Kaupallinen yhteistyö | delticom

Hyvät renkaat lisäävät turvallisuutta ja ajomukavuutta

Hyvät renkaat lisäävät turvallisuutta ja ajomukavuutta

Hyvät renkaat autoissa ja moottoripyörissä korostuvat, kun syksyn sateet kastelevat Suomen tiet. Renkaat ovat ainoa yhteys auton ja tien välillä. Taitavinkaan kuski tai turvallisinkaan ajoneuvo ei takaa turvallista ajamista, jos renkaat ovat huonot ja kuluneet. Turvallisuus rakentuu reilun neljän kämmenen kokoisesta kosketuspinnasta renkaiden ja tien välillä. Noin pienen pinta-alan kosketuspinnassa laatu on ratkaiseva tekijä. Verkosta löytyy paljon hyödyllistä tietoa renkaiden hankintaan liittyen, niiden ostaminen ja niiden vertailu on tehty netissä erittäin helpoksi. Esimerkiksi moottoripyörän renkaat on erittäin sujuvaa hankkia verkosta. Ostoksen onnistuminen edellyttää, että moottoripyörän tai auton omistaja on selvillä, millaiset renkaat hänen pyöräänsä sopivat. Tieto kunkin moottoripyörän tai auton hyväksytyistä rengasmalleista löytyy ajoneuvon käsikirjasta

Monet autoilijat ja moottoripyöräilijät elävät kiireistä elämänvaihetta. Verkon kautta ostaminen säästää aikaa ja jopa auton hankintaa voi suunnitella pitkälle internetissä, jossa voi rakentaa haluamansa auton sopivilla varusteilla. Myös varaosat autoon on helppoa päivittää netistä tilaamalla. Verkkokaupassa voit vertailla tuotteita, niiden ominaisuuksia ja hintoja. Sekä rengas- että varaosahankinnoissa nettimyynnin suosio kasvaa jatkuvasti. Kilpailukykyisen hinnan lisäksi tavallinen autoilija saa hankkimansa tuotteen toimitettuna joko kotiovelle tai suoraan asennusliikkeeseen, ja aikaa säästyy runsaasti kun liikkeessä ei tarvitse asioida ennen varsinaista hankintatapahtumaa. Esimerkiksi auton-varaosat24.fi – palvelusta löytyy kattava valikoima auton varaosia. Nykyautoista suuri osa ilmoittaa jo kuljettajalle lähestyvästä huollon tarpeesta. Teknologian edelleen kehittyessä voidaankin mielenkiinnolla odotella hetkeä jolloin auto osaa ilmoittaa esimerkiksi kuluneista renkaista, ja internetsovelluksia hyödyntämällä pystyy myös tarjoamaan kuljettajalle erilaisia vaihtoehtoja uudesta rengassarjasta sekä mahdollisia hankintapaikkoja.

Renkaiden kuntoa on syytä tarkkailla – laki määrittää renkaiden kulutuspinnan minimin

Renkaiden kuntoa kannattaa tarkkailla tiiviisti. Kuluneen renkaan tunnistaa siitä, että renkaaseen painetut urat ovat madaltuneet. Sateella kulunut rengas on suuri turvallisuusriski. Vaikka laki määritteleekin renkaiden urien syvyyttä, on jokaisen ajoneuvon omistajan hyvä olla itse aktiivinen renkaista huolehtimisessa. Joskus renkaat kuluvat myös epätasaisesti, joten huolellinen auton tai moottoripyörän omistaja muistaa aina tarkistaa kaikkien renkaiden kunnon.

