirkko on saanut lisää näkyvyyttä, kun Marian aukio rakentui sen viereen. Lappeenrannan kirkon iltavalaistus on myös Muukkosen mielestä voimakas näky. Itse kirkoissa Muukkonen ei juurikaan käy, mutta huomaa ne päivittäin keskustassa kulkiessaan.

Lehmus Roasteryn Lauritsala-kahvipaketin etiketissä on Lauritsalan kirkko. Se oli paahtimon markkinoinnista ja viestinnästä vastaavan Arttu Muukkosen mielestä itsestään selvä valinta tummalle ranskalaistyyppiselle kahville.

– Lauritsalan kirkkohan on kuin ilmetty Eiffel-torni, ja Lauritsalassa on kauniita bulevardimaisia suoria teitä, joihin voi helposti kuvitella elävän kahvilakulttuurin kuten Helsingin Esplanadilla konsanaan. Koska halusimme tehdä tumman ranskalaistyyppisen paahdon, taiteellinen johtaja Samu Koskinen piirsi etikettiin Lauritsalan kirkon.

Eiffel-tornilla ja Lauritsalan kirkolla on Muukkosen mielestä muutakin yhteistä kuin ulkonäkö. Eiffel-tornin rakentaminen Pariisin vuoden 1899 maailmannäyttelyyn oli kovan väännön takana.

– Epäilemättä Lauritsalan kirkostakin on aikanaan ollut vääntöä ja ihmettelyä, mutta kyllä se rakennuksena kestää aikaa ja tuo kerroksellisuutta Lauritsalaan ja sitä kautta Lappeenrantaan.

 

Lehmus Roasteryn yksi kahveista on saanut innoituksensa Lauritsalan kirkosta, joka muistuttaa Eiffelin tornia.

Hito Hyvä Lappeenranta ja sen kirkot

Muukkonen on ylpeä kotipaikkakunnastaan. Kahvipaahtimon perustamisen lisäksi hän on Hito Hyvä –brändin toinen perustaja ja mukana tuottamassa monia tapahtumia Lappeenrantaan.

Kirkoilla on Muukkosen mielestä iso merkitys siihen, minkä näköinen ja oloinen Lappeenranta on.

– Kaupungissa maamerkit auttavat suunnistamaan ja hahmottamaan etäisyyksiä ja kokonaisuuksia. Varsinkin Marian kirkko ja Lappeenrannan kirkko ovat tällaisia katukuvaa hallinnoivia rakennuksia. Lauritsalan kirkko myös hallinnoi oman alueensa tunnelmaa, koska se on niin korkea rakennus. Jos näitä kirkkoja ei olisi, matalaksihan kaikki rakentaminen menisi.

Lappeenrannan kirkko ja Lappeen Marian kirkko ovat kaupungin kauneimpien rakennusten listan kärkipäässä. Rumimmaksi rakennukseksi on sen sijaan monta kertaa äänestetty Koulukadun seurakuntakeskus.

– Siinä olisi lappeenrantalaisen WAU-arkkitehtuurin paikka, kun seurakuntakeskus aikanaan puretaan ja ryhdytään suunnittelemaan uutta. Nykyaikainen arkkitehtuuriosaaminen voisi linkittää alempana sijaitsevat raatihuoneen ja muut puutalot sekä ylempänä sijaitsevat vähän tylsiksi päätyneet modernit kerrostalot entisen matkakeskuksen paikalla.

 

Kirkoissa tavattiin muut ihmiset

Muukkonen muistuttaa, että suomalainen yhteiskunta on rakentunut kirkkojen ympärille.

Kirkkoihin on menty tapaamaan ihmisiä ja kirkonmäelle riiaamaan. Kirkoissa on kuunneltu sanaa, ja papit ovat olleet auktoriteetteja.

– Nykyään kirkkojen merkitys rakennuksina on arkipäiväistynyt, ja minusta on kiinnostavaa, miten myö suhtaudutaan kirkkoihin niin arkisina rakennuksina, vaikka niissä järjestetään myös uskonnollisia hartaustilaisuuksia. Ja miten oudoksumme Lähi-idän maiden rukouskutsuja ja minareettitorneja, koska samat kellotapulit löytyvät meiltä Suomestakin.

Muukkonen on kiinnostunut kirkoista rakennuksina. Hänen mielestään on jännä yksityiskohta, että Marian kirkko ei ole ruutukaavan mukaisesti suorassa, vaan vähän vinossa.

– Se johtuu ymmärtääkseni siitä, että kirkon alttari on aina suuntautunut itää kohti, koska siellä on Eden. Mutta maallisempi kiinnostava näkökulma on, että aurinko nousee idästä, ja siten alttarin takaa on tullut aamuisin valoa kirkkoon ja kirkkokansan kasvoille.

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys 6.‑10.11., jolloin äänestää voi esimerkiksi kaupoissa ja seurakuntien tiloissa. Varsinainen vaalipäivä sunnuntaina 18.10. Vaalien teema on Minun kirkkoni

 

Arttu Muukkosen luonnehdinnat kustakin Lappeenrannan kirkosta

Lappeen Marian kirkko

Rohkea väritys, keltamusta, vähän kuin SaiPan värit. Saanut uuden aukion ansiosta paremmin tilaa ympärilleen.

Sammonlahden kirkko

Kiinnostava ja arkkitehtuuriltaan moderni, lapsuuteni lähikirkko, jossa käytiin jo remonttityömaalla jossain hartaudessa.

Lappeenrannan kirkko

Ortodoksiset, pallomaiset kirkkotornit ja todella komeat vallit ympärillään. On myös pihapiiriltään kaunis.

Lauritsalan kirkko

Upein, kaunein ja hieno esimerkki 1960-luvun rohkeasta ja visionäärisestä arkkitehtuurista. Ansaitsisi enemmän huomiota.

 

 

Mistä kirkkovaltuutetut päättävät ja kuka saa äänestää

Seurakuntavaaleissa valittavat luottamushenkilöt päättävät monista keskeisistä seurakunnan/seurakuntayhtymän toimintaan, hallintoon ja talouteen liittyvistä asioista.

Luottamushenkilöt päättävät esimerkiksi

+ Kirkollisveroprosentista, talousarvioista ja monista muista talousasioista

+ Rakennushankkeista 

+ Avustuksista

+ Monista työntekijävalinnoista ja uusista viroista.

+ Seurakunnan toiminnan painotuksista

+ Seurakunnan tilojen käytöstä

+ Seurakuntavaaleissa jo 16-vuotiaalla on äänioikeus.

+ Rippikoulua tai konfirmaatiota ei edellytetä äänestämiseen, kirkon jäsenyys riittää.