Renkaiden kulumiseen vaikuttaa moni asia. Moottoripyörät ovat takavetoisia. Vetävään pyörään kohdistuu erilainen rasitus kuin kääntyvään eli eturenkaaseen. Autojen tekniikat sen sijaan ovat hyvin erilaisia. On etu-, taka- ja nelivetoisia autoja. Laki määrittelee auton kesärenkaiden pienimmäksi sallituksi urasyvyydeksi 1,6 millimetriä, mutta tutkimusten mukaan 4,0 millimetriä olisi suositeltu urasyvyys niillä maantienopeuksilla joita Suomessa noudatetaan. Autoilijaa voi kohdata odottamattakin millainen keli tahansa, varsinkin syksyllä ja keväällä sääolot saattavat vaihdella hyvinkin nopeasti. Kesärenkaissa alle 4,0 millin kulma heikentää merkittävästi renkaan kykyä vastustaa vesiliirtoon joutumista ja tämän vuoksi Autonrengasliiton turvasuositus kesärenkaille on vähintään neljä millimetriä ja talvirenkaille viisi millimetriä.

Moottoripyörän renkaiden miniurasyvyys on lain mukaan yksi millimetri. Moottoripyörän renkaan pito heikkenee, kun minimiurasyvyys lähenee. Uutena ostettujen renkaiden urasyvyydet vaihtelevat renkaan merkin, mallin ja koon mukaan. Uusien moottoripyörän renkaiden urasyvyys on keskimäärin 4 − 7 millimetriä riippuen rengasmallista. Enduron ja crossin renkaissa on suurimmat urasyvyydet. Sporttirenkaissa urasyvyydet ovat pienemmät.

Trafin suositusten mukaan rengaspaine ei saisi poiketa 20 prosenttia enempää siitä mitä auton tai renkaan valmistajat suosittelevat. Sen lisäksi, että väärät rengaspaineet ovat turvallisuusriski, myös ajo-ominaisuudet heikentyvät ja polttoaineen kulutus lisääntyy. Paineet olisi hyvä tarkistaa joka kuukausi kaikista renkaista, myös vararenkaasta. Suositellut rengaspaineet eri kuormituksille löytyvät auton ohjekirjasta sekä mahdollisesti myös autosta itsestään, esimerkiksi tarrana ovipilarissa.

Oikeat paineet, kuljettajan ajotapa ja teiden laatu vaikuttavat renkaiden kestävyyteen. Laadukkailla renkailla voi ajaa kymmeniä tuhansia kilometrejä.

Syksyn säät vaativat laadukkaat renkaat

Kun kesä kääntyy lopuilleen, on autoilijan ja moottoripyöräilijän hyvä tutkia renkaansa, ja naputella hyvän verkkokaupan osoite selaimelleen. Verkossa valikoimat ovat runsaat ja hinnat usein hyvin kilpailukykyiset.

Autossa ei ole turvallista käyttää samanaikaisesti erimerkkisiä ja -tyyppisiä renkaita. Talvirenkaina pitää käyttää joko nastoitettuja tai kitkarenkaita. Sekarengastusta ei voi käyttää.
Suomi on pitkien etäisyyksien ja yksityisautolin maa. Olosuhteet teillä vaihtelevat kauniista kesän yöttömistä öistä talven kylmiin pakkaspäiviin, jolloin valo on vähissä myös päiväsaikaan. On tärkeää huolehtia mahdollisimman turvallisesta ja miellyttävästä matkanteosta kaikkina vuodenaikoina.
Turvallinen tiellä liikkuminen on varuste- ja asenneasia. Auton ja moottoripyörän kunto, säännöllinen huoltaminen, hyväkuntoiset renkaat ja muu riittävä turvavarustus antavat hyvän pohjan turvalliselle liikkumiselle. Niihin kannattaa panostaa, koska onnettomuuksien syynä saattavat usein olla tekniset viat tai puutteet. Tärkeää on myös tiellä liikkujan asenne. Turha kaahaaminen, vaaralliset ohitukset ja kunnioituksen puute muita tiellä liikkujia kohtaan aiheuttavat onnettomuuksia.

Kun renkaat ovat laadukkaat, auton muu tekniikka on kunnossa ja kuljettajan asenne on nöyrä, on tiellä liikkuminen turvallista ja miellyttävää.